El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Josep Maria Monfort, ha inaugurat aquesta tarda les instal·lacions del Fruitcentre.
L’acte també ha comptat amb l’assistència de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, el delegat del govern de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Ramon Farré, i els exconsellers d’Agricultura Joaquim Llena, Antoni Siurana i Josep Grau, entre d’altres autoritats.
El Fruitcentre de l’IRTA serà el primer centre de seguiment de la postproducció de la fruita a Catalunya i un dels primers d’Europa. Amb una inversió de 14,2 milions d’euros, es posa en funcionament un edifici de 4.200 m2 en el qual treballaran prop de 120 persones, 40 de les quals són investigadors de tot allò relacionat amb la fructicultura, des de l’arbre fins al consumidor.
En aquest sentit, les investigacions que es realitzaran en aquest centre intentaran donar resposta científica a les noves inquietuds socials que s’han plantejat amb relació a la producció de fruita i productes derivats, i aportar solucions tecnològiques que tinguin en compte el conjunt de la cadena de valor, i no només una part.
De fet, un coneixement més exhaustiu de la fructicultura en general i d’aquests temes en particular incrementarà la confiança dels consumidors en els aliments que el mercat posarà a la seva disposició, i se n’assegurarà la salubritat i la qualitat alimentària i la traçabilitat del producte en totes les seves fases.
En el decurs de l’acte, el conseller Pelegrí ha afirmat que des del Departament que encapçala s’està fomentant la innovació, la recerca i l’agricultura del coneixement com a important motor per al sector agroalimentari. Per aquest motiu, des de l’IRTA s’estan potenciant línies d’actuació com la recerca i la transferència tecnològica. Pelegrí també ha destacat que aquest centre és un exemple de col·laboració en R+D+i fet amb recursos públics i de l’entesa público-privada.
Pel conseller, el Fruitcentre neix amb la vocació de poder ajudar el sector fructícola a afrontar i donar resposta al canvis als quals està subjecte mitjançant el desenvolupament d’una potent activitat de recerca. En aquest sentit, segons Pelegrí, “aquest centre integra físicament i conceptualment els diferents equips que treballen en fructicultura amb un enfocament multidisciplinari i de visió global de la cadena de valor de la fruita”. “A més, sense oblidar el productor i posant molt més èmfasi en les demandes del consumidor”, ha afegit.
El conseller també ha remarcat que aquesta iniciativa consolida l’aposta del govern de la Generalitat per impulsar un centre tecnològic agroalimentari a les comarques de Lleida, centre que s’emmarca en l’anella de l’agroindústria de Catalunya.
Fruitcentre, la recerca i la innovació en el sector fructícola
El Fruitcentre disposarà de 6 plantes pilot i 23 laboratoris en una superfície construïda total de 6.356 m2 en una parcel·la de 4.201 m2 distribuïts en quatre plantes. Les plantes pilot de noves tecnologies de la conservació, confecció i envasament de fruita fresca, 4a i 5a gamma, enginyeria del fred, i d’agents de biocontrol permetran testar noves tecnologies, escalar processos i desenvolupar nous productes.
Així, tecnologies com l’atmosfera dinàmica o la mesura no destructiva de la qualitat en la línia de confecció, el desenvolupament de nous productes de 4a gamma o l’establiment de les condicions de conservació de les noves varietats desenvolupades en el programa de millora genètica són exemples de les activitats a desenvolupar en aquestes plantes pilot.
En els 23 laboratoris previstos s’investigarà des de la qualitat de la fruita fins a la seguretat alimentària dels productes mínimament processats. El Fruitcentre donarà servei i fonamentarà algunes de les seves activitats de recerca amb altres infraestructures de l’IRTA.