Conseller Josep Maria Pelegrí: "apostar per la recerca i la innovació és clau per a consolidar Catalunya com a principal clúster agroalimentari europeu"

query_builder   20 setembre 2013 13:45

event_note Nota de premsa

Conseller Josep Maria Pelegrí: "apostar per la recerca i la innovació és clau per a consolidar Catalunya com a principal clúster agroalimentari europeu"

El conseller i el rector amb els representants de les institucions implicades i el delegat del Govern
El conseller i el rector amb els representants de les institucions implicades i el delegat del Govern
  
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, el delegat del Govern, Ramon Farré, dels directors generals d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries i de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DAAM, Domènec Vila i Josep Maria Monfort, respectivament, així com del director director general de Recerca, Josep Martorell i del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit aquest migdia, a Lleida, la presentació d’Agrotecnio, Centre de Recerca d’excel·lència en Agricultura, Producció Animal i Tecnologia dels Aliments.
 
Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció fent palès que “un dels principals camins per a aconseguir un sector agroalimentari competitiu en el marc d’una economia global i per a fer de Catalunya el principal clúster agroalimentari europeu és fent una aposta clara i decidida en la recerca, el desenvolupament i la innovació, una aposta que ens demana fer una constant feina d’estímul que permeti crear un entorn (capacitats i facilitats) per a què la innovació formi part de les prioritats de les empreses del nostre país. En el meu sector, aquesta aposta, la centrem en el que jo anomeno l’agricultura del coneixement”.
 
En aquesta línia, Pelegrí ha remarcat que avui s’ha fet un pas més en aquesta aposta presentant AGROTECNIO, un centre de recerca estratègica en agroalimentació que ja és un projecte real i tangible, i que neix amb la voluntat de: ser un referent; treballar en projectes interdisciplinars d’abast internacional orientats a desenvolupar nous coneixements i tecnologies que situïn la recerca al màxim nivell internacional; de crear noves empreses de base tecnològica (spin off), projectes empresarials emprenedors que encara no estan culturalment molt establerts a casa nostra i que demanen emprenedoria; i alhora d’atraure talent”.
 
El conseller ha afegit que, a més, comptarà amb la participació del director dels centres CERCA de la Generalitat a les reunions del Patronat, i “reforça, s’afegeix i complementa al gran clúster de recerca i innovació agroalimentària de Lleida, que ajuda a tirar endavant el sector. De fet, un dels seus grups UdL adscrits a Agrotecnio, estarà ubicat al Fruitcentre, que inaugurem la setmana que ve. Així mateix, l’IRTA ocupa la seva vicepresidència, com a mostra de la voluntat de cooperació institucional existent entre totes les parts”.
 
En aquest punt, Josep Maria Pelegrí ha incidit en què “som un sector que innova, que està fent grans coses. La innovació sorgeix de la interacció, ens ajuda a emprendre. Som un sector de futur i això s’ha d’aprofitar, i en la I+D+i hi tenim el futur. La innovació és multidisciplinar, es complementa amb la divergència de punts de vista, de posar en comú diferents necessitats o diferents reptes, ... I per això cal que tots els agents es parlin, s’entenguin, es relacionin, més sinèrgies: empreses-clients/consumidors-centres de recerca-administració”.
    
En aquest sentit, Pelegrí ha constatat que “les empreses escolten molt les demandes dels clients, però entre aquestes i les universitats i els centres de recerca no hi ha tanta tradició de relació; es perden moltes oportunitats, molt no arriba a la societat. Es poden ajudar a donar valor afegit als productes, diferenciar-se, etcètera. Al nord d’Europa (ex Holanda) no s’entén la innovació sense l’empresa o sense el centre d’investigació. La crisi facilitarà que es trobin, l’entorn ens obliga a galopar conjuntament, a preguntar-nos uns i altres, a què us podem ajudar? L’objectiu és equilibrar les relacions, i sabent que acostar-se als projectes empresarials no vol dir renunciar a la investigació bàsica”.
 
I quant a sinèrgies entre Administració, centres de recerca i empreses, el conseller ha assenyalat que “durant molts anys, tots hem estat d’acord amb el què, que cal innovar, cal potenciar la transferència, ..., però no amb el com. I cal consens i unitat, un marc on treballar conjuntament, foment de la col·laboració público-privada. I cal innovació per a emprendre, per a diferenciar-nos, per a ser més competitius, per a anar més enllà amb garanties,... per a adaptar-nos al mercat; i la innovació no és només de coneixement sinó també de fer les accions d’una altra manera. Nous temps, noves accions”.
 
Josep Maria Pelegrí ha conclòs la seva intervenció reiterant que “en la I+D+i tenim futur, un sector basat en la I+D+i ha de ser la base de futur, no un sector subvencionat, sinó un sector lligat a una producció de qualitat, a la innovació i a la cooperació estratègica”.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.