Una delegació de Suècia visita Catalunya per conèixer l'aplicació del programa Leader

L'aplicació del Leader a Catalunya s'ha convertit en un referent en l'àmbit europeu

query_builder   30 setembre 2013 09:51

event_note Nota de premsa

Una delegació de Suècia visita Catalunya per conèixer l'aplicació del programa Leader

L'aplicació del Leader a Catalunya s'ha convertit en un referent en l'àmbit europeu

Moment de la visita
Moment de la visita
Una delegació de Suècia es va desplaçar la setmana passada a Catalunya per tal de conèixer el nostre model d’aplicació del programa Leader. En concret, la delegació, formada per 12 representants de grups Leader suecs, va visitar les seus dels grups Leader Consorci GAL Alt Urgell - Cerdanya, Consorci CEDER Pallars - Ribagorça i Consorci GAL Noguera - Segrià Nord per tal de conèixer les seves estratègies de desenvolupament territorial i els projectes més emblemàtics.
 
L’objectiu d’aquestes trobades era fomentar projectes de cooperació transnacional entre territoris Leader de Catalunya i de Suècia que tinguin estratègies de desenvolupament  i temàtiques comunes, i crear projectes en xarxa que permetin la realització d’actuacions conjuntes en diferents territoris.
 
A la seu del Consorci GAL Alt Urgell - Cerdanya, es van realitzar les presentacions de la implementació del Leader a Catalunya i a Suècia, i dels grups suecs i catalans participants en la trobada. Posteriorment, es van analitzar les temàtiques d’interès i els possibles projectes de cooperació i es va
presentar el projecte de cooperació Odisseu, per al retorn i la inserció laboral dels joves al medi rural, coordinat pel Consorci GAL Alt Urgell - Cerdanya.
 
Durant l’estada, es va visitar el projecte Leader Socarrel SL. Es tracta d’una empresa de serveis forestals i ambientals situada al poble de Montellà, que ofereix serveis de consultoria i execució de treballs en diferents camps relacionats amb el medi natural. La seva  filosofia és oferir serveis de màxima qualitat als propietaris forestals públics i privats.
 
Aquesta empresa és pionera en l'aplicació del projecte Gestió Sostenible Rural   al territori i va elaborar una Memòria de Sostenibilitat que va ser escollida per Global Reporting Initiative (GRI) per presentar-la aquest any 2013 al seu Congrés Internacional a Amsterdam com a exemple de l’aplicació de la RSE a microempreses de territoris rurals.
 
La delegació sueca també va visitar el projecte Leader Celler Castell d’Encus de Talarn, situat a 1.000 m d’alçada, en una zona privilegiada que va ser habitada per l’orde medieval dels monjos hospitalaris des del 1150 fins a finals del segle XVII. S'hi conserven una ermita i els antics trulls de fermentació de raïm picats a la pedra que funcionen per gravetat, utilitzats pels monjos per a l’elaboració de vi. Aquests trulls s’utilitzen actualment per a la fermentació de part dels seus vins.
 
El celler va ser pioner a utilitzar en tots els seus processos la transferència calor-fred de l’energia geotèrmica en un esforç per minvar la despesa energètica i, per tant, l’impacte mediambiental.
 
Finalment, els representants dels programes Leader suecs van conèixer els projectes més emblemàtics del Consorci GAL Noguera - Segrià Nord. En aquest sentit, van visitar el projecte Leader del Centre de Dinamització del Patrimoni Històric, Natural i Rural de Tartareu, que és un projecte de dinamització territorial que vol posar en valor i promoure el patrimoni arqueològic, paleontològic, arquitectònic i cultural del municipi de les Avellanes i Santa Linya. També van visitar l’empresa Torrons i mel Alemany S.L., una empresa familiar situada al municipi d’Os de Balaguer, al peu de la serralada del Montsec, que durant cinc generacions s’ha dedicat a la fabricació de torrons i a l’elaboració, comercialització i envasament de mel i altres productes derivats. Finalment, van visitar  l’empresa Cacauxocolates del municipi de les Avellanes i Santa Linya, dedicada a l'elaboració, distribució i venda de productes de qualitat derivats del cacau.
 
Durant l’actual període de programació, l’aplicació del Leader a Catalunya s’ha convertit en un referent en l'àmbit europeu. De fet, aquest mes de setembre també s’ha rebut una delegació lituana i una de polonesa. 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i https://twitter.com/agriculturacat

1  

Imatges

Moment de la visita

Moment de la visita 1676