Projecte pilot per millorar la gestió de les activitats de pesca i la comercialització dels productes del mar

query_builder   25 juny 2013 12:48

event_note Nota de premsa

Projecte pilot per millorar la gestió de les activitats de pesca i la comercialització dels productes del mar

La Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha començat el desenvolupament del projecte pilot Desenvolupament d'un sistema de gestió i control integral de les activitats de la pesca i la comercialització dels productes del mar: Fishing & Marketing Box (F&MB).
 
Aquest projecte pilot té com a objectiu la creació d’una plataforma (F&MB) que integri les funcionalitats de la clàssica caixa blava i de l’actual diari de pesca electrònic amb les dades de la flota, els caladors, les captures i les notes de venda, amb la finalitat de substituir ambdós equipaments per un únic dispositiu que no utilitzi la connexió per satèl·lit.
 
La caixa blava enregistra en temps real la posició, la velocitat i el rumb de les embarcacions a través d’una connexió per satèl·lit. D’altra banda, el diari electrònic de pesca serveix per anotar les captures per espècies i el nombre de caixes que el pescador fa en cada vol durant la jornada de pesca.
 
A part de mostrar totes aquestes dades i com una ajuda per als pescadors, la F&MB mostrarà també en temps real els preus assolits en la primera venda de les diferents espècies d’interès pesquer a les llotges pesqueres catalanes i als mercats a l’engròs, a més dels històrics dels preus dels productes pesquers.
 
Es treballarà a través d’una xarxa Wi-max, que abaratirà els costos de les comunicacions, i que transmetrà directament a l’autoritat competent les dades enregistrades automàticament a bord de l’embarcació pesquera quan el pesquer tingui cobertura al sistema.
 
Els treballs es desenvoluparan en el Centre de Desenvolupament de Sistemes d'Adquisició Remota i Tractament de la Informació (SARTI), un grup de recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya ubicat a Vilanova i la Geltrú. Embarcacions d’aquesta mateixa localitat seran les encarregades de provar el prototip per demostrar la viabilitat del nou sistema.
 
Aquesta iniciativa té un pressupost de 360.914 euros, dels quals la Unió Europea en finançarà 275.274, és a dir, el 90%.
 
El nou sistema que es proposa pretén millorar la competitivitat dels sectors pesquers català i europeu, i contribuir al progrés en la gestió més sostenible dels recursos pesquers.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i twitter.com/agriculturacat.