Primera edició del The water and Seas Workshops

Catalunya promotora d'activitats marítimes recreatives respectuoses amb el medi marí

query_builder   10 octubre 2013 11:49

event_note Nota de premsa

Primera edició del The water and Seas Workshops

Catalunya promotora d'activitats marítimes recreatives respectuoses amb el medi marí

 
El conseller Pelegrí ha explicat el Projecte BLAUCAT, que té com a objectiu crear noves empreses relacionades amb la nàutica i les activitats marítimes i l'èxit del decret de pesca-turisme i turisme pesquer i aqüícola, al qual ja s’hi han adherit més de 40 empreses del sector pesquer
Pelegrí durant la seva intervenció
Pelegrí durant la seva intervenció
 
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Pesca i Afers Marítims, Jordi Ciuraneta, ha realitzat una conferència sobre “Com utilitzar i conservar els recursos del mar per a un creixement sostenible dels països costaners?”, en el marc de la primera edició de The Water and Seas Workshops, fòrum internacional de desenvolupament sostenible, que tindrà lloc a les Drassanes de Barcelona els dies 10 i 11 d’octubre i que ha estat inaugurat aquest matí pel president de la Generalitat de Cataluya, Artur Mas.
 
El conseller ha aprofitat aquesta tribuna d’opinió per exposar el Projecte Blaucat, adreçat als centres d’activitats marítimes de Catalunya i que té com a objectiu promoure un pla de gestió que combini la preservació dels ecosistemes marins amb el desenvolupament d’aquestes activitats.
 
Aquesta projecte va néixer el mes de juny amb la intenció de crear noves empreses relacionades amb la nàutica i les activitats marítimes en general que es sumin a les 350 ja existents a Catalunya.
 
La creació d’una xarxa empresarial ha de permetre oferir un ampli ventall d’activitats de qualitat, que responguin a una demanda creixent i als gustos d’un turisme de qualitat per al qual el desenvolupament d’aquestes activitats en un entorn paisatgístic com el que ofereix el litoral català i en un clima que convida bona part de l’any a la seva pràctica les fa fortament atractives.
 
Sobre aquest projecte, el conseller ha manifestat: “és imprescindible aprofitar totes i cadascuna de les oportunitats per a sortir de la crisi i per consolidar un sector emergent i de futur com el de les activitats marítimes. Cal establir mecanismes de cooperació estratègica intersectorials així com treballar per a la seva internacionalització.”
 
Un cop definit aquest model i establerts els marcs legislatius i procedimentals necessaris, “el desenvolupament de les activitats marítimes serà dut a terme sota una marca i uns estàndards de qualitat i s’establiran els corresponents mitjans per a l’exitosa implementació, impuls i promoció”, ha assegurat Pelegrí.
 
“El projecte Blaucat també és una via per apropar els sectors de la pesca professional i de les activitats recreatives que sovint han entès l’aprofitament del recurs i la seva preservació i protecció d’una manera divergent. Les possibilitats de col·laboració i les estratègies conjuntes a desenvolupar per part dels dos sectors són múltiples, de manera que es comparteixi una visió comuna de l’aprofitament del recurs, mitjançant una convivència entre el sector de la pesca professional i el de l’esbarjo que demostra cada cop més no només ser pacífica sinó altament avantatjosa”. 
 
Les activitats que integren les denominades activitats marítimes recreatives són moltes i molt diverses: la nàutica d’esbarjo, el lloguer de vaixells, el busseig recreatiu i una àmplia varietat d’activitats marítimes de lleure (vela lleugera, esquí nàutic, caiac...), la pesca recreativa, etc.
 
Més de 40 empreses relacionades amb el pesca-turisme i turisme pesquer
 
En aquesta mateixa ponència, el conseller també ha volgut recordar que “Catalunya ha estat capdavantera en la implantació del pesca-turisme i el turisme pesquer i aqüícola. Des de la publicació el juliol de l’any passat del Decret que regula aquestes activitats, més de 40 empreses relacionades amb el pesca-turisme i turisme pesquer i aqüícola han comunicat a la Direcció General de Pesca i Afers Marítims l’inici d’activitat”.
 
Pelegrí ha dit que aquestes activitats, “llargament demandades pel sector pesquer i aqüícola per tal de poder constituir-se en una eina de diversificació econòmica i de difusió en general de món de la pesca i de l’aqüicultura, volen apropar aquests sectors tan arrelats a la cultura i la història de Catalunya a la ciutadania i representen, tot i la seva recent implantació, una realitat, podent afirmar que són en aquest moment exemple per a altres territoris costaners que volen portar-les a terme”.
 
En aquest mateixa línia de diversificació econòmica, el conseller ha recordat les oportunitats a les que pot optar el sector  si es capaç d’agrupar-se en organitzacions de productors per tal de poder accedir a les línies d’ajuts derivades de la nova Política Pesquera Comuna.
 
Finalment, el titular de Pesca ha apel·lat als esforços que des del Departament i de molts altres àmbits relacionats amb les activitats marítimes es duen terme es poden apuntar les actuacions que permetin garantir aquest creixement sostenible. “Així, garantir la pràctica de l’activitat extractiva de manera rendible i sostenible, la promoció i suport a l’aqüicultura i el desenvolupament de les activitats de pesca-turisme i de turisme pesquer i aqüícola, així com el de les activitats marítimes d’esbarjo, permetran assolir aquest compromís”, ha conclòs.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

2  

Imatges

Pelegrí durant la seva intervenció

Pelegrí durant la seva intervenció 1082

El president de la Generalitat, Artur Mas i el conseller Pelegrí moments abans de la inauguracio

El president de la Generalitat, Artur Mas i el conseller Pelegrí moments abans de la inauguracio 1235