Medalles d'Or

President Mas: "Persones com Oriol Bohigas i Max Cahner són al costat de la gent, de la democràcia i de la llibertat"

query_builder   4 novembre 2013 22:31

event_note Nota de premsa

President Mas: "Persones com Oriol Bohigas i Max Cahner són al costat de la gent, de la democràcia i de la llibertat"

  • El president Mas ha lliurat la Medalla d'Or de la Generalitat a l’editor, historiador i polític Max Cahner, a títol pòstum, i a l’arquitecte Oriol Bohigas
 
  • Artur Mas ha destacat el compromís dels dos guardonats amb el país i ha assegurat que en ells “s’uneixen la ciutat i el país, Barcelona i Catalunya”
Lliurament Medalla d'Or
El president Mas i la presidenta del Parlament amb Oriol Bohigas i els fills de Max Cahner
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lliurat aquest vespre la Medalla d’Or de la Generalitat a l’editor, historiador i polític Max Cahner, a títol pòstum, i a l’arquitecte Oriol Bohigas i Guardiola. Durant el seu discurs, el president s’ha preguntat on seria Max Cahner i on és Oriol Bohigas davant el procés que viu en aquests moments Catalunya i ha assegurat que “no en tinc cap dubte, Oriol Bohigas i Max Cahner són al costat de la gent, de la democràcia i de la llibertat”. “No estan al costat d’una interpretació rígida d’unes normes o d’unes lleis, sinó al costat de la gent, de la llibertat i de la democràcia”, ha reblat.
 
En aquesta mateixa línia, el cap de l’Executiu ha recordat que una de les definicions de política és la que diu que “és l’art de fer possible allò que és necessari” i ha afirmat que “avui hi ha molta gent del país que ens subratlla la necessitat d’anar endavant des del punt de vista de la llibertat i de l’autogovern al servei del benestar, de la justícia social, de la democràcia, del civisme i de la cultura”. I ha afegit que “els que avui fem política tenim, no només el dret, sinó sobretot el deure de fer possible allò que és necessari”.
 
En un altre moment de la seva intervenció, comparant les figures de tots dos guardonats, el cap del Govern ha assenyalat que en ells “s’uneixen la ciutat i el país, Barcelona i Catalunya”. Artur Mas ha destacat “la visió del conjunt del país” que tenia Max Cahner i ha dit que Oriol Bohigas “ha estat un dels grans constructors i transformadors de la ciutat, de Barcelona”. El president ha afirmat que la feina de persones com Oriol Bohigas “va transformar la ciutat, i la va situar en el mapa” i ha afegit que “Barcelona s’ha convertit en una de les ciutats més atractives, no només d’Europa i la Mediterrània, sinó de tot el món”. “Aquesta unió entre Max Cahner i Oriol Bohigas expressa aquesta simbiosi necessària, imprescindible, valuosa entre la ciutat de Barcelona i el conjunt de Catalunya”, ha subratllat.
 
El president Mas també ha dit que en tots dos guardonats “hi ha un compromís divers, però que es conjunta de manera comuna, amb el país, des d’una catalanitat sentida i exercida, amb la democràcia i amb la justícia social, amb la cultura i el civisme”.
 
El cap de l’Executiu ha assegurat que aquest reconeixement a les figures de Max Cahner i d’Oriol Bohigas “és també un acte de confiança en el present i el futur del país, perquè els situem com un referent, sobretot de cara als joves”. Així mateix, ha dit que “és un acte de justícia, perquè ens obliga a tots plegats a no perdre el seu mestratge”.
 
En un altre moment de la seva intervenció, el president de la Generalitat ha dit que “Catalunya, atenent les seves circumstàncies, ha estat i és un gegant creatiu i un gegant de la cultura”, malgrat que “hem tingut molt poca capacitat o instruments polítics”. “Pocs països han fet tant en el terreny de la creativitat i la cultura amb tant poc”, ha reblat.
 
La màxima distinció de la Generalitat
La Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya és la màxima distinció honorífica que atorga el Govern de la Generalitat de Catalunya, amb la finalitat de reconèixer les persones i col·lectius que, amb la seva aportació, hagin prestat serveis rellevants, destacats, eminents o extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.
 
El Consell Executiu va decidir, el  15 d’octubre passat, concedir la màxima distinció honorífica del Govern a l’exconseller de Cultura Max Cahner (Bad-Godesberg, Alemanya, 1936 – Barcelona, 2013), a títol pòstum, per la seva “destacada trajectòria en els àmbits de l’edició, l’activisme cultural, la recerca filològica i l’activitat política”.
 
El Govern va acordar també concedir la Medalla d’Or de la Generalitat a Oriol Bohigas (Barcelona, 1925) per la seva “destacada trajectòria en els àmbits de l’arquitectura i l’urbanisme i la seva contribució de primer ordre a la modernitat i la projecció de Barcelona, des d’amplis interessos culturals i cívics i una clara consciència de la catalanitat”.
 
A la cerimònia també hi ha assistit la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert. L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha fet la glossa de la figura de Max Cahner i el director, guionista i productor de cinema Pere Portabella, la d’Oriol Bohigas. La Medalla d’Or a Max Cahner l’han recollida els seus fills, Max i Joana.
 
 

3  

Imatges

Medalla pòstuma a Max Cahner

Medalla pòstuma a Max Cahner 728

Medalla a Oriol Bohigas

Medalla a Oriol Bohigas 856

El president amb els guardonats

El president amb els guardonats 720

1  

Vídeos

Vídeo de l'acte de lliurament de les Medalles d'Or de la Generalitat