Protecció Civil de la Generalitat: Actualització de dades de l'ALERTA del Pla INUNCAT

query_builder   14 juliol 2013 01:10

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: Actualització de dades de l'ALERTA del Pla INUNCAT

  • En el moment àlgid de l'episodi de pluges intenses la tempesta s'ha concentrat a la ciutat de Lleida provocant inundacions de carrers i baixos
  • En aquests moments la tempesta es desplaça cap a la Catalunya Central i les comarques del nord, disminuint la intensitat de la tempesta
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l'ALERTA del Pla Especial d'Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i per les afectacions que s'estan derivant de les fortes tempestes de les darreres hores.

Incidències relacionades
El telèfon d'emergències 112 de Catalunya ha rebut des de les 18.00 hores fins les 00.00 hores 323 trucades relacionades amb les pluges. D'aquestes, 302 s'han fet des de la ciutat de Lleida i entre les 22.00 i les 00.00 hores.

En la mateixa franja horària, els Bombers de la Generalitat han rebut més de 200 avisos relacionats amb els forts aiguats d'aquesta nit a la ciutat de Lleida i rodalies.

La majoria dels avisos han estat per inundacions de baixos, garatges, grans acumulacions d'aigua a la via pública i filtracions, entre d'altres. Destaca l' acumulació d'aigua en el pàrquing de l'Hospital Arnau de Vilanova, així com la del pàrquing d'uns cinemes de la ciutat.

En aquests moments, les tempestes s'estan desplaçant cap a la Catalunya Central i tot i que la intensitat és menor, encara són fortes i la predicció indica que les tempestes es poden produir encara fins les dues de la matinada aproximadament, afectant a la meitat nord de Catalunya: Punts de Ponent, comarques del Pirineu, Prepirineu, Catalunya Central i comarques del prelitoral nord.
 
Algunes dades d’acumulació d’aigua, 77 L/m2 a Lleida-Bordeta, 35 L/m2 a Gimenells, 24 L/m2 a Alcarràs i 22 L/m2 a Raïmat. Pel que fa a la intensitat, s’han enregistrat 36 L/m2 en 30 minuts a Lleida.

De cara a demà diumenge 14 de juliol s'espera un nou episodi de tempestes a partir de les 8 hores del matí amb afectant al Pirineu i Pre-Pirineu. A partir de les 14h a les 20h la predicció s'amplia i les tempestes es podran donar en qualsevol indret del País, amb més probabilitat al Pirineu, Prepirineu i a la Catalunya Central. Les precipitacions seran en forma de xàfec o tempesta, i localment podran anar acompanyades de calamarsa o pedra.

Des de Protecció Civil es recomana molta precaució a la ciutadania a prop de lleres, rius i guals i en totes les activitats previstes a zones de muntanya i a l’aire lliure en general si us trobeu en una zona on descarrega amb força.  En cas de que les tempestes us afectin en aquestes zones, busqueu l’aixopluc als punts més elevats i espereu que passi la tempesta, i sobretot eviteu travessar guals, rieres, torrents i rius en general malgrat semblin portar poc cabal, ja que es poden incrementar de forma sobtada. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions.
 
Protecció Civil també recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.