Agricultura impulsa el desenvolupament rural a través dels grups Leader: més de 30 activitats a l'octubre en les zones rurals de Catalunya

query_builder   2 octubre 2013 12:41

event_note Nota de premsa

Agricultura impulsa el desenvolupament rural a través dels grups Leader: més de 30 activitats a l'octubre en les zones rurals de Catalunya

 
 
L’objectiu és divulgar els seus projectes en desenvolupament territorial, amb temàtiques tan diverses com la responsabilitat social empresarial, la valorització del producte local, l’emprenedoria, la biomassa, l’estalvi energètic o la petjada de CO2
 
Els 13 Grups d’Acció local (GAL) Leader van ser seleccionats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) per a aplicar la metodologia Leader a Catalunya, en el marc de l’Eix 4 del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2007-2013
 
Un dels objectius principals dels GAL és la dinamització territorial i la divulgació dels seus projectes més estratègics i bones pràctiques, conjuntament amb la gestió dels ajuts , que convoca anualment el Departament, per a fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica a les zones rurals i fomentin la creació i/o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves, en actuacions de millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, creació i desenvolupament de microempreses, foment d’activitats turístiques, i conservació i millora del patrimoni rural.
 
Entre les actuacions dels mes d’octubre destaca el “II Acte de lliurament de certificats a les empreses socialment responsables dels territoris Leader del projecte Gestió Sostenible Rural”, el dia 25 d’octubre, al Monestir de les Avellanes, a Os de Balaguer. L’acte estarà presidit pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí.
 
A continuació de l’acte de lliurament  es realitzarà la ponència “Catalunya, territori socialment responsable” i dues taules rodones amb les temàtiques “Estratègies per a la consolidació de Territoris Rurals Sostenibles i Intel·ligents” i “Empreses sostenibles, empreses del segle XXI”.
 
Les actuacions previstes per l mes d’octubre són les següents:
 
Fira de Sant Llorenç - Bellver de Cerdanya
(Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya)
-          Data i lloc:  12 d’octubre. Bellver de Cerdanya.
-          Hora d’inici i durada: Tot el dia.
-          Breu descripció: Participació en la “Fira de Sant Llorenç”, en el marc del projecte de cooperació catalana GUSTUM, amb un estand de degustació i promoció de productes locals.
 
Xerrada Màrqueting Sostenible
(Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya)
-          Data i lloc:  14 d’octubre. CETAP- La Seu d’Urgell.
-          Hora d’inici i durada: de 19:00h a 21:30h.
-          Breu descripció: Sessió formativa en el marc del projecte de cooperació Gestió Sostenible Rural adreçada a empreses del territori per tal que aprenguin nous conceptes de màrqueting sostenible per a avançar cap a territoris socialment responsables.
 
Fira de Formatges Artesans del Pirineu.  Fira de Sant Ermengol
(Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya)
-          Data i lloc:  19 – 20 d’octubre. La Seu d’Urgell.
-          Hora d’inici i durada: Tot el dia.
-          Breu descripció: Participació en la “Fira de Sant Ermengol”, en el marc del projecte de cooperació catalana GUSTUM, amb un estand de degustació i promoció de productes locals i una degustació guiada de formatges artesans de territoris GUSTUM.
 
Jornada Màrqueting Sostenible.
(Consorci Per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià)
-          Data i lloc:   16 d’octubre. Viver d’empreses - Camarles.
-          Hora d’inici i durada:  de  11:30h a 14:00h.
-          Breu descripció:  Sessió formativa en el marc del projecte de cooperació Gestió Sostenible Rural adreçada a empreses del territori per tal que aprenguin nous conceptes de màrqueting sostenible per a avançar cap a territoris socialment responsables.
 
Jornada ODISSEU
(Consorci Per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià)
-          Data i lloc: 17 d’octubre. IES Montsià - Amposta.
-          Hora d’inici i durada:  de  09:00h a  20:00h.
-          Breu descripció:  Jornada en el marc del projecte de cooperació catalana Odisseu, per al retorn i la inserció de joves al medi rural, dirigida als estudiants  de segon curs de cicle superior de l’IES Montsià.
 
Taula de concertació Odisseu al Baix Ebre
(Consorci Per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià)
-          Data i lloc: 30 d’octubre. Els Reguers (Tortosa).
-          Hora d’inici i durada:  de  09:30h a 11:30h.  
-          Breu descripció:  Taula de concertació del projecte de cooperació catalana ODISSEU amb els agents econòmics i socials del territori, i representants institucionals.
 
Eines RSE per a les empreses
(Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori)
-          Data i lloc: 2 d’octubre. Consell Comarcal de les Garrigues. Les Borges Blanques.
-          Hora de inici i durada:  de 16:00h. a 20:00h.
-          Breu descripció: Taller eminentment pràctic, adreçat a emprenedors i gestors d’empreses, per tal de facilitar eines per a poder fer les seves empreses més sostenibles i socialment responsables.
 
Jornada “Territoris SMART a les Garrigues”
(Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori)
-          Data i lloc: 23 d’octubre. Consell Comarcal de les Garrigues. Les Borges Blanques
-          Breu descripció: Ponència sobre el recorregut del projecte Gestió Sostenible Rural i accions de futur cap a territoris smart, panell d’experiències, i presentació de la plataforma smart rural 3.0. En el marc de la jornada es presentarà el projecte de cooperació catalana “Masies + Sostenibles”.
 
Presentació de la 19a Mostra Gastronòmica de les Garrigues
(Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori)
-          Data i lloc: 25 d’octubre. Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida
-          Hora de inici i durada: 17:00h.
-          Breu descripció: Presentació de la 19a Mostra Gastronòmica de les Garrigues, amb degustació de productes locals elaborats pels restaurants participants en l’acte. Acte emmarcat dins del projecte de cooperació Leader GUSTUM.
 
Fira d’Andorra
(Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori)
-          Data i lloc: 25, 26 i 27 d’octubre. Andorra
-          Hora de inici i durada:  Tots el dies.
-          Breu descripció: En la Fira d’Andorra es desenvoluparà diferents actuacions en el marc del projecte de cooperació GUSTUM.
Dia 25:
A les 12:30h - Cata de vins de la D.O Costers del Segre, subzona Garrigues, a càrrec del sommelier Toni Lara, nomenat millor sommelier català de l’any.  Amb la col·laboració de tots els cellers de la  comarca.
A les 17:00h - Demostració de cuina de les Garrigues a càrrec de la cuinera Carme Mora, del restaurant Fogons de la Carme de Cervià de les Garrigues.
 
Dia 26:
A les 17:00h - Cata professional d’olis a càrrec de la Sra. Pilar Pardell, membre del panell de tast d’olis de Catalunya.
 
Dia 27:
A les 12:30h - Cata professional d’olis a càrrec de la Sra. Pilar Pardell, membre del panell de tast d’olis de Catalunya.
 
Arrenca – Programa pel foment de l'emprenedoria juvenil
(Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord)
-          Data i lloc: 9 i 23 d’octubre. Oficina Jove de la Noguera. Balaguer.
-          Hora de inici i durada:  de 10:00h a 14:00h.
-          Breu descripció: Sessió de planificació econòmica-financera on s'explicarà els estats comptables d'una iniciativa empresarial als joves emprenedors de la comarca.
 
Arrenca – Programa pel foment de l'emprenedoria juvenil
(Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord)
-          Data i lloc: 18 d’octubre. Oficina Jove de la Noguera. Balaguer.
-          Hora de inici i durada:  de 10:00h a 14:00h.
-          Breu descripció: Sessió  de Màrqueting Sostenible i territoris SMART, dirigida a joves i emprenedors de la comarca, a més  d’associacions, tècnics de l’administració pública, i empreses del territori.
 
Jornada formativa “Màrqueting Sostenible”
(Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC))
-          Data i lloc: 2 d’octubre. Seu del Consell Comarcal de la Garrotxa. Olot.
-          Hora de inici i durada:  de 9:30h a 13:00h.
-          Breu descripció: L’objectiu de la Jornada és realitzar una sessió sobre Màrqueting Sostenible i Responsabilitat Social Empresarial a les empreses beneficiàries dels ajuts Leader.
 
Jornada “L’èxit de les empreses d’economia social i cooperativa: el servei a les persones”
(Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC))
-          Data i lloc: 3 d’octubre. Seu del Consell Comarcal de la Garrotxa. Olot.
-          Hora de inici i durada:  de 10:00h a 13:30h.
-          Breu descripció: Jornada de difusió de les empreses cooperatives i les societats laborals de La Garrotxa, amb la voluntat de divulgar la competitivitat d'aquests models empresarials.
 
Taller sobre màrqueting i comunicació sostenible
(Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura)
-          Data i lloc: 2  d’octubre. Ripoll.
-          Hora de inici i durada: de 17:00h a 20:00h.
-          Breu descripció: Un taller per a emprenedors, autònoms i PIMES que vulguin descobrir com la sostenibilitat ambiental i social, els projectes responsables amb l’entorn i les persones, generen propostes innovadores de creació de valor empresarial. És una nova visió empresarial, un compromís de l’empresa per a enfocar la seva activitat comercial dins dels valors de la sostenibilitat, respectant els límits i aprofitant les oportunitats.
 
Taula de concertació d’Odisseu
(Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura)
-          Data i lloc: 8 d’octubre. Consell Comarcal del Ripollès a  Ripoll.
-          Hora de inici i durada: Durant tot el dia.
-          Breu descripció: 3a taula de concertació d’Odisseu, programa per al retorn i la inserció dels joves en el medi rural.
 
Jornada Màrqueting Sostenible. Com fer que la teva empresa generi valor i sigui innovadora
(Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques)
-          Data i lloc: 16 d’octubre. Arxiu Comarcal de Móra d’Ebre.
-          Hora de inici i durada: de 17:30h a 20:00h.
-          Breu descripció: Sessió sobre Màrqueting Sostenible i Responsabilitat Social Empresarial, dirigida a empreses i emprenedors del territori, en el marc del projecte de cooperació catalana Gestió Sostenible Rural.
 
Jornada Masies + Sostenibles
(Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques)
-          Data i lloc: 17 d’octubre.  Oficina comarcal del DAAM a Gandesa.
-          Hora de inici i durada: de 17:30h a 19:00h.
-          Breu descripció: Sessió formativa sobre la implantació de criteris de sostenibilitat en la construcció i rehabilitació d’allotjaments rurals aïllats, en el marc del projecte de cooperació catalana Masies + Sostenibles, dirigida a empreses i emprenedors del sector turístic (allotjaments rurals) i altre públic en general que hi pugui estar interessat.
 
Jornada “Avancem cap a un territori intel·ligent”
(Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques)
-          Data i lloc: 22 d’octubre. Oficina comarcal del DAAM a Gandesa.
-          Hora de inici i durada: de 10:00h a 12:00h.
-          Breu descripció: Jornada de sensibilització sobre la consolidació de territoris Smart, en el marc del projecte de cooperació catalana Gestió Sostenible Rural, dirigida a administracions  públiques, centres formatius, entitats i associacions socioeconòmiques sectorials, cambres de comerç, empreses, mitjans de comunicació, etc.
 
Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova
(Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques)
-          Data i lloc: 25 - 27 d’octubre. Móra la Nova.
-          Hora de inici i durada: de 10:00h a 20:00h.
-          Breu descripció: Participació en la Mostra de Vins de la “Fira Agrícola, Ramadera i Industrial” de Móra la Nova, en el marc del projecte de cooperació catalana GUSTUM, amb un taller de cuina amb producte local.
 
Jornada de Màrqueting Sostenible
(Consorci Leader Priorat – Baix Camp i Consorci de Desenvolupament de l’Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia)
-          Data i lloc: 21 d’octubre. Sala d’actes del Consell Comarcal del Baix Camp. Reus.
-          Hora de inici i durada: de 10:00h a 14:00h
-          Breu descripció: La jornada es farà conjuntament amb el Consorci de Desenvolupament de l’Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia, i es parlarà de la responsabilitat social i la sostenibilitat a l’empresa, i de com comunicar aquesta sostenibilitat, a més d’organitzar un taller participatiu de bones pràctiques en màrqueting responsable.
 
Fira de la carbassa i productes de la terra de Sedó - Taller de cuina amb Carbassa
(Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central)
-          Data i lloc: 5 d’octubre. Sedó (municipi Torrefeta i Florejacs).
-          Hora d’inici i durada: 10-13 h.
-          Breu descripció: Presència a la “Fira de productes locals i concurs de Carbasses gegants”. En el marc del projecte de cooperació catalana GUSTUM es realitzarà un taller de cuina amb Carbassa.
 
Ia taula concertació – Xarxa Sostenibilitat
(Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central)
-          Data i lloc: 10 octubre.  Edifici del Seminari a Solsona.
-          Hora d’inici i durada: 9 a 12 h..
-          Breu descripció: Ia taula de concertació referent a la sostenibilitat i el medi ambient. Presentació del concepte Smart City, la plataforma de Crowsourcing i el projecte masies + sostenibles a les entitats comarcals, tant públiques com privades.
 
4a taula concertació del projecte Odisseu
(Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central)
-          Data i lloc: 15 d’octubre. Edifici del Seminari a Solsona.
-          Hora d’inici i durada: 9 a 12 h..
-          Breu descripció: 4a taula de concertació del projecte Odisseu, per al retorn  i la inserció dels joves en el medi rural, amb les entitats comarcals del Solsonès.
 
Formació grupal i intercanvi d’experiències entre els promotors RSE
(Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central)
-          Data i lloc: 16, 21 i 29 d’octubre al Viver d’empreses de Cervera.
-          Hora d’inici i durada: Pendent de concretar.
-          Breu descripció: Jornada de formació en matèria de Responsabilitat Social Empresarial als promotors Leader, i jornada d’intercanvi d’experiències interterritorial.
 
Fira del bolet i boletaire del Solsonès- Realització d’un taller de cuina amb productes locals
(Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central)
-          Data i lloc: 18 d’octubre. Solsona.
-          Hora d’inici i durada: 19 a 22 h.
-          Breu descripció: Presència a la “Fira del bolet i boletaire”. En el marc del projecte de cooperació catalana GUSTUM, es realitzarà un taller de cuina amb bolets i productes locals.
 
3a edició jornada i fira Masies + Sostenibles
(Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central)
-          Data i lloc: 26 -27 d’octubre a la sala polivalent de Solsona.
-          Hora d’inici i durada: Tot el dia.
-          Breu descripció: 3a edició de les jornades i la fira masies + sostenibles, amb xerrades tècniques sobre bioconstrucció, energies renovables, situació actual de la normativa energètica, tallers, activitats i mostra d’empreses.
 
“CUINA PER A CUINERS: Tallers demostratius de cuina amb productes locals”
(Consorci Centre de Desenvolupament Rural Pallars – Ribagorça)
-          Data i lloc:
Pallars Sobirà – 7 d’octubre a la Fonda Farré de Baro (Sort).
Pallars Jussà – 11 d’octubre al Viver d’empreses de Talarn.
Alta Ribagorça – 14 d’octubre a l’Espai Sant Jordi de Pont de Suert
-          Hora d’inici i durada: de 9:30h a 11:30h.
-          Breu descripció: 3 cuiners locals elaboraran un menú innovador a base de productes de proximitat i explicaran el valor afegit dels productes utilitzats. Jornada impulsada en el marc del projecte de cooperació catalana GUSTUM.
 
Jornada de Màrqueting Responsable
(Consorci Centre de Desenvolupament Rural Pallars – Ribagorça)
-          Data i lloc: 14 d’octubre. Consell Comarcal del Pallars Jussà de Tremp.
-          Hora d’inici i durada: de 11:00h a 14:00h.
-          Breu descripció: Taller participatiu sobre bones pràctiques de Màrqueting Responsable, en el marc del projecte de cooperació catalana Gestió Sostenible Rural.
 
Fira del Medi Ambient a Tàrrega
(Consorci Leader Urgell - Pla d'Urgell)
-          Data i lloc: 5 -6 d’octubre. Tàrrega.
-          Hora d’inici i durada: Durant tot el dia.
-          Breu descripció: El Consorci participarà a la fira amb diferents tallers de demostració de cuina i tastos de vins dels cellers de la Vall del Corb. Jornada impulsada en el marc del projecte de cooperació catalana GUSTUM.
 
1a mostra de formatges artesans de Catalunya
(Consorci Leader Urgell - Pla d'Urgell)
-          Data i lloc: 5 – 6 d’octubre. Palau d’Anglesola. 
-          Hora d’inici i durada: Durant tot el dia.
-          Breu descripció: El Consorci col·laborarà, juntament amb la subdirecció general de Transferència i Innovació Agroalimentària del DAAM, organitzant una jornada tècnica i diferents activitats entorn el formatge. Jornada impulsada en el marc del projecte de cooperació catalana GUSTUM.
 
Jornada sobre màrqueting sostenible
(Consorci Leader Urgell - Pla d'Urgell)
-          Data i lloc: 10  d’octubre. Consell Comarcal del Pla d’Urgell a Mollerussa.  
-          Hora d’inici i durada: Durant tot el dia.
-          Breu descripció: Jornada formativa per a donar a conèixer les eines de màrqueting sostenible a les empreses i emprenedors del territori. La jornada està impulsada en el marc del projecte de cooperació catalana Gestió Sostenible Rural.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.