Justícia preveu completar la implantació de l'expedient judicial electrònic a Catalunya a finals de 2014

query_builder   19 setembre 2013 20:30

event_note Nota de premsa

Justícia preveu completar la implantació de l'expedient judicial electrònic a Catalunya a finals de 2014

 

 

  • El conseller Gordó recull a Madrid el Premi a la Qualitat de la Justícia 2013, atorgat pel Consell General del Poder Judicial, en l’apartat “Una justícia més accessible”
  • La Direcció General de Modernització de l’Administració de Justícia ha resultat guardonada pel desenvolupament i implantació del mòdul informàtic de presentació telemàtica de demandes i escrits de la jurisdicció civil
  • En la seva intervenció, Gordó recorda que la implementació de les tecnologies de la informació i la comunicació en l’Administració de justícia tenen com a objectiu final dotar-la de l’expedient judicial electrònic
 
 
 
El conseller de Justícia, Germà Gordó, acompanyat del director general de Modernització de l’Administració de Justícia, Xavier Fabregat, ha recollit aquest vespre a Madrid el Premi a la Qualitat de la Justícia 2013, atorgat pel Consell General del Poder Judicial en la modalitat “Una justícia més accessible”. El guardó s’ha lliurat en el decurs d’una cerimònia celebrada al saló d’actes del Consell General del Poder Judicial, presidida pel seu president i també president del Tribunal Suprem, Gonzalo Moliner.
 
En la seva intervenció, Germà Gordó ha posat en relleu, en recollir el premi, que “el proper objectiu del Departament és completar el desplegament de l’expedient judicial electrònic”, que permeti als jutjats catalans treballar sense papers. En aquest sentit, Gordó ha manifestat la voluntat del Departament de Justícia de completar la implantació de l’expedient judicial electrònic a Catalunya a finals de 2014.
 
El titular de Justícia ha recordat que en la seva primera compareixença al Parlament de Catalunya va destacar la necessitat d’agilitzar la justícia com un dels tres eixos principals de la Conselleria per a aquesta legislatura. En aquesta mateixa direcció, Germà Gordó ha exposat tres dels principals mecanismes per assolir aquest objectiu programàtic: la necessitat d’incrementar el nombre de jutges i magistrats a Catalunya, d’augmentar els recursos materials a l’Administració de justícia i d'implementar-hi les noves tecnologies de la informació i la comunicació.
 
En aquest punt de la seva intervenció, el conseller Gordó ha reconegut la implicació dels diferents operadors jurídics i, “molt especialment”, la dels procuradors en aquest procés de modernització que ha rebut el reconeixement del CGPJ.
 
Així mateix, Germà Gordó ha agraït el reconeixement del Consell General del Poder Judicial a la Direcció General de Modernització de l’Administració de justícia del Departament de Justícia. “Això ens ajudarà a l’objectiu final, que és l’expedient judicial electrònic”, ha conclòs Gordó.
 
Premi Qualitat de la Justícia 2013 en la seva modalitat “Una justícia més accessible”
 
El CGPJ ha decidit atorgar aquest premi per la implantació a Catalunya dels mòduls que permeten la presentació telemàtica de demandes (mòdul TTA) i la presentació telemàtica dels escrits de tràmit (mòdul RED).
 
El primer d’aquests mòduls premiats és el que permet als procuradors presentar telemàticament demandes, que són aquells escrits que inicien un procediment judicial. És operatiu als 49 partits judicials i, actualment, una de cada dues demandes que es presenten a Catalunya ja es fa totalment per via telemàtica. Es preveu que a finals de 2013 s’incrementi el nombre d’aquestes demandes i en superi les 100.000.
 
El segon dels mòduls premiats és el que permet als procuradors presentar telemàticament els escrits de tràmit un cop les parts ja han comparegut en un procediment judicial davant dels jutjats. En aquest segon cas, a més, els escrits també són traslladats de forma automàtica als procuradors representants de les parts comparegudes, així com a les seus dels col·legis de procuradors que els administren. Es preveu que aquest mòdul, que encara es troba en fase de prova pilot i que ja dóna bons resultats, s’implanti a finals de setembre.
 
Ambdós mòduls formen part de l’e-justícia.cat, un sistema d’informació integrat per diferents mòduls, entre els quals el de tramitació telemàtica d’assumptes ha estat el primer pas per a la implementació real de l’expedient judicial electrònic, un dels eixos de l’oficina judicial moderna i eficient i veritablement al servei dels ciutadans.
 
El CGPJ convoca els Premis a la Qualitat de la Justícia en tres modalitats d’experiències: Justícia més eficaç, Justícia més transparent i Justícia més accessible, i atorga dos premis en cada modalitat. L’any 2011 han concorregut als Premis un total de 18 candidatures.
 
L’objectiu d’aquests premis és distingir els òrgans jurisdiccionals, oficines judicials, administracions públiques competents en matèria d’Administració de justícia i entitats i organismes que s’hi relacionen que hagin destacat per les seves activitats de millora de la qualitat del servei públic i per la satisfacció de les necessitats dels ciutadans mitjançant bones pràctiques de gestió.