El CIRE posa en marxa un pla estratègic per incrementar l'ocupació dels interns dels centres penitenciaris i augmentar les seves possibilitats de reinserció

query_builder   28 juny 2013 11:01

event_note Nota de premsa

El CIRE posa en marxa un pla estratègic per incrementar l'ocupació dels interns dels centres penitenciaris i augmentar les seves possibilitats de reinserció

  • La directora del CIRE, Elisabeth Abad, anuncia la mesura durant la seva compareixença a la Comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament
 
La directora de l’empresa pública del Departament de Justícia Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), Elisabeth Abad, ha explicat que està treballant en un pla estratègic per al període 2013-2016 amb l’objectiu d’incrementar el nombre de persones internes que treballen als tallers penitenciaris catalans. La directora ho va avançar ahir a la tarda en la seva compareixença a la Comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament, per explicar els objectius del CIRE per a aquesta legislatura.
 
La compareixença va servir per posar sobre la taula les prioritats d’actuació del CIRE per a aquests quatre anys, d’acord amb els eixos estratègics i els objectius dels diferents àmbits de treball d’aquesta empresa, amb la vista posada a millorar les opcions de reincorporació al mercat laboral dels interns un cop finalitzada la seva condemna i lluitar contra l’exclusió social d’aquestes persones.
 
En la seva intervenció, Elisabeth Abad va destacar la importància de la missió social del CIRE a l'hora de contribuir a la seguretat pública per la via de la reintegració de les persones penades a la societat mitjançant els prop de 70 tallers productius que el CIRE té a tot el territori català.
 
Segons la directora, l’objectiu prioritari del CIRE és fomentar l'ocupació dels interns d'acord amb la política social del Departament de Justícia de treballar per al benestar de les persones. En aquest àmbit s’està impulsant un pla comercial per incrementar els encàrrecs en el sector públic i privat que permeti donar resposta a un doble objectiu. D’una banda, promoure la reinserció del col·lectiu penitenciari i, de l’altra, contribuir a la recuperació econòmica del país, ajudant aquelles empreses que s’havien vist obligades a deslocalitzar la seva producció i retornar a Catalunya.
 
En la mateixa línia, Abad va explicar als grups parlamentaris el nou model de gestió integral dels serveis de cuina, bugaderia i botiga dels centres penitenciaris com un altre eix per incrementar el treball dintre de les presons. Aquestes actuacions es complementen amb l’aposta per la qualitat en la gestió, que es palesarà amb la posada en marxa d’una carta de serveis del CIRE, adreçada als diferents clients que, dins de la seva política de responsabilitat social corporativa, hi col·laboren.
 
En la línia d’un altre dels eixos prioritaris per al CIRE, la directora va anunciar a la Comissió de Justícia i Drets Humans que vol potenciar la relació amb el tercer sector. És per això que s’estan cercant noves formes de col·laboració amb les entitats socials per esdevenir agents complementaris en la lluita contra l'exclusió social. Abad ha remarcat que és necessari treballar conjuntament, tant amb el teixit productiu català com amb el tercer sector, integrant d’aquesta manera el vessant social i empresarial.
 
En relació amb la formació, Abad va explicar que està impulsant un projecte pilot de certificació professional de les competències que adquireixen els interns al seu pas pel sistema penitenciari. En col·laboració amb el Departament d’Empresa i Ocupació, a través del Consell Català de Formació Professional i el Servei d’Ocupació de Catalunya, el CIRE podrà acreditar la formació professional per a l’ocupació que reben els interns, per tal que aquests obtinguin una certificació professional d’acord amb el catàleg oficial de qualificacions vigent a Catalunya. A la pràctica, això suposarà obrir una passarel·la perquè els interns puguin accedir en un futur a la formació professional reglada.
 
Des que es va crear el CIRE l’any 1989 mitjançant la Llei del Parlament de Catalunya 5/1989, la directora ha assenyalat que el model de justícia social català, propi del CIRE, ha esdevingut una referència a nivell internacional en matèria de reinserció sociolaboral pel fet de conjugar de forma integral la formació, l’ocupació i la inserció. És per això que la potenciació de la presència del CIRE al món constitueix un altre dels objectius estratègics del pla presentat per Abad.
 
Per últim, i atesa la situació de les finances públiques de l’Administració de la Generalitat, el pla estratègic del CIRE es proposa promoure una gestió més eficient dels recursos públics, reduint el percentatge de subvenció i incrementant els ingressos derivats de l'activitat del CIRE, tendint cap a l’autofinançament. Abad ha asseverat que l’objectiu últim és poder asegurar el compliment del mandat legal de la reinserció social.
 
Durant el 2012, les polítiques de reinserció del CIRE han permès formar 2.686 persones, amb certificacions reconegudes per entitats de prestigi. Pel que fa a l'ocupació, el 2012 va proporcionar feina a 3.727 persones  i atendre per a la inserció 2.403 persones, de les quals 777 van poder signar un contracte de treball. En el que va d’any, l’evolució dels indicadors socials s’ha mantingut equilibrada respecte del mateix període de l’any anterior i el CIRE ha format 1.343 persones, n’ha ocupat 3.715 i n’ha atès per a la inserció 1.127, de les quals s’han inserit 268.