Núria Canal: "Rússia no ha tancat les adopcions amb el nostre país, només es tracta d'un bloqueig temporal"

query_builder   10 setembre 2013 18:26

event_note Nota de premsa

Núria Canal: "Rússia no ha tancat les adopcions amb el nostre país, només es tracta d'un bloqueig temporal"


La directora de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció afirma que la Generalitat ha arrencat el compromís del govern de l’Estat de reunir-se amb representants russos per signar un conveni bilateral que desencalli la situació
 
La directora de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA) del Departament de Benestar Social i Família, Núria Canal, ha explicat aquesta tarda quin és l’estat de les adopcions a Rússia, insistint en tot moment que “Rússia no ha tancat les adopcions amb el nostre país, només es tracta d’un bloqueig temporal mentre busquem un encaix jurídic a la nova normativa russa”.
 
Tal com ha explicat Núria Canal, el dia 2 de juliol es va modificar la legislació russa en l’àmbit de l’adopció internacional. En un article d’aquesta llei, s’estableix que no poden adoptar a Rússia persones solteres ni parelles del mateix sexe. En parlar de persones solteres, es refereix “a nacionals o residents als països on els matrimonis entre persones del mateix sexe són legals”. Arrel d’aquesta modificació, el 29 d’agost el Tribunal Suprem rus emet una instrucció que estableix que només poden adoptar en aquest país parelles heterosexuals residents o nacionals de països que: o bé tinguin un conveni bilateral vigent amb la Federació Russa, o en el seu defecte, siguin països que puguin certificar que en cas que l’infant adoptat hagi de canviar de família d’adopció per qualsevol circumstància, en cap cas podrà ser adoptat per una família homosexual. Si això no es certifica, s’hauria de garantir que la nova adopció es farà en compliment de la legislació russa, és a dir, només per part d’una família heterosexual. Com ha detallat Núria Canal, “certificar això és contrari a la nostra llei 3/2005 que estableix que no es pot discriminar les persones per raó de la seva orientació sexual”.
 
La directora general de l’ICAA ha destacat que “des del Govern de la Generalitat s’està treballant colze a colze amb les sis ECAI acreditades per mediar amb Rússia”, amb les quals ha mantingut una reunió aquest mateix matí. En aquest sentit, Canal ha destacat “que estem buscant l’encaix jurídic per fer una proposta acceptada per Rússia i respectuosa amb la nostra legislació”. La directora també ha recordat que “la competència per signar convenis internacionals correspon a l’Estat, per tant des de l’ICAA estem en contacte constant amb el govern de l’Estat perquè aquest acceleri la resolució d’aquest tema”.
 
Canal també ha lamentat “la manca de voluntat del govern de l’Estat per signar un conveni bilateral amb Rússia, quan aquest país ho porta demanant des de fa més de quatre anys”. La directora general de l’ICAA ha afirmat avui, però, que “hem arrencat el compromís del govern de l’Estat per reunir-se amb representants russos el proper mes d’octubre per mirar de desencallar definitivament la signatura d’aquest conveni bilateral”.
 
Núria Canal, per acabar, ha facilitat algunes dades, com ara que de les 1.947 famílies catalanes que estan en procés d’adopció, 223 han optat per fer-ho a Rússia. D’aquestes, 96 ja tenen el seu expedient a aquest país. I entre aquestes, 48 estan pendents de l’assignació d’un infant i les 48 restants tenen un infant assignat i estan pendents del judici que culmina el procés d’adopció.