El Comitè tècnic de seguiment del risc del pla Sismicat continua treballant en la prevenció dels possibles efectes dels sismes als municipis al sud de les Terres de l'Ebre

query_builder   15 octubre 2013 19:21

event_note Nota de premsa

El Comitè tècnic de seguiment del risc del pla Sismicat continua treballant en la prevenció dels possibles efectes dels sismes als municipis al sud de les Terres de l'Ebre

  • En la reunió s’ha decidit que si no hi ha cap canvi substancial en l’activitat sísmica o en els informes de l’Administració de l’Estat el Comitè Tècnic es reunirà cada 15 dies i no setmanalment
  • Els representants de la Generalitat li han traslladat al subdelegat de l'Estat a Tarragona la petició de dades tècniques fetes al ministeri i a l'empresa i no contestades fins ara
  • El subdelegat de l'Estat a Tarragona s'ha compromès a fer el trasllat de les dades tant bon punt en disposi d’elles
 
El Comitè tècnic pel seguiment del risc sísmic a les Terres de l’Ebre, s’ha reunit avui en el marc de l’alerta preventiva del Pla Especial d’Emergències Sísmiques de Catalunya (SISMICAT), declarada el dia 3 d’octubre. La trobada ha servit per informar a les diferents administracions implicades de les novetats sobre els moviments sísmics a la zona, alhora que s’ha continuat fent èmfasi en els treballs de prevenció dels possibles efectes dels moviments sísmics. El Comitè tècnic està format per la Generalitat i els ajuntaments i consells comarcals afectats pels moviments sísmics davant la costa de les Terres de l’Ebre, amb la incorporació de representants de la Subdelegació de l’Estat a Tarragona
 
Aquests treballs s’estan fent amb diferents accions, com ara la identificació i inventari de les construccions i infraestructures més susceptibles de patir o provocar danys; amb tasques de sensibilització i informació a la població, per exemple a les escoles; i amb la posada a punt dels elements de planificació municipal i de recursos d’atenció a la població afectada per la resposta a sismes d’una magnitud superior a les registrades fins al moment.
 
Tot i aquestes accions preventives, des del passat 4 d’octubre no s’ha registrat cap sisme superior als 2,5 graus Richter (llindar de comprovació) ni es té constància que s’hagin percebut sismes en aquest període. En general, l’activitat sísmica ha disminuït tant en la magnitud dels sismes com en el nombre, i l’última setmana només s’han registrat 9 sismes (tots ells amb magnituds inferiors a 2,5 graus en l’escala Richter) davant del centenar de la setmana anterior.
 
El Comitè tècnic està a l’espera de conèixer les conclusions dels informes de l’Administració de l’Estat relatius a l’origen dels moviments sísmics que s’estan produint davant la costa de les Terres de l’Ebre i de les decisions que es puguin prendre en relació a l’activitat del projecte Castor, per tal de poder establir una anàlisi de les conclusions i una resposta coordinada de les administracions públiques implicades, en el marc de la competència de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya i, per tant, de la protecció dels ciutadans de les Terres de l’Ebre. Per aquest motiu s'han reclamat al subdelegat de l'Estat a Tarragona les dades dels paràmetres tècnics de l'activitat del projecte de la plataforma Castor que s'han sol·licitat al Ministeri d'Indústria i a l'empresa ESCAL UGS i que, fins ara, no han tingut resposta positiva. Aquestes dades són les necessàries per poder concloure des de la competència pròpia de la Generalitat de Catalunya els aspectes de protecció als ciutadans. El subdelegat de l'Estat a Tarragona ha escoltat de primera mà la petició d'informació per part dels alcaldes i s'ha compromès a traslladar als membres del comitè tècnic totes les dades reclamades.
 
El Pla SISMICAT es va activar en fase d’Alerta el passat 3 d'octubre de manera preventiva per fer un seguiment més exhaustiu del fenomen sísmic a la costa propera a les Terres de l'Ebre. Tot i això, Protecció Civil de la Generalitat ha estat en contacte constant amb els ajuntaments de la zona afectada i els cossos operatius des de l’inici de l’episodi, el passat 8 de setembre. Recordem que fins al moment no s'han registrat danys ni en habitatges ni en infraestructures.
 
La reunió d’aquesta tarda, la tercera del Comitè tècnic del SISMICAT, ha estat dirigida pel director general de Protecció Civil, Jordi Aurich i el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; i han assistit els alcaldes d’Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, Deltebre, Amposta, Ulldecona, i Tortosa, els consells comarcals del Baix Ebre i del Montsià, representants de l’Institut Geològic de Catalunya, dels cossos d’emergències i del Departament d’Ensenyament, així com el Subdelegat del Govern a Tarragona, Jordi Sierra.
 
Atenent a l’evolució de l’episodi sísmic que durant l’ultima setmana ha anat a la baixa, el Comitè Tècnic del SISMICAT ha decidit que si no hi ha cap canvi substancial en l’activitat sísmica o en els informes de l’Administració de l’Estat posposar la propera reunió d’aquí a dos setmanes. 
 
Protecció Civil de la Generalitat manté actius els protocols operatius específics creats a través dels quals cada vegada que arriba un avís de sisme de l’Institut Geològic de Catalunya (IGC), a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) s’inicia el protocol de coordinació fent comprovacions fent les trucades corresponents al telèfon 112, als diferents cossos operatius i a les policies locals per confirmar si hi ha hagut trucades de la ciutadania, o bé s’han produït danys materials o personals. A més, el protocol operatiu específic implantat per Protecció Civil de la Generalitat  per aquesta sèrie sísmica també preveu l’elaboració d’un comunicat diari als ajuntaments i consells comarcals del Comitè tècnic i l’elaboració d’una nota de premsa resum amb la informació pública de les últimes 24 hores. 
 
Protecció Civil de la Generalitat recorda a la població que cal seguir les informacions per estar al cas de les novetats que es puguin produir.
Tanmateix, es recorda que en cas de sisme important s’ha d’evitar sortir a l’exterior en els primers moments ja que es podrien despendre objectes de façanes o balcons. Cal situar-se al costat de parets mestres o sota objectes sòlids si el sisme sacseja la vivenda. Si percebeu olor a gas, tanqueu la clau de pas.
Mantingueu la tranquil·litat en tot moment i recordeu que el 112 és el telèfon d’emergències. Si sortiu a l’exterior, per possible afectació a l’edifici, situeu-vos lluny de parets i façanes.
Podeu consultar tots els consells per risc sísmic al web de Protecció Civil www.gencat.cat/interior/sismes i fer seguiment en continu al seu twitter @emergenciescat.