Més de 600 professionals han participat a la jornada sobre els reptes de la vigilància en salut pública

query_builder   24 octubre 2013 16:38

event_note Nota de premsa

Més de 600 professionals han participat a la jornada sobre els reptes de la vigilància en salut pública

La conferència inaugural ha anat a càrrec de Josep Figueras, director de l’Observatori Europeu de Sistemes i Polítiques de Salut de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)
 
La vigilància de la salut pública engloba l’observació de les malalties transmissibles i no transmissibles, així com els determinants que condicionen la salut de la població
Jornada de vigilància en salut pública
Més de 600 professionals s’han aplegat aquest matí en la Jornada "Vigilància en salut pública: cada dia i en tot moment. Treballem junts per millorar el futur", organitzada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya a l’Auditori AXA de Barcelona.
 
La inauguració i la cloenda de l’acte han anat a càrrec del secretari de Salut Pública, Antoni Mateu; el secretari de Participació Social i Local en Salut, Francesc Sancho, i la presidenta de la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears, Montse Casamitjana. Durant la inauguració, Mateu ha destacat com el manteniment d’un bon estat de salut entre la població impulsa el desenvolupament i el benestar de la societat. També ha recordat que la secretaria de Salut Pública guia el Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP) per impulsar la millora de la salut pública vinculant l'acció conjunta de tot el Govern
 
La salut pública integra tot un conjunt d’actuacions de promoció de la salut i de prevenció de malalties i de factors de risc, de protecció de la salut i de seguretat alimentària que comparteixen un eix transversal comú, la vigilància de la salut pública, que ha estat el tema central de la Jornada.
 
La vigilància de la salut pública engloba l’observació de les malalties transmissibles i no transmissibles, així com els determinants que condicionen la salut de la població, i és cabdal per identificar precoçment problemes de salut i factors de risc i per transformar en accions efectives la informació obtinguda.
 
El director de l’Observatori Europeu de Sistemes i Polítiques de Salut de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Josep Figueras, ha pronunciat la conferència inaugural, centrada en l’eficiència i sostenibilitat dels sistemes de salut des de la perspectiva de la salut pública.
 
Figueras ha centrat la conferència en l’impacte de la crisi econòmica sobre la salut de la població i els sistemes sanitaris, i ha avaluat les principals respostes des de la perspectiva de la salut pública. També ha destacat estratègies com la integració i la continuïtat de les cures i els tractaments, l’optimització de la combinació d’habilitats, la introducció de sistemes amb criteris de cost-efectivitat, la racionalització de l’atenció hospitalària i el reforç de l’atenció primària.
 
Pel que fa al camp de la salut pública, Figueras ha explicat que pot esdevenir, en part, la solució al repte dels sistemes de salut. Segons ha explicat, les intervencions en salut pública mitjançant la prevenció, com són els programes de cribratge o les actuacions sobre determinants socials de salut, poden tenir un paper fonamental en la sostenibilitat dels sistemes sanitaris. En definitiva, Figueras ha explicat que l’evidència demostra que les intervencions en salut pública poden ser aplicades en termes de cost-efectivitat i proporcionar un estalvi de recursos tant per al sector sanitari com per a altres sectors.
 
Durant la Jornada també s’han organitzat dues taules rodones i s’han tractat diversos temes des de la perspectiva del futur de la vigilància i la intel·ligència epidemiològica, així com la vigilància de la salut infantil i mental. També s’han tractat les oportunitats de millora i les implicacions en salut pública que comporta la càrrega global de la malaltia, la salut en totes les polítiques públiques, el treball en xarxa dels professionals i les recomanacions internacionals en aquests moments de recessió econòmica.
 
L’Agència de Salut Pública s’encarrega del manteniment de la vigilància i resposta a alertes i emergències relacionades amb la salut pública, 24 hores al dia 7 dies per setmana tot l’any, mitjançant el Sistema d’Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC). El nombre d’incidències al SUVEC que han requerit gestions de control i intervenció durant el primer semestre de 2013 ha estat de 241.