El Departament de Justícia habilita unes dependències per al Jutjat de Guàrdia de Girona per avançar en la implementació de l'oficina judicial

query_builder   18 setembre 2013 16:32

event_note Nota de premsa

El Departament de Justícia habilita unes dependències per al Jutjat de Guàrdia de Girona per avançar en la implementació de l'oficina judicial

  • A partir d’avui el Jutjat d’Instrucció en funció de guàrdia se situa a la planta baixa dels jutjats de l’avinguda de Ramon Folch per fer més accessibles aquestes dependències a tots els ciutadans i professionals
  • Amb aquesta actuació, s’inicia una reordenació dels jutjats situats a Ramon Folch per adequar-ne les dependències amb vista a la total implementació de l’oficina judicial a Girona
El Departament de Justícia ha posat en funcionament a partir d’avui, en unes noves dependències situades a la planta baixa dels jutjats de l’avinguda Ramon Folch, 4-6, el Jutjat d’Instrucció en funció de guàrdia, com a primer pas de la reordenació dels jutjats que hi estan allotjats, amb l’objectiu d’implementar totalment l’oficina judicial a Girona.
 
Amb aquesta actuació, Girona comptarà amb unes dependències específiques per a tot el personal, el jutge, el secretari, el fiscal i el forense, que permetran que el Jutjat de Guàrdia dugui a terme les seves funcions amb totes les garanties. Així mateix, com en altres partits judicials, s’aconsegueix incrementar la seguretat de l’edifici judicial i millorar l’atenció al públic i als operadors jurídics i, alhora, facilitar la tasca del personal que hi treballa.
 
El jutjat de guàrdia és un servei permanent les 24 hores, els 365 dies de l’any, que té com a objectiu rebre i iniciar la tramitació dels processos penals i fer les primeres i inajornables diligències d’instrucció criminal que siguin procedents per esbrinar l’autoria del delicte.
 
Entre les tasques que té encomanades aquest servei, n’hi ha les que tenen relació amb la recepció dels detinguts que els cossos de seguretat posen a disposició judicial; presa de declaració a les víctimes, perjudicats o testimonis de fets delictius;  recepció de les denúncies dels ciutadans, atestats policials i informes hospitalaris, i l’autorització d’entrades i escorcolls en domicilis, intervencions telefòniques, transfusions de sang i transplantaments d’òrgans.
 
Per facilitar aquestes tasques, el personal del Jutjat de Guàrdia de Girona disposa del suport administratiu del Servei Comú Processal General, que registra la documentació, els efectes, les peces de convicció, i practica actes de comunicació.
 
Entre les mesures dutes a terme per implementar  l’oficina judicial a Girona, es va posar en funcionament al setembre de l’any passat el Palau de Justícia. Aquest edifici, construït d’acord amb el nou model organitzatiu, compta amb un servei comú processal general i els serveis comuns d’execució penal i civil-social i contenciós, i és la seu de les seccions civils i penals de l’Audiència Provincial, els jutjats socials, els jutjats contenciosos i el Jutjat de Menors.
 
La resta d’òrgans judicials estan ubicats a l’edifici de Ramon Folch i els espais d’aquest edifici no han estat reformats per prestar serveis com a oficina judicial fins ara, fet que ha comportat que la implementació de l’oficina judicial hagi estat parcial.
 
L’habilitació d’aquestes noves dependències a Girona s’emmarca en el pla d’actuacions que durant els darrers 12 mesos s’han dut a terme al partit judicial de Girona i respon a la voluntat del Departament de continuar amb la implementació de l’oficina judicial arreu del territori.