Catalunya participa en l'àmbit europeu en una xarxa per potenciar la innovació en el sector agroalimentari

query_builder   4 octubre 2013 10:26

event_note Nota de premsa

Catalunya participa en l'àmbit europeu en una xarxa per potenciar la innovació en el sector agroalimentari

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha participat, a Brussel·les, en una trobada de la xarxa de regions europees per a la innovació en el sector agroalimentari i forestal (ERIAFF), de la qual Catalunya és membre.
 
ERIAFF és una xarxa impulsada per les regions de Baviera (Alemanya), Est de Finlàndia (Finlàndia), País del Loira (França), Toscana (Itàlia) i Catalunya, que té com a objectiu aplegar les regions europees interessades a impulsar les polítiques europees de recerca i agricultura per tal d'aconseguir un sector agroalimentari europeu més competitiu.
 
En aquesta trobada, s’ha posat de manifest la importància i el paper clau de les regions com a impulsores de les polítiques europees dels Programes de desenvolupament rural (PDR). Concretament, el que fa referència a la cooperació entre els diferents agents de la cadena dels sectors agrícoles de la cadena alimentària, la creació dels grups i el funcionament dels grups operatius.
 
També s’ha posat en relleu la importància de la xarxa de les regions com a vertebradora i facilitadora de la integració de les diferents polítiques d’innovació de la Unió Europea (UE), especialment les sinergies que es poden establir entres les polítiques d’innovació i la recerca en agricultura en el marc de l’Horitzó 2020 i dels 4.500 M€ que hi ha destinats a la innovació per al sector agroalimentari per a aquest període.
 
En aquest sentit, des de l’ERIAFF es farà un programa d'activitats conjunt per tal de maximitzar i donar valor afegit  a les estratègies regionals individuals en l'àmbit del desenvolupament rural i la innovació.
 
En aquest sentit, i pel que fa a Catalunya, es prioritzarà, tal com es va acordar en la primera trobada, el Pla estratègic de recerca, innovació i transferència agroalimentària de Catalunya 2013-2020. Aquest pla té com a objectius:
 
-       definir el posicionament estratègic en l’àmbit agroalimentari per al 2020
-       identificar els principals reptes de futur per al sector R+D+I agroalimentari definint objectius finalistes
-       alinear els agents del sistema de R+I+T agroalimentària de Catalunya (recerca, formació, transferència, internacionalització i teixit empresarial)
-       captar més recursos per a la R+I+T del sector agroalimentari català
 
 
Importància de les associacions europees per a la innovació
 
El sector agroalimentari es troba immers en un context de canvi i adaptació contínua en el qual la recerca, la innovació, la formació i les persones tenen un paper fonamental. En aquest context, apareix en l'àmbit europeu una nova manera d’integrar aquests aspectes: les associacions europees per a la innovació.
 
En concret, l’associació europea per a la innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat contribuirà a assolir els objectius de creixement intel·ligent, sostenible i integrador marcats per la Unió Europea de cara al 2020, mitjançant el treball en xarxa dels seus grups operatius, constituïts per agents representants de tota la cadena del sector agroalimentari.
 
Per tal de garantir que les necessitats reals del sector són recollides i que les regions hi estan representades, s’ha constituït una xarxa de regions europees per a la innovació en el sector agroalimentari i forestal (ERIAFF), de la qual el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural forma part.
 
Catalunya també és activa internacionalment en altres xarxes com ara l’Associació de Regions Europees en Defensa del Productes d’Origen (AREPO) i l’Assemblea de Regions Europees Productores de Fruites, Lleguminoses i Hortalisses (AREFHL) de la qual el conseller Pelegrí exerceix la presidència des del mes de març passat .
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i https://twitter.com/agriculturacat