El Departament de Benestar Social i Família vol aprofitar el Dia Internacional de la Gent Gran que se celebra avui per reivindicar l’aportació de les persones grans a la societat catalana, “d’un valor incalculable” en paraules de la Secretària de Família, Dolors Gordi. “Un actiu especialment necessari en les circumstàncies actuals i que es tradueix en altes dosis de solidaritat i coresponsabilitat en el si de les famílies, així com en múltiples accions de voluntariat cívic, social i cultural”, ha afegit.
Segons dades de la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC), al nostre país actualment unes 300.000 persones majors de 65 anys fan tasques de voluntariat. Un envelliment actiu que des del Departament de Benestar Social i Família es promou mitjançant l’Oficina de la Gent Gran Activa, que incentiva la participació de les persones grans en àmbits com l'autonomia personal, la formació, l'accés a la cultura i les tecnologies de la informació. L'Oficina també treballa en la protecció dels drets d’aquest col·lectiu amb serveis d’informació, assessorament i orientació.
Els canvis demogràfics experimentats en els darrers anys, l'augment de l'esperança de vida i la disminució de la natalitat han provocat un increment molt significatiu del pes social de les persones grans a la societat. A Catalunya l’esperança de vida està per sobre dels vuitanta anys. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya, l’any 2012 la població major de 65 anys sumava 1.303.902 persones, el que representa el 17,5 % del conjunt de la població.
Aquest increment ha vingut acompanyat d'una major diversitat del col·lectiu de persones grans pel que fa a l'edat, la salut i la situació social, així com de la introducció d'un nou discurs: el de les persones grans actives, que va tenir una de les màximes plasmacions en l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional 2012. De resultes d’aquesta experiència el Departament de Benestar Social i Família ha consolidat el programa “Relleu de vivències” amb l’objectiu de fomentar l’intercanvi de coneixements i la interrelació entre persones de diferents generacions, àmbits i entorns culturals. També ha habilitat un recull d’experiències en envelliment actiu consultable a la
pàgina web del Departament.
Contra els maltractaments
Coincidint amb el Dia Internacional de la Gent Gran, CaixaForum Tarragona acull avui un curs sobre detecció de maltractaments a les persones grans adreçat a professionals dels serveis socials i que ha comptat amb la intervenció de la secretaria de Família. Es tracta d’una iniciativa del Departament de Benestar Social i Família i l’Obra Social “la Caixa” que reforça la difusió del “Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans” presentat per la Generalitat el juliol 2012.
El pla formatiu ha arribat a un miler de persones al llarg d’aquest 2013, majoritàriament personal que té una relació directa amb les persones grans com ara responsables de casals de gent gran, equipaments cívics, treballadores i treballadors familiars o personal de residències i centres de dia. De cara a l’any vinent l’objectiu és estendre aquesta formació específica a entitats i empleats públics.
La voluntat del Govern és lluitar contra els diferents tipus de maltractament (físic, psíquic, sexual o econòmic) que pateixen les persones grans a Catalunya, donant instruments als professionals que hi tenen accés perquè sàpiguen com actuar en cas de sospita. Es tracta també de conscienciar a la societat en general sobre aquest mal que vulnera els drets elementals de les víctimes, en situació de desprotecció. Un dany que sovint passa desapercebut en produir-se a l’entorn domèstic o privat.