Els Bombers de la Generalitat recorden que la meteorologia, l'equipament adequat i l'orientació al bosc són elements claus per sortir a buscar bolets de manera segura

query_builder   20 setembre 2013 13:21

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat recorden que la meteorologia, l'equipament adequat i l'orientació al bosc són elements claus per sortir a buscar bolets de manera segura

  
· Es preveu que la campanya de bolets d’enguany sigui la més bona dels darrers anys, motiu pel qual els Bombers preveuen que també augmentaran els serveis de recerca de boletaires perduts
 
· Aquesta temporada, que tot just comença ara, els Bombers de la Generalitat ja han treballat en dotze serveis relacionats amb caçadors de bolets
 
· El fet que durant aquest cap de setmana, que serà “llarg” gràcies a algunes festivitats locals, es donin unes bones condicions meteorològiques fan preveure als Bombers més afluència de boletaires als boscos catalans
 
El règim de pluges de les darreres setmanes a Catalunya i les prediccions meteorològiques més immediates fan preveure una bona temporada de bolets arreu del país. Això, lògicament, va lligat a la previsió d’una important afluència de boletaires a les masses boscoses de tot Catalunya.
 
A més, aquest serà un cap de setmana “llarg”, ateses algunes festivitats locals, i es preveuen bones condicions meteorològiques. És per això que els Bombers de la Generalitat volen divulgar una bateria de consells als caçadors de bolets per garantir que les seves excursions a muntanya es facin de manera segura i amb el mínim risc de patir alguna incidència.
 
Des del passat dia 1 de setembre, els Bombers de la Generalitat han treballat ja en un total de 10 avisos relacionats amb la pràctica de caçar bolets. El mes de juny hi hagué 2 serveis més relacionats amb boletaires.
  
 
 
RECERQUES DE BOLETAIRES ANY 2013
 
Comarca
Juny
Setembre
TOTAL
Alt Urgell
 
1
1
Berguedà
 
3
3
Cerdanya
1
 
1
Garrotxa
 
2
2
Pallars Jussà
1
 
1
Pallars Sobirà
 
1
1
Ripollès
 
2
2
Solsonès
 
1
1
TOTAL
2
10
12
 
 
En aquest sentit, els Bombers van van treballar l’any passat en 58 serveis, una xifra que no és gens significativa, ja que la de 2012 va ser una campanya de bolets molt dolenta i, per tant, amb molt poca afluència de boletaires a la muntanya.
  
 
RECERQUES DE BOLETAIRES ANY 2012
Comarca
Maig
Juny
Setembre
Octubre
Novembre
Desembre
TOTAL
Alt Empordà
 
 
 
1
 
 
1
Alt Penedès
 
 
 
 
4
 
4
Alt Urgell
 
1
 
4
1
 
6
Anoia
 
 
 
 
1
 
1
Bages
 
 
 
 
5
 
5
Baix Ebre
 
 
 
1
1
 
2
Baix Empordà
 
 
 
1
1
 
2
Berguedà
 
 
 
5
1
 
6
Cerdanya
 
 
 
1
 
 
1
Gironès
 
 
 
1
1
 
2
Maresme
 
 
 
 
1
 
1
Montsià
 
 
 
 
1
 
1
Noguera
 
 
 
 
3
 
3
Osona
 
 
 
1
 
 
1
Pallars Jussà
 
 
 
2
2
 
4
Priorat
 
 
 
 
1
 
1
Ripollès
1
 
1
5
1
 
8
Selva
 
 
 
 
2
 
2
Solsonès
 
 
 
1
1
 
2
Tarragonès
 
 
 
 
1
 
1
Urgell
 
 
 
 
1
 
1
Vallès Occidental
 
 
 
 
1
 
1
Vallès Oriental
 
 
 
 
1
1
2
TOTAL
1
1
1
23
31
1
58
 
 
Consells de seguretat per a boletaires
És molt important que els caçadors de bolets tinguin en compte els següents consells, que també podeu consultar a la pàgina web www.gencat.cat/bombers/seguretatalamuntanya
 
· Abans de planificar la sortida, tingueu en compte l’estat del temps previst i desistiu de sortir en cas que el pronòstic sigui desfavorable. Recordeu que, a la muntanya, les condicions meteorològiques poden empitjorar de forma sobtada.
· Adeqüeu el vostre equipament (roba, calçat,…) a l’activitat.
· Heu de conèixer la zona on buscareu els bolets, així com les seves vies d’accés.
· Preneu punts de referència que us ajudin a orientar-vos en cas de pèrdua. Un bon punt de referència és el lloc on heu estacionat el cotxe, per exemple, ja que aquest camí també serà el camí de retorn. 
· No apureu el temps de l’activitat. Dins del temps total que hi penseu dedicar, comptabilitzeu també el temps que trigareu a fer el camí de tornada. D’aquesta manera evitareu que es faci fosc en el camí de retorn. 
· En cas d’emergència truqueu al telèfon d’emergències 112. Recordeu que també podreu trucar-hi en cas de manca de cobertura i que les trucades es poden fer a través de qualsevol companyia encara que no sigui aquella amb qui teniu contractat el servei. D’altra banda, també podeu marcar el número 112 sense tenir cap targeta SIM del mòbil, sense tenir saldo i, fins i tot, amb el teclat bloquejat. Podeu trucar al 112 qualsevol dia de l’any a qualsevol hora, la trucada és gratuïta.
· Tingueu molta precaució en la recol·lecció dels bolets. Per a més informació, podeu consultar la pàgina web del Departament de Salut: www.gencat.net/salut i www.gencat.cat/bolets.
 
 
Es manté el risc d’incendi forestal
Finalment, i davant de l’afluència de més gent al medi natural, els Bombers de la Generalitat volen recordar el risc d’incendi forestal que encara es manté a Catalunya. L’incendi forestal de Tivissa (Ribera d’Ebre), que es va produir ahir, dijous, i en el qual encara hi treballen els Bombers de la Generalitat, n’és un clar exemple. Així doncs, demanen tenir també molta precaució en aquest sentit.
 
 
Cerdanyola del Vallès, 20 de setembre de 2013
12.30 hores