Protecció Civil de la Generalitat presenta un nou web d'informació de les platges amb servei de vigilància

query_builder   28 juny 2013 13:18

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat presenta un nou web d'informació de les platges amb servei de vigilància

  • La pàgina web mostra en temps real quina bandera oneja en cada moment a cada platja, i informació sobre si, per exemple, hi ha meduses a la platja, si tenen vigilància o no, horaris d’aquest servei, si té dutxes, banys públics, etc. 
  • El web és inserible en altres portals (ajuntaments, mitjans de comunicació, hotels...) que vulguin facilitar als ciutadans la informació de forma immediata
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha presentat avui una nova pàgina web d’informació de les platges catalanes (un total de 236) durant la temporada de bany: www.gencat.cat/interior/estatplatges
 
La pàgina web inclou en temps real la situació de seguretat en el bany de les platges, quina bandera oneja en cada moment (verda: bany lliure; groga: molta precaució; vermella: bany prohibit) i informació sobre si, per exemple, hi ha meduses a la platja, si tenen vigilància o no, horaris d’aquest servei, si té dutxes, banys públics, fonts d’aigua potable, aparcament, etc.
 
Aquesta nova eina permet saber la informació de totes les platges de Catalunya amb informació transmesa de forma immediata pels propis ajuntaments. A Catalunya treballen diversos operadors que ofereixen el servei de socorrisme i seguretat a les platges (Creu Roja de Catalunya i diversos operadors privats), per tant, és molt útil per a la ciutadania tenir tota la informació, tant de seguretat com de serveis,  agrupada en una sola eina actualitzada constantment.
 
La presentació de les platges i de la seva situació en el visor es fa emprant Google Maps. Un cop dins del visor, amb el ratolí, si ens situem sobre un punt del litoral i ens apropem amb el zoom, apareixen els noms de les platges. A nivell de costa es mostra la bandera que oneja a la platja i en passar el ratolí per sobre mostra el nom corresponent. Si fem clic sobre un nom o a una bandera fa zoom sobre la platja i en carrega les dades amb la informació corresponent.
 
També es pot fer una recerca de platges introduint el nom de la platja en un llistat on les platges són agrupades per municipis. En la llista, el nom de cada platja apareix acompanyat de la bandera que oneja en aquell moment i la icona amb presència de meduses. Si cliquem un element de la llista es fa un zoom en el mapa i mostra la informació disponible de la platja, incloent també, la informació de servei facilitada per l’Ajuntament (horari del servei de vigilància, si és accessible per persones amb mobilitat reduïda, presència d’ambulàncies,  banys públics, guinguetes...).
 
La informació sobre l’estat de la platja pel que fa a la seguretat en el bany (color de la bandera i presència de meduses) és actualitzada al moment. Els tècnics dels ajuntaments, a través d’una identificació concreta, poden accedir a la plana web i modificar l’estat de la platja (de bandera verda a vermella, per exemple) a través d’un senzill formulari. L’accés pot fer-se a través de dispositius mòbils, facilitant que l’actualització aparegui de forma immediata a la web. En canvi, però, també es pot notificar per via telefònica o per correu electrònic al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, de Protecció Civil de la Generalitat, que modificaria el camp en aquests casos. Els tècnics del CECAT són els administradors del web.
 
El visor té un disseny web adaptatiu (responsive web design) que permet una visualització òptima tant en pantalles d’ordinador, telèfons intel·ligents, tauletes electròniques...
 
El web és inserible en altres portals (ajuntaments, mitjans de comunicació, hotels...) que vulguin facilitar als ciutadans la informació de forma immediata.
 
Aquesta eina, desenvolupada pel Servei de Difusió del Departament d’Interior, forma part de la vocació de potenciar les dades obertes dins l’Administració per tal de posar a disposició del ciutadà informació d’interès de forma lliure i accessible. Hi ha també una pàgina que explica a usuaris avançats com poden reutilitzar les dades públiques que la nova pàgina web posa a la seva disposició, d'acord amb les pautes habituals de Gencat dades obertes.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat i del Telèfon d’Emergències 112, a través dels comptes de Twitter @emergenciescat i @112, i del Facebook www.facebook.com/emergenciescat es transmeten de forma continuada missatges amb consells de seguretat en el bany en platges, insistint especialment en la importància del color de les banderes i de conèixer el telèfon 112. Els missatges es fan amb l’etiqueta #platjasegura.
 
Enguany Protecció Civil de la Generalitat també afegeix a les seves eines de sensibilització habituals (pòsters, díptics, etc.) la realització de xerrades i activitats lúdiques en esplais organitzats per la Fundació Pere Tarrés perquè els nens de 3 a 12 anys aprenguin amb jocs adaptats a la seva edat les normes bàsiques de seguretat i autoprotecció a la platja.
 
Tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat sobre seguretat a les platges a: www.gencat.cat/interior/platges i sobre seguretat en el bany a aigües interiors: www.gencat.cat/interior/banyinterior