Més de 400 inscrits d'associacions de pacients i professionals sanitaris compartiran experiències en la I Jornada del Consell Consultiu de Pacients

query_builder   20 setembre 2013 17:20

event_note Nota de premsa

Més de 400 inscrits d'associacions de pacients i professionals sanitaris compartiran experiències en la I Jornada del Consell Consultiu de Pacients

"Compartir per avançar" és lema de la I Jornada del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya que es celebrarà el proper 27 de setembre
 
Les associacions de pacients són els col·lectius experts necessaris per millorar l’atenció sanitària de la ciutadania
El Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, un any després de la creació, celebra la seva primera Jornada amb l’objectiu de posar en comú coneixements, experiències i reflexions adreçades a millorar l’atenció sanitària de la ciutadania, però també amb la finalitat d’impulsar la visibilitat de la important tasca que desenvolupen el conjunt de les organitzacions de pacients de Catalunya.
 
La I Jornada del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, sota el lema "Compartir per avançar", comptarà amb la participació del conseller de Salut, Boi Ruiz, de pacients i cuidadors de pacients, professionals de la salut i representants de diferents associacions de pacients, que exposaran les vivències personals, coneixements i experiències professionals.
 
La Jornada s’organitzarà a partir de dos grans eixos. D’una banda, les relacions entre pacient, professional i cuidador, i per altra banda els reptes del món associatiu. L’objectiu és que la Jornada serveixi per impulsar iniciatives concretes que enforteixin el conjunt del sector associatiu de pacients.
 
L’acte tindrà lloc el 27 de setembre de 2013, a les 9.30h, a l’auditori del CaixaForum Barcelona i hi assistiran més de 400 persones de fins a 200 associacions.
 
 
Programa
 
La inauguració de la Jornada anirà a càrrec de la directora general de Planificació i Ordenació Sanitàries del Departament de Salut, Roser Vallès, i la conferència inaugural a càrrec de l’actriu Amparo Moreno que explicarà la seva experiència com a pacient.
 
Després de la pausa començarà la primera taula rodona sota el títol "Estic malalt, estàs malalt: ho compartim", que serà moderada per la periodista Lídia Heredia i hi participaran veus des de la perspectiva dels pacients, dels professionals i dels familiars. La segona taula rodona serà moderada pel periodista Josep Puigbó sota el títol "Models i pràctiques associatives en el sector dels pacients" i hi participaran representants de diverses associacions.
 
A la tarda tindran lloc les conferències. La primera conferència anirà a càrrec del director, actor i guionista, Albert Espinosa amb el títol "Creu en els somnis i ells es crearan". A continuació l’expert en màrqueting social i "fundraising", Ricard Valls, explicarà com promoure la visibilitat de les associacions de pacients.
 
La cloenda anirà a càrrec del conseller de Salut, Boi Ruiz i, finalment, Jordi LP i Pep Sala presentaran la cançó de la Jornada "Sempre hi haurà algú". En el videoclip de la cançó hi han participat personalitats de diferents àmbits com Johan Cruyff, Lucrecia, el Dr. Eduard Estivill o Gerard Quintana, entre d’altres.
 
 
Consell Consultiu de Pacients de Catalunya
 
El Consell Consultiu de Pacients de Catalunya es va crear l’octubre de l’any 2012. Es tracta d’un òrgan permanent de consulta i participació dels representants dels pacients del sistema català de salut.
 
La principal funció és compartir la informació del sistema català de salut amb els representants de les diferents associacions de pacients del país perquè aportin recomanacions que es puguin traduir en una millora del disseny i en aplicació posterior de les polítiques públiques de promoció de la salut de cada col·lectiu.
 
Aquests són els principals objectius:
 
  • Compartir amb els pacients informació transparent, concreta, accessible i fàcilment comprensible del sistema català de salut de responsabilitat pública.

 

  • Vetllar per l’atorgament als pacients del suport i assessorament necessari sobre les qüestions relacionades amb la prestació pública de serveis de salut.

 

  • Facilitar la participació de les associacions de pacients del sistema català de salut de responsabilitat pública en el procés d’elaboració, decisió i prestació de polítiques sanitàries i canalitzar les seves propostes i recomanacions.

 

  • Proposar actuacions per potenciar l’ús de les noves tecnologies en l’atenció sanitària.

 

  • Atendre les peticions d’assessorament que puguin ser adreçades al Consell a través de la Secretaria General.

 

  • Proposar la creació de consells tècnics de pacients de diferents patologies o àrees específiques.

 

 
En només un any de la seva creació s’han organitzat diferents grups de treball, entre els quals hi ha el grup que treballa per redactar el reglament intern del Consell, un grup de comunicació, un grup d’organització de la Jornada i també s’ha proposat un grup sobre pacients i noves tecnologies.
 
Són vocal del Consell les següents associacions:
 
Acció Psoriasi, Asociación de Víctimas de la Talidomida en España y otras inhabilidades – AVITE Catalunya
Associació Catalana d’Afectats de Fibromiàlgia (ACAF)
Associació Catalana d’Afectats de Limfedema (LIMFACAT)
Associació Catalana de Persones amb Accident Vascular Cerebral (AVECE – Ictus)
Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB)
Associació d’Afectats d’Hipertensió Pulmonar, Associació de Malalts de Ronyó (ADER)
Catalunya contra el Càncer (AECC)
Comitè 1r Desembre – Plataforma Unitària d’ONG Sida de Catalunya
Fundació Esclerosi Múltiple (FEM)
Fundació Síndrome Tourette
Parkinson Catalunya
Federación Española de Enfermedades Raras (FEDER) – Catalunya
SMAP Celíacs de Catalunya.
 
Més informació: