Els parcs naturals de la Zona Volcànica de la Garrotxa i del Delta de l'Ebre renoven la seva carta de turisme sostenible

Pelegrí: "Els parcs naturals són els autèntics motors de desenvolupament socioeconòmic dels territoris que ocupen"

query_builder   1 juliol 2013 17:11

event_note Nota de premsa

Els parcs naturals de la Zona Volcànica de la Garrotxa i del Delta de l'Ebre renoven la seva carta de turisme sostenible

Pelegrí: "Els parcs naturals són els autèntics motors de desenvolupament socioeconòmic dels territoris que ocupen"

 
 
moment de l'acte de lliurament
moment de l'acte de lliurament
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit aquesta l’acte de lliurament de les acreditacions de renovació de la Carta Europea de Turisme Sostenible als Parcs Naturals de la Zona Volcànica de la Garrotxa i del Delta de l’Ebre. El lliurament de les acreditacions als directors dels dos parcs naturals del Departament d’Agricultura ha anat a càrrec del president d’Europarc-Espanya, Carles Castell . L’acte ha comptat amb la presència del secretari d’Empresa i Ocupació, Pere Torres, el president de Turisme Garrotxa, Eduard Llorà, el president de l’Associació d’Empreses o Activitats Turístiques del Delta de l’Ebre, Joan Capilla.
 
La Carta europea de turisme sostenible (CETS) és una acreditació d'àmbit europeu, atorgada per la Federació EUROPARC, que certifica que el desenvolupament del turisme en un territori es realitzarà de forma sostenible d'acord amb els objectius de la Carta. Es tracta de reconèixer l'espai natural protegit com a herència per al futur i desenvolupar el turisme de forma sostenible, considerant el medi ambient, les necessitats dels visitants, la població local i els empresaris.
 
El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa va ser el primer de l’Estat a obtenir la CETS  i un dels 7 primers espais protegits a Europa a acreditar-se amb la Carta. Des de fa 5 anys, ha estat en un parc pilot en el sistema d’acreditació d’empreses turístiques. La Garrotxa és un model de col·laboració público-privat a l’hora de consensuar les polítiques turístiques.
 
El Parc Natural del Delta de l'Ebre va rebre, el mes de setembre de 2007, el certificat de la Carta europea de turisme sostenible, una acreditació de qualitat d'àmbit europeu que certifica que el desenvolupament del turisme en un territori es realitzarà de manera sostenible. El parc havia iniciat l’any 2006 el procés per aconseguir la carta amb la creació del Grup de treball i el Fòrum permanent, amb prop de 70 entitats i empresaris implicats.
 
El conseller Pelegrí ha explicat que el Departament d’Agricultura  és “conscient de la importància de la conservació dels parcs naturals i  té el màxim interès a posar totes les eines possibles per a que la seva gestió sigui efectiva”.
 
També ha volgut deixar clar que les cartes que avui s’han lliurat són “molt més que un distintiu de qualitat, són un mètode de treball, una eina de planificació però sobretot un compromís entre els gestors de l'espai, les empreses turístiques i la resta d'entitats i agents del territori”.
       
A més, Pelegrí  ha recordat la importància de “valoritzar el nostre patrimoni natural, compartir-lo, mostrar-lo i dinamitzar-lo vetllant, alhora per la seva conservació”. Aquesta tasca dels parcs ha de comptar “amb la col·laboració i el suport tant de la societat com del sector turístic, tant dels agents privats com dels públics que operen al territori” ha afegit el conseller.
 
Seguidament, ha explicat que el model que defineix la Carta Europea de Turisme Sostenible s’ha mostrat com un eix eficaç en la vertebració d’un model turístic lligat als Parcs Naturals del Delta de l’Ebre i de la Zona Volcànica de la Garrotxa.  En aquest sentit, ha fet una crida a “seguir treballar plegats perquè no hem d’oblidar que més enllà de la finalitat bàsica de conservació dels espais protegits, aquests, són autèntics motors de desenvolupament socioeconòmic dels territoris on hi són presents”.
 
Pelegrí no ha volgut finalitzar l’acte sense expressar el seu reconeixement a la feina feta pels equips de gestió dels parcs naturals avui presents, per Turisme de la Garrotxa, per l’Associació d’Empreses i Activitats Turístiques del Delta de l’Ebre, pels establiments turístics acreditats, pels ens locals i per totes les entitats implicades perquè heu fet realitat l’aplicació de la Carta Europea de Turisme Sostenible com a model d’èxit en els vostres territoris.
 
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat  i twitter.com/agriculturacat.
 
 

2  

Imatges

moment del lliurament al Parc del Delta de l'Ebre

moment del lliurament al Parc del Delta de l'Ebre 4090

intervenció del director del parc de la Garrotxa

intervenció del director del parc de la Garrotxa 3635