Medi Natural disposat a mantenir el centre de fauna dels Aiguamolls si es troba finançament alternatiu als pressupostos públics

query_builder   3 juliol 2013 12:42

event_note Nota de premsa

Medi Natural disposat a mantenir el centre de fauna dels Aiguamolls si es troba finançament alternatiu als pressupostos públics

· Es mantindrà un punt de primers auxilis en l’àmbit del Parc
 
· L’atenció dels animals està garantida a través del seu trasllat als centres de fauna de Torrefarrussa i Vallcalent
 
La direcció general de Medi Natural i Biodiversitat està dissenyant el protocol d’atenció i trasllat d’animals del Centre de recuperació de fauna  dels Aiguamolls  de l’Empordà cap als altres dos centres de què disposa (a Lleida i a Santa Perpetua de la Mogoda), davant la necessitat de reorganitzar els equipaments, els serveis i la plantilla de Forestal Catalana (alguns dels seus efectius prestaven els seus serveis al centre dels Aiguamolls)  afectada per la baixada de contractes dels darrers anys i també atès que la instal·lació necessita unes inversions en millores que en l’actual context pressupostari no es poden afrontar.
 
Això no obstant, el Departament està disposat a mantenir obert el centre si es troben recursos alternatius als pressupostos públics via col·laboració d’entitats, fundacions o altres agents que puguin estar-hi interessats, com ja va passar fa 10 anys amb aquesta mateixa instal·lació quan va rebre el suport d’una fundació que posteriorment es va dissoldre havent-se de fer càrrec del centre la pròpia Generalitat.
 
Aquesta opció passaria per trobar emplaçament idoni i canviar la formula de gestió del centre de manera que aquestes aportacions externes quedessin garantides en el futur.
 
Mentre, i tot i que s’han dut a terme totes les mesures incloses en el pla de viabilitat de FC iniciat el 2011 per tal d’adaptar-se a la situació que en aquell moment es preveia, aquesta ha resultat ser molt més greu i llarga en el temps i amb l’actual conjuntura econòmica negativa es preveu que continuï en els pròxims exercicis. La situació de clar desequilibri entre el número d’empleats de Forestal Catalana i l’activitat real encomanada adquireix una major gravetat atenent a la seva delicada situació econòmica-financera, que obliga a adoptar mesures estructurals amb l’objectiu de millorar l’eficiència i eficàcia, que la situació de pèrdues no es torni irreversible.
 
En relació a aquest tema, i paral·lelament a  la negociació de l'ERO de Forestal Catalana que està en procés de negociació actualment, la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat està dissenyant el protocol de trasllat dels animals del centre de fauna dels Aiguamolls de l’Empordà als altres 2 dos centrar-se de recuperació de què disposa el Departament.
 
Malgrat aquesta reorganització els serveis d’atenció als animals queden garantits. El DAAM disposa de dos centres molt potents a Santa Perpètua de Mogoda i Lleida, als quals es derivarien els animals procedents d'altres demarcacions (com de fet ja es fa actualment amb els animals procedents de bona part de les comarques de Tarragona).
 
La Direcció general treballa amb l’objectiu de disposar d'un lloc de "primers auxilis" als propis Aiguamolls o zona propera, on fer les primeres cures i l'estabilització dels animals recollits, per després traslladar-los a Torreferrussa o Vallcalent en funció de l'espècie i del tractament previst.
 
Cal tenir present, a més, que els experts recomanen que els centres de recuperació s'ubiquin allunyats de llocs tant sensibles com els Aiguamolls de l'Empordà, per tal d'evitar situacions de risc sanitari.