Els Bombers de la Generalitat han treballat al llarg d'avui en varis rescats de muntanya

query_builder   7 juliol 2013 19:05

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat han treballat al llarg d'avui en varis rescats de muntanya

·                 Rescat d’una dona lesionada a la cama fent barranquisme a Abella de la Conca (Pallars Jussà)
·                 Rescat d’un excursionista ferit a Saldes (Berguedà)
·                 Rescat d’un excursionista ferit a Setcases (Ripollès)
·                 Recerca d’una noia perduda a Queralbs (Ripollès)
·                 Evacuació d’un excursionista ferit a Sant Quirze de Besora (Osona)
 
El primer dels rescats ha estat aquest migdia al municipi d’Abella de la Conca (Pallars Jussà). L’avís s’ha rebut a les 11.51 hores. Es tracta d’una dona que havia patit una lesió al turmell mentre practicava barranquisme al coll de Bóixols. Al lloc, s’han desplaçat membres del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) amb l’helicòpter i el suport d’una dotació terrestre que han atès i evacuat a la ferida a l’hospital de Tremp. A lloc, també s’ha desplaçat una unitat del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).
 
A les 14.01 hores, s’ha rebut l’avís d’un altre rescat, en aquest cas a Saldes, al   Pedraforca (Berguedà). En aquí, un noi ha caigut mentre descendia per la tartera del massís i ha patit una fractura oberta al turmell. Al lloc, s’han desplaçat efectius del GRAE i del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM) dels Bombers amb l’helicòpter. Un cop localitzat el ferit, l’han atès i estabilitzat per poder-lo evacuar, a continuació, fins a l’heliport de Berga on l’ambulància del SEM l’esperava per acabar el trasllat fins a l’hospital Sant Bernabé.
 
Poc després, a les 14.39 hores, s’ha rebut un altre avís d’accident de muntanya on una persona ha patit contusions vàries i una ferida oberta a la mà mentre estava fent una ruta per Setcases (Ripollès), a la zona del Coll de la Marrana. En aquest cas, també s’han activat membres del GRAE que s’han desplaçat fins al lloc de l’accidentat amb l’helicòpter. L’equip de rescat, un cop han tingut estabilitzat el ferit, l’han evacuat fins a l’heliport de Camprodon on l’esperava l’ambulància del SEM per fer el seu trasllat  fins al mateix hospital.
 
D’altra banda, aquesta tarda s’ha treballat també en la recerca d’una noia que s’havia perdut a la zona de Queralbs (Ripollès), mentre feia una ruta amb unes altres companyes entre el Pic de l’Àliga i Coma de Vaca. L’avís s’ha rebut a les 16.03 hores. Els efectius del GRAE i el GEM, amb el suport de l’helicòpter, han pogut localitzar la noia al voltant de les 18.00 hores, la qual tenia alguna rascada causada per una caiguda, però estava en bon estat. L’han evacuat fins al pàrquing del cremallera a on hi havia l’ambulància del SEM per poder atendre la noia i fer-li les cures.
 
Finalment, aquesta tarda, a prop de les 17.00 hores, afegir l’avís d’un altre excursionista ferit al turmell a Santa Maria de Besora (Osona), a prop del coll de Bosquetell. El lloc, inaccessible per poder fer l’evacuació, s’hi ha desplaçat el GRAE i GEM amb l’helicòpter per fer el gruatge i el trasllat del ferit.
 
Davant d’aquest tipus de serveis, els Bombers de la Generalitat us recordem un seguit de consells de seguretat (www.gencat.cat/seguretatmuntanya):
 
Abans de començar l’activitat:
-          Informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps. Actualment hi ha molts recursos per poder mantenir-nos degudament informats sobre aquest punt, a través dels mitjans de comunicació convencionals i, a través d’Internet, al web del Servei Meteorològic de Catalunya (www.meteo.cat), entre molts d’altres
-          Planifiqueu l’activitat i tingueu molt en compte la seva possible durada (consultant guies i mapes del recorregut). És important dur mapes actualitzats de la zona que preveiem recórrer
-          És important que aneu sempre acompanyats o, sinó, que informeu algú de l’activitat que heu previst, del recorregut i de l’horari aproximat
-          Cal que porteu l’equipament i el material adequat a l’activitat que voleu fer. En especial, davant la possibilitat que es faci fosc, és molt important dur un llum frontal de led i roba d’abric
 
Durant la marxa:
-          Si aneu en grup, mantingueu el contacte amb la resta de companys
-          Fixeu punts de referència en el recorregut per orientar-vos
-          Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics
-          Si fa fred, no deixeu de caminar
 
En cas d’accident:
-          Mantingueu la calma i truqueu al telèfon d’emergències 112. Les trucades a aquest servei es poden fer fins i tot des de telèfons mòbils que no tenen saldo.
-          Cal que sigueu molt precisos amb el missatge que transmeteu i dir el lloc de l’accident; el nombre de persones accidentades i l’edat; la situació de l’accidentat: si està ferit, conscient, si sagna i si respira i precisar les condicions meteorològiques del lloc de l’accident.
 
Cerdanyola del Vallès, 7 de juliol de 2013
18.50 hores