El Departament de Cultura inicia els tràmits per declarar el Claustre del Mas del Vent com a bé cultural d'interès nacional

query_builder   17 octubre 2013 10:01

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura inicia els tràmits per declarar el Claustre del Mas del Vent com a bé cultural d'interès nacional

  • El recinte de Palamós serà BCIN amb categoria de monument històric
El Departament de Cultura ha iniciat els tràmits per a declarar el Claustre del Mas del Vent, a Palamós (Baix Empordà), com a bé cultural d’interès nacional (BCIN) en la categoria de monument històric. L’inici de tramitació de l’expedient s’ha publicat aquest dimecres 16 d’octubre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
 
El conjunt arquitectònic prové del barri madrileny de Ciudad Lineal i va ser reconstruït peça a peça l’any 1959 dins de la finca privada on està ara ubicat, als afores de Palamós.
 
El Claustre del Mas del Vent
 
El claustre, en les seves dues presentacions conegudes a Ciudad Lineal i al Mas del Vent, es presenta en una planta completament quadrada, de poc més de vint metres de costat i d'una extrema regularitat. Dels seus quatre pòrtics originals només dos estan completament alçats a Palamós, els de les bandes nord i est, mentre que els altres dos tan sols compten amb el basament o podi que amb prou feines sobresurt de terra.
 
Els pòrtics estan formats per deu arcades sostingudes per parelles de columnes
i simètricament dividides per una columnata quàdruple al centre. Els pòrtics es troben en els angles i s'uneixen mitjançant pilars massissos. Els altres dos pòrtics del sud i l’oest no estan alçats, i sobre el podi corregut s'hi disposa una seqüència de parelles de bases i capitells que vol seguir el ritme de les arcades inexistents. Un solitari pilar a l'angle sud-oest i una columnata quàdruple isolada al mig de l'ala sud, evoquen l'arquitectura absent i la insinuen idèntica a la de les porxos en peu.
 
Pel que fa les parts esculpides, es divideixen entre els capitells i els senzills elements d'ornamentació arquitectònica. Els 44 parells de capitells combinen en la seva temàtica els repertoris de caràcter vegetal amb els de bestiari, a més d'alguna excepcional peça historiada amb figuració humana.
 
Properes actuacions
 
El Departament de Cultura ha notificat als propietaris del Claustre del Mas del Vent i l’Ajuntament de Palamós l’inici dels tràmits per a declarar-lo com a BCIN. Un cop fet això, s’obrirà un període d’informació pública on es podran presentar al·legacions.
 
La declaració com a BCIN del Claustre del Mas del Vent de Palamós comportarà la prohibició de parcel·lació, edificació o enderrocament a la zona afectada. No obstant això, el Departament de Cultura podrà autoritzar la realització de les obres que sigui manifest que no perjudiquen els valors culturals del bé.
 
L’article 35.3 de la Llei 9/1993 del patrimoni cultural català especifica que “el volum, la tipologia, la morfologia i el cromatisme de les intervencions en els entorns de protecció dels béns immobles d'interès nacional no poden alterar el caràcter arquitectònic i paisatgístic de l'àrea ni pertorbar la visualització del bé. En els entorns dels immobles d'interès nacional és prohibit qualsevol moviment de terres que comporti una alteració greu de la geomorfologia i la topografia del territori i qualsevol abocament d'escombraries, runa o deixalles”.