Ocupació

La Generalitat engega un programa pilot per ajudar a consolidar el treball autònom

query_builder   4 novembre 2013 12:15

event_note Nota de premsa

Ocupació

La Generalitat engega un programa pilot per ajudar a consolidar el treball autònom

  • Empresa i Ocupació aprova una ordre amb 600.000 euros en subvencions per promoure l’enfortiment i creixement del treball autònom 

 

  • El programa pilot és una eina per millorar la competitivitat dels negocis dels treballadors autònoms i lluitar contra la destrucció d’ocupació autònoma
La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa un programa pilot, que compta amb un pressupost de 600.000 euros, per donar suport a la consolidació del treball autònom a Catalunya.
 
El Departament d’Empresa i Ocupació ha pres aquesta iniciativa amb la intenció de contribuir a l’enfortiment i creixement del treball autònom, tal com preveu el Pla de Govern 2013-2016 que té com un dels seus objectius el foment del treball autònom, l’emprenedoria i les petites i mitjanes empreses com elements bàsics per a la creació d’ocupació.
 
El programa pilot d’ajuts per al suport a la consolidació del treball autònom vol ser una eina per millorar la competitivitat dels negocis de les persones treballadores autònomes i alhora lluitar contra la destrucció d’ocupació autònoma a Catalunya.
La nova iniciativa del Departament d’Empresa i Ocupació estableix dues tipologies de programes dissenyats per ajudar els treballadors autònoms a superar els principals problemes que tenen actualment.
 
  • Línia A: Accions de formació estratègica en gestió empresarial i servei d’assessorament personalitzat a treballadors autònoms per afavorir la consolidació dels seus negocis
 
  • Línia B: Accions d’assessorament i acompanyament a treballadors autònoms en els processos de negociació creditícia amb les entitats financeres.
 
 
Beneficiaris i característiques de les accions del Programa Pilot
 
Línia A: Les persones beneficiàries de les accions seran aproximadament 250 treballadors autònoms d’entre 1 i 5 anys d’antiguitat. Les accions serà impartides per les entitats (escoles de negoci, col·legis professionals, universitats i entitats vinculades) que optin a les subvencions que, en aquesta línia, són de 475.000 euros.
Els treballadors autònoms beneficiaris la Línia A participaran en sessions d’assessorament grupals i individuals, i píndoles formatives en matèria de compte de resultats, anàlisi, tresoreria, planificació, gestió de l’activitat econòmica i comercial i elaboració de pressupostos, entre d’altres.
 
Línia B: Les persones beneficiàries de les accions seran aproximadament 480 treballadors autònoms de 6 mesos o més d’antiguitat. Les accions podran ser impartides per les entitats representatives del treball autònom (les inscrites al registre de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball) que optin a les subvencions que, en aquesta línia, són de 125.000 euros.
Els treballadors autònoms beneficiaris de la Línia B rebran assessoament sobre diagnosi economicofinancera i estratègies per aconseguir, mantenir o incrementar el finançament.  
 
El treball autònom a Catalunya

La decisió de la Generalitat d’implementar un Programa Pilot d’ajuts per al suport a la consolidació del treball autònom és una clara aposta per un dels principals motors de la dinamització de l’economia, atesa la seva capacitat per generar ocupació i el seu potencial de creació de valor.
 
Aquestes fortaleses del treball autònom a Catalunya s’han vist debilitades per diversos motius com, per exemple, les dificultats per prestar atenció a l’estratègia i el desenvolupament pel negoci; l’entorn laboral i financer adversos; els problemes d’accés al reciclatge professional, el baix nivell d’adopció de les noves tecnologies així com d’innovació i competitivitat.
 
Fins el setembre de 2013, a Catalunya hi havia 525.242 persones afiliades al règim especial de treballadors autònoms, de les que 311.867 són autònoms pròpiament dits, és a dir, no s’hi inclouen els integrats en societats mercantils, cooperatives o altres entitats societàries ni col·laboradors familiars.
 
Per antiguitat un 59,7% són autònoms de 5 o més anys; un 12,6%, de 3 a 5 anys; un 14,9%, d’1 a 3 anys; un 6,3%, de 6 a 11 mesos; i un 6,4%, de menys de 6 mesos.