Fruitcentre

Obre les portes Fruitcentre, el primer centre de seguiment de postproducció de la fruita

query_builder   4 novembre 2013 08:00

event_note Nota de premsa

Obre les portes Fruitcentre, el primer centre de seguiment de postproducció de la fruita

  • El nou equipament integra la tasca de recerca en tota la cadena de valor de la fruita, aplicant coneixement tècnic i científic des del seu cultiu fins al consumidor.

  • En el centre hi treballaran prop de 120 persones, 40 de les quals són investigadors de tot allò relacionat amb la fructicultura, des de l’arbre fins al consumidor
 
  • La producció de fruita és el segon sector agrari en importància a Catalunya, amb un 15,5% del PIB agrari

La producció de fruita és el segon sector agrari en importància a Catalunya, amb un 15,5% del PIB agrari (darrera del porcí: 27,67%). Té al voltant de 13.000 explotacions fruiteres, 300 empreses i un volum superior a les 400.000 tones de fruita en frigoconservació. És un sector que té amplis mercats dins i fora de les nostres fronteres, i amb necessitats molt altes de qualitat i innovació. Per això, aquestes instal·lacions s’han dissenyat per a les fases de recepció; manipulació; conservació; condicionament i expedició de la fruita. També es treballaran els aspectes nutritius i qualitatius d’aquest producte, l’ús de pesticides i els nivells de residus, els riscos mediambientals de la producció, etc.


El Fruitcentre de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) neix amb l’objectiu de ser el primer centre de seguiment de la postproducció de la fruita a Catalunya i un dels primers d’Europa.


Es tracta d’un centre amb una concepció única a Europa que integra la tasca de recerca en tota la cadena de valor de la fruita, aplicant coneixement tècnic i científic des del seu cultiu fins al consumidor. És per aquest motius que s’han dissenyat en aquestes instal·lacions les fases de recepció, manipulació, conservació, condicionament i expedició de la fruita, treballant amb les noves tecnologies de tractament en postcollita, de manipulació i de conservació de la fruita.


Neix amb la vocació de poder ajudar el sector fructícola a afrontar i donar resposta a les inquietuds socials que s’han plantejat en relació a la producció de fruites i productes derivats, així com aportar solucions tecnològiques que tinguin en compte el conjunt de la cadena de valor.
Fruitcentre es troba ubicat al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL), i s’emmarca en l’anella de l’agroindústria de Catalunya.
Les instal·lacions han suposat una inversió de 14,3 milions d’euros, amb finançament de la UE, a través del Fons Europeu de desenvolupament Regional (FEDER) i del Ministeri de Economia i Competitivitat (MINECO).


El Fruitcentre disposarà de 6 plantes pilot i 23 laboratoris en una superfície construïda total de 6.356 m2 en una parcel·la de 4.201 m2 distribuïts en quatre plantes. Les plantes pilot de noves tecnologies de la conservació, confecció i envasament de fruita fresca, 4a i 5a gamma, enginyeria del fred, i d’agents de biocontrol permetran testar noves tecnologies, escalar processos i desenvolupar nous productes.


En el centre hi treballaran prop de 120 persones, 40 de les quals són investigadors de tot allò relacionat amb la fructicultura, des de l’arbre fins al consumidor.