El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, ha participat aquest matí en la inauguració de la 50a edició del Congrés Científic d’Avicultura, organitzat per l’Associació Espanyola de Ciència Avícola (AECA) i la World’s Poultry Science, que tindrà lloc del 2 al 4 d’octubre a la Universitat de Lleida.
En el decurs de l’acte, el conseller ha parlat dels canvis que ha viscut el sector en els darrers 50 anys, i ha recordat “quan la producció de carn de pollastre i d’ous era minoritària, tot just començava la industrialització de la producció avícola, i es donaven els primers passos en la selecció genètica i en nutrició de les aus”. Ha complementat aquesta valoració amb dades sobre la producció del sector: gallines que produïen uns 100 ous/any, mentre que avui en produeixen gairebé el triple, i pollastres que en 12 setmanes de criança aconseguien els 2,5 kg de pes viu, mentre que avui amb la meitat del temps aconsegueixen el mateix pes.
Segons Pelegrí, “actualment, la producció avícola integra un procés productiu molt complex, que requereix encadenar moltes etapes d’alta professionalitat perquè un ou o la carn de les aus arribin en les millors condicions als consumidors. L'avicultura del segle XXI al nostre país compta amb professionals formats i amb ganes de continuar formant-se per arribar a l’excel·lència”.
En aquest punt, el conseller ha fet un especial reconeixement al treball realitzat pels professionals de l’avicultura del nostre país dels àmbits de la genètica, la nutrició animal, la farmacologia veterinària, la producció i la sanitat animal. I ha dit que creia sincerament que “el futur de la nostra avicultura està garantit malgrat les amenaces a què ha de fer front (preus de les primeres matèries, competència de països tercers, sanitat...). Per això, és bàsic que se segueixen celebrant congressos com aquest, i que les administracions hi col·laborin”.
El titular del Departament ha insistit en l’important evolució de l’avicultura en tots els àmbits. Evolució que s’ha reflectit a Catalunya en un sector altament integrat (prop del 98% forma part de grans empreses), i en què ha estat d’importància capital “l’esforç fet aquests darrers dos anys per adaptar-se a les normes de benestar animal, que han suposat un gran sacrifici però a la vegada són dipositàries d'una gran esperança de futur”.
“Altres fets que també ens han posat a prova han permès demostrar el gran nivell d'eficàcia i professionalitat del sector. A Catalunya, el brot de grip aviària de fa uns mesos va ser resolt amb solvència, eficàcia i agilitat. Això demostra que l’estreta col·laboració entre el sector (va ser un veterinari d’empresa qui ho va detectar de manera immediata) i l’Administració, on vam posar en marxa la maquinària per determinar el brot de manera molt ràpida, és un model solvent” ha sostingut Pelegrí.
En aquest sentit, també ha volgut destacar la vàlua d'institucions de contrastat i elevat prestigi com el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CRESA) i el Centre de Sanitat Avícola de Catalunya i Aragó (CESAC), així com dels recursos integradors propis i els de les empreses del sector que, en situacions com la descrita i amb una estretíssima col·laboració i complicitat amb l’Administració, són un perfecte engranatge per donar respostes immediates a problemes de diferent índole.
El DAAM i l’Associació Espanyola de la Ciència Avícola
El DAAM dóna suport al Congrés per mitjà de les activitats desenvolupades pel Centre de la Sanitat Avícola de Catalunya (CESAC), que disposa del laboratori oficial avícola de Catalunya. El DAAM cedeix al CESAC les instal·lacions de la seva seu i del laboratori ubicades a Reus, i per mitjà d’un conveni li transfereix un ajut econòmic anual en concepte de les activitats realitzades pel centre sobre programes sanitaris avícoles oficials.
L’Associació Espanyola de la Ciència Avícola (AECA) compta entre els seus socis amb la pràctica totalitat dels tècnics i científics relacionats amb l’avicultura d’Espanya, cosa que suposa més de 200 socis. AECA, a través dels seus associats, facilita l’intercanvi científic per promoure i encoratjar la investigació, i contribueix així al millor coneixement i valoració del sector avícola entre productors i consumidors.
AECA organitza anualment un congrés científic amb seu itinerant per tot Espanya. Enguany, celebra la 50a edició, a la qual s’ha volgut donar una especial rellevància mitjançant un caràcter agroalimentari; amb aquesta finalitat, s’ha escollit la ciutat de Lleida com a seu per acollir-lo.
A banda de la conferència inaugural, el programa científic del Congrés comprèn deu sessions plenàries, sis sessions paral·leles i una taula rodona on participaran representants de nou universitats nacionals i internacionals; dos centres d’investigació: l’IRTA i el CRESA; quatre empreses avícoles: SADA, Huevos Guillén, CAMAR i Vall Companys; dues empreses de genètica: Ross i Cobb; dos laboratoris: ZOETIS i Boehringer, i l’Administració.