Jornada sobre la detecció del consum de risc d'alcohol a l'atenció primària de salut

query_builder   9 octubre 2013 13:34

event_note Nota de premsa

Jornada sobre la detecció del consum de risc d'alcohol a l'atenció primària de salut

El programa "Beveu menys" celebra la IV Jornada de la Xarxa de Referents en Alcohol (XaROH)
 
"Beveu menys" és l’únic programa a Europa que s’ha implementat a tota l’atenció primària
 
Els problemes vinculats amb l’alcohol són el segon factor de risc que més incideix en la salut de la població catalana
El passat dimecres 2 d’octubre es va dur a terme a Barcelona la IV Jornada de la XaROH, organitzada pel programa "Beveu menys", en què es van presentar, entre d’altres, les novetats en el desplegament del programa. També es van presentar els avenços en el desplegament de les estratègies de detecció precoç i intervenció breu en altres àmbits, com l’hospitalari i de la salut laboral, i també la campanya de sensibilització "La setmana del cribratge" que es durà a terme el proper 15 de novembre en el marc del Dia sense Alcohol.
 
En la Jornada, van participar-hi membres de la XaROH, tant professionals dels centres d’atenció primària i dels centres d’atenció i seguiment, com altres professionals interessats en el tema. A Catalunya actualment hi ha quasi 600 professionals referents amb formació específica per fer front al consum de risc d’alcohol entre els pacients i, per tant, per poder detectar i orientar els usuaris en cas que pateixin problemes per tal que iniciïn processos de canvi.
 
El programa "Beveu menys"
 
El programa "Beveu menys", que es va iniciar l’any 2002, està liderat per la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i pretén prevenir el consum de risc d’alcohol, que s’estima que afecta 2 de cada 10 usuaris de l’atenció primària de salut.
 
El programa "Beveu menys" compta, des del 2010, amb la col·laboració de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC). El treball en xarxa, amb el desenvolupament d’una nova plataforma http://beveumenys.cat, la formació de formadors, la formació continuada i el suport continu als professionals són elements que estan contribuint a la consolidació del programa. Actualment, està implantat en el 90% de les àrees bàsiques de salut.
 
El cribratge i la intervenció precoç pot reduir fins a un 20% aquest consum de risc i els problemes vinculats amb l’alcohol, que és conjuntament amb el tabac un dels principals factors de risc per a la salut dels ciutadans.
 
El "Beveu menys" és l’únic programa a Europa que s’ha implementat a tota l’atenció primària i es va presentar com a cas de bona pràctica de salut en la darrera reunió de la Plataforma Tècnica de Cooperació en Salut del Comitè de les Regions d’Europa, celebrada la tardor del 2010 a Brussel·les i promoguda per la Direcció General de Salut i Polítiques de Consum de la Comissió Europea (DG SANCO) i el Comitè Europeu de Regions. El programa també va ser reconegut en l’edició 2005 pels Premis Reina Sofia contra les Drogues, en la modalitat de prevenció en l’àmbit educatiu i comunitari.
 
La setmana del cribratge
 
Amb motiu de la celebració el proper dia 15 de novembre del Dia sense Alcohol, el programa "Beveu menys" impulsa per quart any consecutiu la campanya "Setmana del Cribratge", iniciativa que pretén sensibilitzar els professionals sanitaris a realitzar cribratge i intervenció breu del consum de risc d’alcohol. En aquesta iniciativa han participat, des de l’any 2010 fins a l’actualitat, 86 centres d’atenció primària i ha permès el cribratge de 5.000 persones.
 
Aquest any s’ha desenvolupat una nova eina de suport al professional, la videocàpsula d’alcohol, amb l’objectiu de sensibilitzar la població general envers el consum de risc d’alcohol, i que estarà disponible per ser projectada en les pantalles dels centres de salut i altres entitats públiques.
 
 
Més informació: