Gordó: "Des de Catalunya hem implementat una política penitenciària basada en els valors humanista i personalista, veient sempre el rostre humà de la persona privada de llibertat"

Gordó: "Des de Catalunya hem implementat una política penitenciària basada en els valors humanista i personalista, veient sempre el rostre humà de la persona privada de llibertat"

query_builder   8 novembre 2013 15:22

event_note Nota de premsa

Gordó: "Des de Catalunya hem implementat una política penitenciària basada en els valors humanista i personalista, veient sempre el rostre humà de la persona privada de llibertat"

 
·         El conseller de Justícia ha fet aquestes valoracions en el balanç dels tres anys de funcionament del programa Reincorpora, que des de l’any 2011 ha facilitat itineraris d’inserció sociolaboral a més de 1.700 reclusos amb el suport de l’Obra Social de La Caixa
 
·         Germà Gordó ha remarcat que la clau de l’èxit del programa Reincorpora radica en el fet que assoleix “unes bones xifres de reinserció social i laboral. Les persones que passen per programes com aquest aconsegueixen bones xifres d’inserció”
 
·         L’acte ha servit també per renovar la col·laboració de totes dues institucions en matèria de reinserció de presos per a l’any 2014, amb una aportació, per part de la Fundació La Caixa, d’un màxim de 2,1 milions d’euros
 
·         Amb el nom de Reincorpora, el projecte, que es desenvolupa a Catalunya en col·laboració amb el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), es basa en el concepte d’aprenentatge-servei, una proposta educativa sense precedents en l’àmbit penitenciari que combina intencionalitat pedagògica i utilitat social
 
·         Els programes de reinserció, de sis mesos de durada, es divideixen en tres fases: cursos de formació en oficis, serveis solidaris i derivació a Incorpora, el programa d’integració laboral de l’Obra Social de La Caixa, amb l’objectiu de facilitar-los un lloc de treball
 
·         A falta de les dades de tancament d’aquest any, més del 42 % dels interns que han completat el seu itinerari han aconseguit una feina (238 d’un total de 555). De les 133 empreses contractants, el 40 % pertanyen al sector de l’hoteleria, seguides del 12 % d’empreses de neteja, en consonància amb la formació impartida en el marc de Reincorpora
 
·         Dels 605 interns participants aquest any, procedents de tots els centres penitenciaris catalans, 533 són homes i 72, dones; 98 tenen menys de 25 anys i 395, entre 26 i 45, i 419 són de nacionalitat espanyola
 
·         Un dels puntals de Reincorpora, així com un dels aspectes més innovadors del programa, són els serveis solidaris que realitzen els interns i que donen resposta a necessitats reals del seu entorn amb l’objectiu de millorar-lo
 
 
 
El conseller de Justícia, Germà Gordó, i el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Lanaspa, han fet balanç avui dels tres anys de funcionament del programa Reincorpora, que, a través de l’empresa de Justícia CIRE, facilita itineraris d’integració sociolaboral a persones privades de llibertat. Durant la seva intervenció, Gordó ha asseverat que “des de Catalunya hem implementat una política penitenciària, que alguns titllen de costosa, basada en els valors humanista i personalista, veient sempre el rostre humà de la persona privada de llibertat.”
 
En aquest sentit, el conseller, que ha valorat molt positivament el funcionament del programa Reincorpora, ha assenyalat que “amb aquests tipus de programes es dóna resposta a una obligació molt clara: les situacions de privació de llibertat han de conduir a la rehabilitació i a la reinserció, tal com recull la Constitució.”
 
El conseller de Justícia ha recalcat que “la importància del programa Reincorpora no és només que sigui modèlic des del punt de vista dels valors, sinó que també ho és des del punt de vista formatiu i de pràctica laboral. És un programa ben fet, ben dirigit i ben elaborat.”
 
Per a Gordó, la clau de l’èxit del programa Reincorpora radica en el fet que assoleix “unes bones xifres de reinserció social i laboral. Les persones que passen per programes com aquest aconsegueixen bones xifres d’inserció.”
 
En paraules del titular de Justícia, “aquest èxit, que ens regenera d’un fracàs, no té preu, i és en benefici de tota la societat.” Finalment, Gordó ha afegit que “no podem oblidar que, quan una persona delinqueix, és un fracàs individual, però també del conjunt de la societat.”
 
L’acte ha comptat també amb l’assistència de la directora del CIRE, Elisabeth Abad; el director general de Serveis Penitenciaris, Pere Soler; el director general d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, Joaquim Clavaguera, i el director de l’àrea social de la Fundació La Caixa, Marc Simón.
 
L’acte ha servit, així mateix, per renovar la col·laboració de totes dues institucions en matèria de reinserció de presos per a l’any 2014. Amb una aportació per part de la Fundació La Caixa d’un màxim de 2,1 milions d’euros, el programa Reincorpora s’espera que permeti atendre la mateixa xifra de beneficiaris que enguany, que ha estat de 605 persones.
 
 
.
Reincorpora
 
Des que es va posar en marxa el 2011, Reincorpora ha facilitat itineraris personalitzats a un total de 1.714 interns que es troben en la fase final de la seva condemna: 527 durant el 2011; 582 al llarg del 2012, i 605 aquest any (un 17 % dels quals procedeixen de justícia juvenil). L’abast del Programa suposa que aquest any s’ha atès al voltant del 16 % de la població reclusa catalana en règim de semillibertat (tercer grau i llibertat condicional).  
 
Pel que fa al perfil dels reclusos, dels 605 interns participants en els itineraris aquest any, 533 són homes i 72, dones; 98 tenen menys de 25 anys i 395, entre 26 i 45, i 419 són de nacionalitat espanyola.
 
Els itineraris d’inserció sociolaboral promoguts per Reincorpora tenen una durada de sis mesos i es divideixen en tres fases:
 
- Cursos de formació en oficis (incloent-hi pràctiques laborals).
 
- Serveis solidaris vinculats a la formació i dirigits a donar resposta a necessitats socials específiques (atenció i acompanyament de persones grans, tallers d’alimentació saludable per a infants i adolescents i reforestació de boscos, per esmentar-ne tres exemples).
 
- Derivació a Incorpora, el programa d’integració laboral de l’Obra Social de La Caixa, amb l’objectiu d’aconseguir un lloc de treball.
 
 
Més del 42 % dels interns troben feina
 
A falta de les dades de tancament d’aquest any, més del 42 % dels interns que han completat el seu itinerari durant l’any 2013 han aconseguit una feina (238 d’un total de 555). De la mateixa manera, ha augmentat el nombre d’interns que completen amb èxit el seu itinerari: 376 el 2011, 486 el 2012 i 555 aquest any.
 
Això ha estat possible gràcies a la col·laboració de 133 empreses vinculades a Incorpora, el 40 % de les quals pertanyen al sector de l’hoteleria, seguides del 12 % d’empreses de neteja, en consonància amb la formació impartida en el marc de Reincorpora.
 
 
Atenció integral
 
Amb un plantejament pioner en l’àmbit penitenciari i amb la intenció d’oferir una atenció integral, Reincorpora es basa en el concepte d’aprenentatge-servei, una proposta educativa que combina intencionalitat pedagògica i utilitat social. En aquest cas s’aplica a un itinerari d’inserció que uneix la formació en oficis, les actuacions de servei a la societat i la integració laboral.
 
La col·laboració amb 22 entitats socials especialitzades en l’atenció a aquest col·lectiu que formen part dels grups Incorpora d’arreu de Catalunya permet oferir itineraris d’inserció sociolaboral personalitzats i, per això, adaptats a les necessitats específiques de cada participant. L’entitat s’encarrega de l’acompanyament de l’intern durant tot el procés, fet que és clau per a l’èxit dels itineraris, tal com demostra l’evolució del programa des de la seva posada en marxa, l’any 2011.
 
Reincorpora suposa una ampliació del programa de formació per a reclusos que, entre el 2005 i el 2010, va impulsar l’Obra Social de La Caixa en col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.
 
Serveis solidaris
 
Una de les pedres angulars de Reincorpora és la participació dels interns en serveis solidaris adreçats a donar resposta a necessitats de l’entorn més immediat. D’aquesta manera, el Programa fomenta competències, habilitats i valors, al mateix temps que promou la participació social i el compromís cívic.
 
Aquest any, 2.965 persones s’han beneficiat dels serveis solidaris impulsats per Reincorpora, que es dirigeixen a un ampli ventall de col·lectius: gent gran, associacions de veïns, usuaris de centres cívics, joves en situació de vulnerabilitat, estudiants, persones amb discapacitat i immigrants, entre altres, i en plena consonància amb els principis d’actuació de l’Obra Social de La Caixa.
 
Cal destacar també la col·laboració i la mobilització de 76 entitats i organitzacions catalanes (administracions públiques, ONG, etc.) que han participat en el desenvolupament d’aquests serveis solidaris.
 
La implicació del Departament de Justícia de la Generalitat i dels centres penitenciaris, dels centres de formació i de les entitats socials vinculades a Incorpora, el programa d’integració laboral de l’Obra Social de La Caixa, permet sumar esforços amb vista a la integració sociolaboral de la població reclusa, un dels col·lectius amb més dificultats d’accés al món laboral.