Acord per promoure la seguretat alimentària en la distribució d'aliments a persones en risc d'exclusió social

query_builder   13 setembre 2013 13:43

event_note Nota de premsa

Acord per promoure la seguretat alimentària en la distribució d'aliments a persones en risc d'exclusió social

 
El Departament de Salut, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i la Fundació Banc dels Aliments signen un conveni de col·laboració
 
L’acord també inclou accions per lluitar contra el malbaratament alimentari
Acte de signatura del conveni

 

 

Existeix un interès comú entre el Departament de Salut, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i la Fundació Banc dels Aliments per seguir treballant en la lluita per la promoció de la seguretat alimentària en la distribució d’aliments entre les persones en risc d’exclusió social i contra el malbaratament alimentari. Aquest objectiu compartit ha estat recollit avui en l’acord de col·laboració signat pel conseller de Salut, Boi Ruiz; el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu; i el president de la Fundació, Antoni Sansalvadó.

 
L’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura (FAO) estima que un terç de la producció mundial d’aliments (1.3 bilions de tones per any) es malgasta o es perd. A la Unió Europea cada any es llencen al voltant de 89 milions de tones d’aliments, la qual cosa equival a 179 kg d’aliments per càpita anuals. I a Catalunya es llencen 262.471 tones d’aliments aprofitables a l’any. El 58% d’aquest malbaratament es produeix a les llars, el 16% als supermercats, el 12% a la restauració, el 9% a altres canals de comercialització d’aliments, el 4% a les institucions i l’1% als mercats. Això vol dir que, a casa nostra, cada any malbaratem 34.9 kg per habitant (equivalents a 112€ per persona i any), que representen llençar el menjar de 25,5 dies, amb el que es podria nodrir a més de 500.000 persones durant un any.
 
 
El Departament de Salut és responsable de la implementació de l’eix de Salut del Pla de Govern 2011-2014 que, entre els seus àmbits, aposta per un model de salut pública que reforci la seguretat alimentària. Al seu torn, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, a través de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), és responsable d’establir els mecanismes necessaris per informar la ciutadania en matèria de qualitat i seguretat alimentària. I, en tercer lloc, la Fundació Banc dels Aliments té per finalitat donar resposta als problemes de marginació i fam a les persones en risc d’exclusió social, mitjançant la recaptació i redistribució d’excedents i donacions d’aliments i, en aquest sentit, l’any 2012 va gestionar un total de 10.652 tones d’aliments.
 
 
Des de fa temps, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Banc dels Aliments ja treballen de manera conjunta i amb altres entitats i han impulsat l’elaboració de la "Guia per a l’aprofitament segur del menjar en el sector de la restauració i el comerç minorista", entre altres iniciatives.
 
 
Nou conveni de col·laboració
 
El nou conveni de col·laboració estableix que es continuarà impulsant la tasca pedagògica d’elaboració de material didàctic i divulgació de la informació sobre seguretat alimentària i reducció del malbaratament dels aliments, tant a les empreses, entitats socials que distribueixen aliments donats i ciutadania en el seu conjunt. Però, a més, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària formarà al voluntariat de la Fundació Privada Banc dels Aliments en matèria de seguretat alimentària. Totes aquestes línies d’actuació tenen per objectiu final la promoció de les polítiques preventives en matèria de salut, un dels principals eixos de l’acció de govern del Departament de Salut.