Els grups Leader organitzen i participen en diversos actes i jornades durant el mes de setembre a les zones rurals de Catalunya

query_builder   6 setembre 2013 08:21

event_note Nota de premsa

Els grups Leader organitzen i participen en diversos actes i jornades durant el mes de setembre a les zones rurals de Catalunya

 
L’objectiu és divulgar els seus projectes en desenvolupament territorial, amb temàtiques tan diverses com la responsabilitat social empresarial, la valorització del producte local, l’emprenedoria, la biomassa, l’estalvi energètic o la petjada de CO2
 
 
Els 13 Grups d’Acció Local (GAL) Leader van ser seleccionats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) per a aplicar la metodologia Leader a Catalunya, en el marc de l’Eix 4 del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2007-2013.
 
Un dels objectius principals dels GAL és la dinamització territorial i la divulgació dels seus projectes més estratègics i bones pràctiques, conjuntament amb la gestió dels ajuts, que convoca anualment el Departament, per a fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica a les zones rurals i fomentin la creació i/o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves, en actuacions de millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, creació i desenvolupament de microempreses, foment d’activitats turístiques, i conservació i millora del patrimoni rural.
 
Entre les actuacions dels mes de setembre destaca la participació del projecte GUSTUM, coordinat pel Consorci Leader Urgell-Pla d’Urgell, a la Fira de Sant Miquel de Lleida, del 26 al 29 de setembre, en un “espai degustació” on es podrà degustar 13 tapes, una per comarca lleidatana, elaborades a partir de productes locals. Dins de l’espai també s’hi podrà degustar vi, cava i sucs elaborats a Lleida. L’acció es realitza amb la  col·laboració de l’Escola d’Hoteleria i de la Diputació de Lleida.
 
D’altra banda, GUSTUM també realitza activitats en l’espai “Aliments del territori i tu”, organitzat per la Diputació de Lleida, on s’ha programat una sèrie d’accions encaminades a promocionar i a donar a conèixer a la població el producte local de Lleida.
 
Així, les accions organitzades per Gustum són:
 
Cuina de proximitat per als més petits (dies 26 i 27, al matí)
Sessió de cuina amb productes de proximitat dirigida a nens, a càrrec de l’empresa Petit Xef.
 
Cervesa artesana, cervesa amb essència (dia 28, a les 12:00 hores)
Presentació i tast de cerveses artesanes.
 
Cuina de proximitat (dia 28, a les 18:00 hores)
Sessió de cuina de proximitat, a càrrec del cuiner Gonzalo Ferreruela, del restaurant Ferreruela, de Lleida.
 
Cuina de proximitat (dia 29, a les 18:00 hores)
Sessió de cuina de proximitat, a càrrec del cuiner Albert Marimon, del restaurant La Cava, de Tàrrega.
 
Tasta la Vall del riu Corb
Tast i maridatge dels vins dels cellers de la Vall del riu Corb (subzona DO Costers del Segre). Cal destacar que s’està realitzant reunions amb els cellers de la Vall del Riu Corb per tal que treballin col·lectivament en diferents àmbits.
 
Les altres actuacions previstes per al mes de setembre són les següents:
 
Jornada sobre bioenergia forestal, instal·lacions i serveis energètics. Tallers sobre consum energètic
(Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià)
Data i lloc:  24 de setembre. Viver d’empreses Baix Ebre INNOVA - Camarles.
Horari:  de les 10.00 a les 20.00 hores.
Breu descripció:  en el marc del projecte Biomass Trade Centre II i del projecte de cooperació Energia i Forest, el Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i Montsià, juntament amb el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), organitzen una jornada sobre bioenergia forestal, instal·lacions i serveis energètics, amb l'objectiu de dinamitzar i informar tècnicament als protagonistes de mercat responsables de la implementació i gestió d’instal·lacions de generació d’energia tèrmica amb biomassa.
 
 
Formació de RSE - “Eines RSE per a les empreses”
(Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori)
Data i lloc: 24 i 26 de setembre, i 3 d’octubre. Consell Comarcal de les Garrigues -  Les Borges Blanques.
Hora d’inici i durada: 16.00h a 20.00h.
Breu descripció: Cicle de tres jornades de formació per aemprenedors en l’àmbit de la Responsabilitat Social Empresarial (RSE).
 
 
Jornada Arranca
(Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord)
Data i lloc: 25 de setembre. Oficina Jove de la Noguera (Balaguer).
Hora de inici i durada:  de 9.00h a 14.00h.
Breu descripció: Arranca és un projecte que persegueix fomentar l'autoempresa entre la població jove de la comarca de la Noguera, i que consisteix, d'una banda, en la realització de diverses sessions grupals informatives on els potencials joves emprenedors rebran informació genèrica sobre l'emprenedoria; i de l'altra, sessions individualitzades, en què els joves rebran l'assessorament necessari per a convertir la seva idea en un negoci real.
 
Mercat Gustum a la Fira de l’Ametlla de Vilagrassa
(Consorci Leader Urgell - Pla d’Urgell)
Data i lloc: 22 de setembre, a Vilagrassa.
Hora de inici i durada:  tot el dia.
Breu descripció: organització d’un mercat local de productes agroalimentaris en el marc de la Fira de l’Ametlla de Vilagrassa.
 
I val a dir que aquesta setmana està tenint lloc, a Turquia, la Trobada del projecte d’associacions Leonardo da Vinci anomenat “Green Learning Agreement Development”
(Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura)
Data i lloc: 2 - 6 de setembre. Turquia.
Breu descripció: Jornada d’intercanvi d’experiències d’èxit a nivell Europeu en el sector rural i agrari. I és que l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura  ha estat seleccionada per la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural (REDR) per a participar en aquesta jornada, que se celebra en el marc del projecte  d’associacions  Leonardo da Vinci 2012-1-IT1-LEO04-02897 9, anomenat “Green Learning Agreement Development”, en què també hi participen tècnics d’Itàlia, Anglaterra, Turquia, Guayana Francesa i l’Estat espanyol.
 
Aquest projecte pretén estimular l'intercanvi formatiu, la cooperació i la mobilitat, amb l’objectiu d’establir un model formatiu comunitari que després es pugui exposar en cadascun dels països i que serveixi per a estimular els joves emprenedors rurals en activitats de formació, en la adquisició i ús de coneixements, competències i qualificacions vinculats amb l'economia verda i l'agricultura.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.