Pelegrí reclama a Cañete que sectors estratègics per a l'economia agrària catalana com la fruita, l'hortalissa i la vinya no quedin excloses dels ajuts directes de la nova PAC

query_builder   26 setembre 2013 12:46

event_note Nota de premsa

Pelegrí reclama a Cañete que sectors estratègics per a l'economia agrària catalana com la fruita, l'hortalissa i la vinya no quedin excloses dels ajuts directes de la nova PAC

  • Acord entre el Departament d'Agricultura i el Ministerio per garantir el finançament de la presa d'Albagés sense rebaixes

 

  • Agricultura dóna llum verda a les obres del Segarra-Garrigues que permetran posar en reg 20.000 ha el 2017 (Sarroca, Verdú, Castelldans, l’Aranyó i les Borges Blanques)
 
  • El conseller ha recordat al ministre que Catalunya ja es veu prou perjudicada amb un PDR que ha suposat una pèrdua del 31% dels fons Feader durant la PAC anterior
 
Pelegrí, Cañete i Ros durant el moment de la inauguració de la Fira de Sant Miquel
Pelegrí, Cañete i Ros durant el moment de la inauguració de la Fira de Sant Miquel
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, juntament amb el ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, i l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha inaugurat, avui, la 59a Fira Sant Miquel de Lleida i 28è Saló Eurofruit, punt de trobada de les principals empreses del sector agroindustrial, que aquest any comptarà amb 350 expositors que ocuparan una superfície neta de 23.000 m2.
 
A més a més, aquest any es renova l’Eurofruit, que es converteix en el saló professional de proveïdors de la indústria fructícola, gràcies a la col·laboració publicoprivada entre Fira de Lleida  i Afrucat.  
 
Durant la inauguració, el conseller ha aprofitat per reclamar al ministre que s'incloguessin les hectàrees de fruites, hortalisses i vinya a les ajudes directes del primer pilar de la nova PAC (Política Agrària Comuna): “Em permeto insistir-hi en aquest acte, i a Lleida, perquè per part del Ministeri es reconsideri aquesta qüestió: per ser necessari, per ser convenient i per ser just. Et demano, per tant, que s'acceptin les nostres al·legacions i es reconsideri l'exclusió d'aquestes hectàrees, tan importants per a la nostra economia agrària.”
 
Pelegrí ha volgut remarcar l’esforç i la ferma voluntat de produir des de la màxima qualitat, per ser més competitius en el nostre mercat interior i en la nostra voluntat d'internacionalització. “Aquesta seria, sens dubte, una gran ajuda per al sector, que considero necessària i justa. Com necessària i justa considero que és una bona assignació dels fons. Volem evitar que es repeteixi una distribució que ha perjudicat els agricultors i ramaders de Catalunya com ha passat en el període 2007-13 amb el PDR (que va significar una pèrdua de fons del 31% del FEADER)”.
 
Acord per desencallar la construcció de l’embassament de l’Albagés
 
D’altra banda, les negociacions del conseller amb el ministre han permès arribar a un acord per desencallar, sense rebaixes i tal com estava projectada, la construcció de l’embassament de l’Albagés, que amb una capacitat de 80 hm3 permetrà posar en reg més de 8.000 ha.
 
Segons el conseller, “l'acord a què hem arribat sobre la presa de l'Albagés crec que transmet confiança i garanteix un objectiu pel qual hem treballat tant en el passat i també posa unes bases sòlides per garantir el futur. Aquesta és una bona notícia per a tots i penso que és la línia de treball que hem d'anar seguint. El Segarra-Garrigues no s’atura, i ho fa sumant les voluntats de tots i sent proactius i positius.”
 
La presa de l'Albagés, situada al final del canal Segarra Garrigues, és una obra emblemàtica que pretén cobrir unes demandes de reg de més d'8.600 ha. “Tanmateix, també ha estat una obra especialment problemàtica. Avui, però, fem oficial que tirarà endavant i que ho farà amb el seu projecte inicial, sense rebaixes. Aquesta és una gran notícia per tot el que implicarà per al territori”, ha explicat el conseller.
 
Finalment, en referència a aquest tema, Josep Maria Pelegrí ha dit que “és aviat per indicar-vos l'inici de les obres; ara, un cop desencallat el problema financer, tornem a engegar la màquina per iniciar la tramitació i la seva aprovació.”
 
Llum verda a les obres del Segarra-Garrigues que permetran posar en reg 20.000 ha el 2017
 
El conseller també ha recordat que aquesta setmana “hem pogut desencallar també les obres del Segarra-Garrigues a Sarroca gràcies a la nova forma de gestió de l’obra impulsada pel Govern”, a través de les modificacions que va introduir a la  llei òmnibus per facilitar als regants la seva participació en el finançament  i  a l’establiment del condicionant que hi hagi un percentatges d’adhesions elevat (80%) per iniciar els regadius per tal de prioritzar que l’obra s’executa allà on hi ha iniciativa i allà on es pugui aprofitar immediatament la infraestructura.
 
“Des d’aquí voldria animar als empresaris agraris de Verdú que se sumin al projecte, ja que els falta molt poc per aconseguir el llindar d’adhesions per iniciar les obres de la xarxa de distribució” ha senyalat el conseller.
 
El passat mes de juliol el Govern de la Generalitat, a través d’un acord de govern espanyol garantia el finançament i l’aportació econòmica fins al 2017 per continuar les obres del Segarra-Garrigues. Gràcies a aquesta inversió de 60M€ es podrà enllestir una primera fase d’unes 20.000 ha durant els pròxims 4 anys, i podran entrar en reg  els àmbits de Sarroca, Verdú, Castelldans,  Aranyó i les Borges Blanques.
 
Pelegrí ha insistit en el fet que el procediment de finançament previst a la llei òmnibus resulta més econòmic per a l’agricultor i ha conclòs que “com en tota obra d’aquesta envergadura, hi ha dificultats, però amb voluntat i coresponsabilitat totes aquestes poden ser superables. Ho estem demostrant”.  
 
El conseller ha remarcat així mateix, el compromís del Govern amb el sector, i els esforços que s’han fet des del Departament per fer  possible l’avançament 50% del pagament directe de la PAC que suposaran una injecció de liquiditat de més de 135 milions d’euros el proper 16 d’octubre, i que beneficiaran més de 21.000 agricultors a les comarques de Lleida.
 
Pelegrí ha fet un repàs de les darreres iniciatives desenvolupades des del Departament d’Agricultura per consolidar el paper estratègic del sector, i especialment la capitalitat de Lleida en l’àmbit agroalimentari més enllà de les inversions directes en infraestructures de reg altres accions vinculades a la negociació de la PAC i les línies d’ajut i impuls al sector.
 
Es tracta d’actuacions i iniciatives que es fonamenten en l’agricultura del coneixement, la innovació i la transferència tecnològica, que aporten valor al sector i que incrementen la seva competitivitat en el mercat globalitzat com el Fruitcentre, inaugurat aquesta setmana, la Illa del Reg (workshop de proveïdors de diferents comunitats de regants de Catalunya), l’Oficina del Regant, el Fruit.net; el Pla  Tractor i de R+d+i del sector agroalimentari, o el Congrés Smartfruit International que se celebrarà el febrer de 2014, entre d’altres.