MODEL PENITENCIARI CATALÀ

Una eina que avalua el risc de reincidència dels presos a Catalunya s'implanta a l'Uruguai

query_builder   15 juliol 2013 10:47

event_note Nota de premsa

MODEL PENITENCIARI CATALÀ

Una eina que avalua el risc de reincidència dels presos a Catalunya s'implanta a l'Uruguai

  • Una delegació d’aquest país va visitar Barcelona l’octubre passat per conèixer el sistema penitenciari català i els diferents programes de rehabilitació
  • Durant aquest mes de juny diversos funcionaris de presons catalanes han impartit cursos intensius a 50 professionals de l'Uruguai
  • RisCanvi és un sistema d’avaluació a les presons que permet conèixer el risc de reincidència d’un delicte violent. Està en marxa a Catalunya des de l’any 2009
La República Oriental de l’Uruguai ha decidit posar en marxa un programa català, RisCanvi, per avaluar el risc de reincidència dels seus presos després de la visita que una delegació, formada pel Ministeri de l’Interior, la Fiscalia i el Centre d’Estudis Judicials, va fer a Barcelona l’octubre de l’any passat per conèixer el sistema penitenciari català i, de manera més específica, el sistema d’informació mitjançant la base de dades del sistema informàtic de gestió dels expedients penitenciaris.
 
Així, el Ministeri de l’Interior uruguaià començarà a aplicar programes pilot de tractament de salut mental en els seus centres sota el control de l’Institut Nacional de Rehabilitació i diagnosi de risc d’incidències. Es tracta de replicar experiències de programes de tractament del sistema penitenciari català en àrees de salut mental d’atenció i tractament de conductes violentes, delictes sexuals i violència familiar.
 
El Govern de l’Uruguai té previst incorporar aquesta eina especialment en els casos de llibertats anticipades i de compliment de condemnes, però amb pronòstic de reincidència.
 
L’Uruguai, que compta amb una població penitenciària amb un 60 % de reincidència, posarà en marxa l’eina RisCanvi a partir d’aquest mes de juliol. Aquest instrument millora la detecció dels interns que tenen alt risc de conducta violenta amb independència del delicte que han comès.
 
Gràcies a l’eina RisCanvi, l’Uruguai crearà un expedient únic nacional de cada persona interna, que podrà ser compartit i consultat a qualsevol centre on es trobi l’intern, a través de l’expedient electrònic. Per tal que tots els professionals el puguin utilitzar, una cinquantena de funcionaris uruguaians han seguit un curs de formació impartit per diferents professionals de presons catalanes.
 
 
 
Eina RisCanvi
 
 
El Departament de Justícia va posar en marxa el 2009 l’aplicació d’una eina per avaluar el risc de reincidència en un delicte violent de la població penitenciària. Aquest instrument, anomenat RisCanvi, l'utilitzen des de l’any 2010 tots els professionals de rehabilitació dels centres penitenciaris catalans.
 
L’escala RisCanvi s’aplica a Catalunya a tota la població penitenciària i no únicament als interns que han comès un delicte violent. Alguns dels avantatges que comporta l’aplicació d’aquest instrument respecte d’altres eines de valoració del risc és que permet avaluar la conducta violenta dels interns dins i fora del centre penitenciari i que diferencia el risc de comissió d’un nou delicte del risc de trencament de condemna.
 
Així, el RisCanvi millora la detecció dels interns que tenen alt risc de conducta violenta amb independència del delicte que han comès, alhora que fa prediccions dinàmiques ajustades als canvis de l’intern.
 
A més, aquesta escala aporta informació sobre els següents àmbits d’avaluació: violència autodirigida (suïcidi, intents de suïcidi i autolesions); violència intrainstitucional (violència física i/o sexual entre interns o contra el personal penitenciari); reincidència violenta (reingrés penitenciari per delicte violent), i trencament de condemna (no-retorn, sortides programades...).
 
La implantació del sistema RisCanvi en els centres penitenciaris catalans va donar compliment a una de les recomanacions que es proposaven des de la Comissió per a l’Estudi de la Reincidència en els Delictes Greus, on, especialment, es demanava a les administracions ”establir un procediment tècnic de valoració del risc”.
 
Aquesta Comissió es va crear el juliol del 2007 per donar resposta a la creixent preocupació social davant l’excarceració de persones que, un cop acabada la seva condemna, presentaven un pronòstic d’alt risc de reincidència.
 
Dades de referència
 
Actualment, més del  71 % dels interns penats dels centres penitenciaris de Catalunya tenen una avaluació RisCanvi; pel que fa als que estan en règim obert, el 95 % han estat avaluats amb aquesta eina.

Des del 2010 s’han aplicat prop de 30.000 avaluacions.