Agricultura preveu convocar una pròrroga voluntària dels ajuts agroambientals per a 2014

El Departament considera molt important evitar un buit entre els dos períodes i, per això, convocarà una pròrroga dels ajuts per a 2014; també per a la ramaderia ecològica

query_builder   7 octubre 2013 16:23

event_note Nota de premsa

Agricultura preveu convocar una pròrroga voluntària dels ajuts agroambientals per a 2014

El Departament considera molt important evitar un buit entre els dos períodes i, per això, convocarà una pròrroga dels ajuts per a 2014; també per a la ramaderia ecològica

 
 
L’estat actual de la normativa europea relacionada amb el ajuts de desenvolupament rural, fa preveure que el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) per al nou període 2014-2020 no es podrà iniciar a principis de l’any 2014 i per tant no serà encara viable realitzar noves convocatòries d’ajut a càrrec del nou PDR.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural considera molt important evitar que en el cas de les mesures agroambientals es produeixi un buit entre els dos períodes i per això, té previst convocar una pròrroga dels ajuts per a 2014.
 
La pròrroga ja va ser tema de debat en les reunions d’anàlisi de la proposta de modificació del PDR 2007-2013, i en la reunió del Comité de Seguiment del PDR del passat mes de juny, on hi són presents les organitzacions professional. En aquestes trobades, el Departament ja va comunicar que pressupostàriament estava assegurada la pròrroga dels ajuts agroambientals per l’any 2014.
 
Aquesta pròrroga seria voluntària, com ja ho ha estat en algunes de les línies per a 2012 i 2013, i s’hi podrien acollir aquells beneficiaris que en la convocatòria 2013 van finalitzar o prorrogar satisfactòriament els compromisos de les respectives mesures.
 
Així, per aquells beneficiaris que encara estiguin dins el període de compromís quinquennal se’ls permetrà la renovació i als que l’haguessin finalitzat i compleixin el requisit esmentat en el paràgraf anterior podran acollir-se novament als ajuts a través d’una pròrroga voluntària.
 
Les línies per a les quals es preveurà la renovació de compromisos o la pròrroga voluntària són les següents:
 • Producció integrada
 • Agricultura ecològica
 • Agricultura racional i de conservació en el conreu de la fruita de closca
 • Sistemes alternatius a la lluita química per al conreu de la vinya
 • Lluita contra l’erosió en mitjans fràgils de conreus llenyosos en terrasses i manteniment del paisatge
 • Millora i foment de prats o pastures naturals en zones de muntanya
 • Apicultura per a la millora de la biodiversitat en zones fràgils
 • Millora de pastures en zones de muntanya per a la protecció del paisatge i la biodiversitat
 • Gestió de les zones humides incloses al conveni RAMSAR, excepte la subactuació de retirada de la palla
 • Millora dels hàbitats esteparis de la Plana Agrícola de Xarxa Natura 2000
 • Conservació i millora de races autòctones per a les races: ase català, cavall pirinenc català, vaca de l’Albera, vaca pallaresa i ovella aranesa.
 
Igualment, per als ajuts per al foment de la ramaderia ecològica també es preveu la possibilitat de la pròrroga voluntària o la renovació de compromisos, segons l’anualitat de l’ajut en què es trobi el sol·licitant.
 
 
Barcelona, 7 d’octubre de 2013