Protecció Civil: poques incidències relacionades amb l'episodi de forts vents (18:00 hores)

query_builder   10 novembre 2013 19:02

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: poques incidències relacionades amb l'episodi de forts vents (18:00 hores)

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) informa que no s'han donat incidències especialment rellevants relacionades amb l'episodi de forts vents que afecta, sobretot, al Pirineu i Prepirineu i també al terç sud del país. Protecció Civil manté en Alerta el pla PROCICAT per l'episodi de forts vents que sallargarà encara tot dilluns.

El telèfon d'emergències 112 ha atès 93 trucades relacionades amb el vent des de la passada mitjanit fins aquesta tarda. La majoria de les trucades al 112 s'han realitzat des del Barcelonès (22 trucades, 18 de les quals amb origen a la ciutat de Barcelona) i també s'han fet 20 trucades al telèfon d'emergències des del Montsià (12 des de la Sènia i 4 des d'Amposta). No hi ha hagut cap ferit a causa de les incidències del vent.

No hi ha hagut afectacions al subministrament elèctric relacionades amb el vent. Cal remarcar que tots els incidents s'han produït en comarques que estan afectades per l'Alerta pel vent, exceptuant un parell de petits incidents menors a la ciutat de Lleida.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha registrat els següents valors de vent: a Salòria (2.451 m) s'ha arribat als 125 km/h; a Certascan s'han registrat 100 km/h; 105 km/h a Espot i 85 km/h a Núria. També destaquen els 98 km/h al Perelló i que la majoria d'estacions de Tarragona s'han mogut entre registres de 70 i 80 km/h. A darrera hora els vents s'estan reforçant a la zona de l'Empordà: 108 km/h a Portbou i 90 km/h a Roses.

Els Bombers de la Generalitat han treballat en 34 serveis relacionats amb el vent al llarg de la jornada d'avui (fins a les 18:00 h), sobretot a la meitat sud del litoral. La majoria dels serveis estaven relacionats amb branques i arbres caiguts o a punt de caure. En algun cas també s'ha actuat per retirar o assegurar elements estructurals amb perill de caure (tanques, planes metàl¿liques de sostres, tendalls o rajoles). Per Regions d'Emergències destaquen els serveis que han realitzat la Metropolitana Sud (11) i Tarragona (11).

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil ha emès dos missatges PUSH a tots els usuaris donats d'alta al servei o localitzats a les comarques de risc i se'ls ha enviat la recomanació de precaució per les fortes ventades i el risc d'incendi forestal.

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que, a causa del vent, avui hi ha hagut la següent afectació viària: Entre les 12.56 i les 16.47 h d'aquest diumenge s'ha donat pas alternatiu al pk. 11,5 de la BV-2111 a l'altura d'Olivella (Garraf) per la caiguda d'un arbre a la via. Això ha provocat mig quilòmetre de circulació intensa en tots dos sentits.

Protecció Civil de la Generalitat recomana que, davant de forts vents, si sou a casa, tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament. Eviteu deixar testos o altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident. Trobareu tots els consells de Protecció Civil a www.gencat.cat/interior/ventades

L'SCT recorda les següents recomanacions davant de les fortes ratxes de vent:

  • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle;
  • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral;
  • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada;
  • Subjectar el volant de manera segura i forta.

Podeu rebre informació sobre la previsió meteorològica al compte de twitter @meteocat del SMC, i de les afectacions i consells d'autoprotecció al compte de twitter @emergenciescat de la DGPC.