Economia

L'economia catalana deixa enrere els valors negatius i es manté estable el segon trimestre de l'any

query_builder   7 agost 2013 13:46

event_note Nota de premsa

L'economia catalana deixa enrere els valors negatius i es manté estable el segon trimestre de l'any

 

  • La variació intertrimestral del segon trimestre és nul·la, i la interanual, del -1,3 %
  • Destaca la recuperació del sector industrial, que obté resultats interanuals positius desprès de sis trimestres de valors negatius

 

 
Durant el segon trimestre del 2013, l’economia catalana ha aconseguit frenar la caiguda del PIB, que s’ha mantingut estable des del trimestre anterior. Tot i que es tracta d’una correcció moderada, es constata que continua la tendència de millora de l’economia (la variació intertrimestral del quart trimestre del 2012 va ser del -0,7%; la del primer trimestre del 2013, del -0,1%, i la del segon, del 0%). Els resultats intertrimestrals del segon trimestre provenen de l’avanç de dades que elaboren conjuntament l’Idescat i el Departament d’Economia i Coneixement; així mateix, aquest avanç xifra la variació interanual del segon trimestre en -1,3%.
 
La millora que ha experimentat l’economia catalana el segon trimestre s’ha manifestat especialment en la indústria, sector en què l’evolució de les exportacions de béns i la contenció de la caiguda de la demanda interna han incentivat l’activitat; en termes interanuals, el sector industrial ha augmentat un 0,5% el valor afegit brut.
 
En el sector de la construcció continua la pèrdua d’activitat iniciada el 2008. No obstant això, enguany la caiguda s’ha moderat, de manera que la taxa interanual del segon trimestre se situa en -5,1%. L’aspecte més positiu del subsector de l’habitatge, que continua registrant valors mínims, és la desacceleració de la disminució de la compravenda d’habitatges, provocada, en part, perquè els preus de l’habitatge nou acumulen una rebaixa del 40% des de principis del 2008.
 
L’evolució del valor afegit brut del sector de serveis continua registrant valors negatius         (-1,4% interanual el segon trimestre); d’una banda, a causa de la forta caiguda de la despesa en consum de les llars, i de l’altra, com a conseqüència de la consolidació fiscal, que continua fent retrocedir la despesa en consum de les administracions públiques. No obstant això, els indicadors de les activitats de mercat d’aquest sector (com ara la xifra de negoci) mostren que se n’ha alentit el retrocés, en especial en el comerç, que encara manté unes taxes força negatives.
 
Les activitats turístiques, com les exportacions de béns, pal·lien la forta debilitat de la demanda interna. Durant els sis primers mesos de l’any, l’arribada de turistes estrangers ha augmentat un 5,7%, i la despesa efectuada per aquests turistes, un 10,3%. Han continuat disminuint, en canvi, el turisme domèstic i el procedent de la resta de l’Estat, que han reduït força el nombre de pernoctacions hoteleres (la variació interanual dels sis primers mesos de l’any és d’un -10,6%).
 
(El document adjunt inclou un quadre amb l'evolució del PIB)
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 32