L'Agència de Salut Pública de Catalunya acull la Conferència Final del Projecte Europeu HIV COBATEST

query_builder   27 setembre 2013 13:58

event_note Nota de premsa

L'Agència de Salut Pública de Catalunya acull la Conferència Final del Projecte Europeu HIV COBATEST

L’objectiu del Projecte és reduir el nombre de persones infectades i no diagnosticades del VIH i afavorir el diagnòstic precoç.
 
Antoni Mateu, secretari de Salut Pública, inaugura la Conferència destacant la tasca del Departament de Salut en l’impuls de les polítiques de prevenció
 
Avui s’ha celebrat la Conferència Final del Projecte Europeu HIV COBATEST, que té per objectiu promoure el diagnòstic precoç de la infecció pel VIH a Europa, mitjançant la millora de la implementació i avaluació de les pràctiques de realització de la prova, amb consell assistit de base comunitària.
 
En la inauguració de l’acte, el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha destacat la tasca que sempre ha portat a terme el Departament de Salut en l’impuls de polítiques de prevenció de la transmissió de la infecció i de control de les ITS i del VIH, alhora que ha lloat la capacitat de treball en equip entre el Govern de Catalunya, els professionals i les ONGs per afrontar els reptes de salut pública en l’actual context econòmic.
 
L’HIV COBATEST (Community Based Testing Practices in Europe) és un projecte de tres anys de durada (2011-2013) que ha estat finançat per la Unió Europea. El centre coordinador del projecte és el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT) i l’investigador principal és el seu director, Jordi Casabona. El projecte compta amb 10 socis de 8 països europeus (Espanya, Itàlia, França, Alemanya, Dinamarca, República Txeca, Polònia i Eslovènia) i 21 països col·laboradors (Gran Bretanya, Suècia, Portugal, Bèlgica, Luxemburg, Romania, Montenegro, Sèrbia i Letònia).
 
A més dels representants dels països socis i col·laboradors, la Conferència Final del Projecte Europeu HIV COBATEST ha comptat amb l’assistència de representants de l’OMS, la Executive Agency for Health and Consumers de la Comissió Europea, ONUSIDA i Civil Society Forum for HIV.
 
Durant la Conferència, s’han presentat els productes que han estat desenvolupats a partir del projecte. En primer lloc, un codi de bones pràctiques per a la implementació de centres de cribatge comunitaris. També s’han proposat un seguit d’indicadors nuclears de monitoratge i avaluació de la realització de la prova del VIH en centres de cribatge comunitaris. I finalment, gràcies al projecte, ha estat creada la xarxa europea COBATEST de centres de cribatge comunitaris, que compta amb 59 serveis de 16 països diferents. Aquesta xarxa, coordinada pel CEEISCAT, està basada en la xarxa catalana de centres alternatius que ofereixen la prova ràpida del VIH de forma voluntària i confidencial, acompanyada de consell assistit (HIV-DEVO), en funcionament des de l’any 1994 i constituïda actualment per 12 centres.
 
S’estima que, als països de la Unió Europea, el 30% de les persones infectades per VIH no ho saben. Contribuir a reduir aquesta elevada proporció de persones infectades no diagnosticades és el propòsit del Projecte HIV COBATEST.
 
Trobareu més informació sobre al projecte HIV COBATEST a: www.cobatest.org