Munté garanteix que la mesura transitòria sobre prestacions econòmiques vinculades "no afectarà a cap dels beneficiaris que ja la perceben o la tenen reconeguda"

Les persones que durant aquests dos mesos puguin quedar afectades seran ateses a través d'altres serveis i ajuts de la Llei de la dependència

query_builder   31 juliol 2013 12:01

event_note Nota de premsa

Munté garanteix que la mesura transitòria sobre prestacions econòmiques vinculades "no afectarà a cap dels beneficiaris que ja la perceben o la tenen reconeguda"

Les persones que durant aquests dos mesos puguin quedar afectades seran ateses a través d'altres serveis i ajuts de la Llei de la dependència

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha reiterat avui que la no realització de forma transitòria durant els mesos d’agost i setembre de nous Programes Individuals d’Atenció (PIA) de prestació econòmica vinculada al servei d’atenció residencial privat, “no afectarà a cap dels beneficiaris que ja percebien la prestació o que ja la tenien reconeguda”. La consellera també ha dit que “durant aquests dos mesos aquelles persones que no puguin accedir a una prestació econòmica vinculada podran ser atesos a través d’altres prestacions i serveis vinculats a la Llei de la dependència”.
 
La consellera ha recalcat que a Catalunya “s’han fet esforços econòmics molt importants per respondre als serveis i prestacions vinculats a la dependència, tot i els incompliments de l’Estat”. No obstant, ha afegit que “no volem generar falses expectatives degut a la situació que travessen les arques de la Generalitat i, per això hem aturat l’accés a la prestació econòmica vinculada per a persones que encara no hagin adquirit el dret, per fer sostenible el sistema i garantir la cobertura a la gent que ja té el dret adquirit”. La mesura anunciada pel Departament podria afectar 500 persones durant els dos mesos d’aplicació.
 
La prestació econòmica vinculada és un tipus de prestació que contribueix al pagament d’una plaça residencial privada. A Catalunya hi ha unes 9.000 places d’aquestes característiques.
 
Neus Munté també ha dit que “no volem generar més problemes a les entitats socials i mercantils, ni tampoc als usuaris i garantim que totes les persones que estan dins del sistema continuaran ateses i no han de patir”. La consellera ha insistit que es tracta d’una mesura transitòria i ha recordat que “la Llei de la dependència requereix un sobreesforç a la Generalitat, que com ja he dit en altres ocasions no pot ser sostingut en el temps ni en la seva magnitud”. “El que fem és establir un termini transitori per veure com podem resoldre aquesta qüestió i com podem ser el màxim d’efectius, però hem de lamentar una deslleialtat total de l’Estat tant cap a les comunitats autònomes com a la pròpia Llei que preveia unes mesures que mai s’han  complert”, ha afirmat Munté.
 
La consellera també s’ha referit a les darreres declaracions del Ministeri de Sanitat , Serveis Socials i Igualtat i ha dit que són un “exercici de cinisme”. Munté ha explicat que l’atenció de les persones dependents és una prioritat del Govern i, especialment, del Departament de Benestar Social i Família. “Més del 70% del nostre pressupost està dedicat a les prestacions de la Llei i ho sostenim assumint el 80% del cost per només un 20 % d’aportació de l’Estat, quan en canvi la llei establia que havia de ser a parts iguals”. “Si això no demostra el sofreesforç no sé què entenen per priorització” ha sentenciat la consellera.
 
La consellera ha retret a l’Estat el finançament “manifestament insuficient” que s’aporta a través del nivell mínim i que obliga a la Generalitat a aportar més del 80% del finançament dels serveis i prestacions. També ha lamentat les retallades que s’han produït per exemple en la prestació de cuidador no professional que es va reduir en un 15 % l’any passat i ja no cotitza a la Seguretat Social. “Malgrat mantenir la postura que la llei no s’està desballestant, l’Estat posa cada vegada en majors dificultats al conjunt de les comunitats autònomes, que d’una manera bastant homogènia estan patint una situació semblant, tal i com es va fer palès en la darrera reunió del Consejo Territorial de Servicios Sociales y del Sistema para la Autonomía y Atención a la Dependencia”, ha conclòs Munté.