El president durant la conferència

President Mas: "Catalunya és el segon país de la Unió Europea que guanya més ajuts per projectes de recerca"

query_builder   10 novembre 2013 20:14

event_note Nota de premsa

President Mas: "Catalunya és el segon país de la Unió Europea que guanya més ajuts per projectes de recerca"

 
El president Mas ha pronunciat una conferencia a la Universitat de Tel Aviv
El president Mas durant la conferència

 

  • El cap de l’Executiu ha pronunciat la conferència Catalonia, the knowledge hub in Southern Europe, a la Universitat de Tel Aviv
  • El president ha destacat que “Catalunya, com a hub científic i tecnològic del sud d’Europa, pot ser un soci de referència per a Israel”
  • Artur Mas també ha afirmat que “és molt emocionant per a una nació que ha existit durant molts segles construir un estat, tot i les dificultats i obstacles que això comporta i que Israel coneix molt bé”
  • El cap del Govern ha criticat la “manca de compromís en l’actitud espanyola cap a la ciència i la innovació” i ha assegurat que Catalunya “per millorar les seves xifres només té dues opcions: que l’Estat ho permeti o tenir un Estat propi”
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha pronunciat aquesta tarda la conferència Catalonia, the knowledge hub in Southern Europe, a la Universitat de Tel Aviv, on ha destacat que  “Catalunya és el segon país de la Unió Europea que guanya més ajuts per projectes de recerca“, per milió d’habitants, provinents de l’European Research Council. Una dada que situa Catalunya només per darrera d’Holanda.
 
En el marc de la seva exposició, que ha tingut lloc a la Facultat de Dret de la Universitat, el president també ha destacat les similituds que tenen Catalunya i Israel a nivell de publicacions científiques, “molt per sobre d’altres països europeus importants com Alemanya o França” i ha afegit que, “en quinze anys, hem fet un gran pas endavant gràcies a un conjunt de polítiques rellevants que ens allunyat dels models de governar espanyols”.
 
Presentant les potencialitats que té Catalunya, el president de la Generalitat s’ha referit al país com un hub científic i tecnològic del sud d’Europa, company de viatge i soci de referència per a Israel”. El cap de l’Executiu ha subratllat el “gran interès que Israel genera a Catalunya com a model i soci d’innovació” i ha assenyalat que “és el moment de treballar junts i iniciar una nova col·laboració entre dos països que poden aconseguir conjuntament un gran creixement”.
 
“En aquest moment únic, Catalunya necessita augmentar la seva capacitat d’internacionalització i millorar els vincles amb els socis internacionals”, ha remarcat Mas, que ha defensat que “Israel és clarament un company de viatge escollit per Catalunya.
 
En aquesta línia, el president Mas ha explicat que el Govern català posarà en marxa amb institucions israelianes un programa de cooperació per als pròxims tres anys, al qual totes dues parts destinaran un milió d’euros. El programa incidirà en dues àrees principals: l’intercanvi de personal científic i l’accés de noves empreses catalanes a l’experiència israeliana. Aquestes dues línies de treball es concreten en un conjunt d’acords específics que se signen durant el viatge oficial del president a Israel i que subscriuran el Govern de la Generalitat i el Ministeri de Ciència i Tecnologia d’Israel, el Consell d’Ensenyament Superior del Govern israelià, i les quatre universitats principals d’Israel: la Hebrew University de Jerusalem, la Technion, el Weizman Institute of Scicence i la Universitat de Tel Aviv.
 
Durant la conferència, titulada Catalonia, ther knowledge hub in Southern Europe, el cap de l’Executiu ha encoratjat els assistents a “ajudar-nos a fer present Catalunya a la vostra comunitat i arreu del món com un país de mentalitat oberta i internacionalitzada, orientat al talent i al coneixement, que està construint el seu futur en base a l’eficiència, l’eficàcia i la competitivitat”.
 
En un altre moment de la seva intervenció, el cap del Govern ha recordat que el president Jordi Pujol va ser el primer polític de l’Estat espanyol en reunir-se amb un cap d’Estat israelià i ha dit que va ser ell qui, un cop completat el mapa universitari, va decidir donar un fort impuls a la recerca. En aquell moment, ha explicat Artur Mas, es van identificar dos models alternatius: “gastar recursos per complementar les polítiques espanyoles” o construir un nou model que “faciliti un entorn i la contractació dels millors talents, independentment de la seva nacionalitat i capaç d’atreure recursos externs, amb l’objectiu de ser més competitius i, potser, líders a Europa”.
 
L’estratègia del Govern català, que va liderar en aquell moment el conseller Andreu Mas-Colell com a responsable d’Universitats, va ser “crear un sistema propi de recerca, orientat a l’impuls de la competitivitat, basat en la governança oberta, l’atracció i retenció de talent i la internacionalització”, ha explicat el president Mas, que ha detallat com a principals instruments per dur-ho a terme la creació de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), la promoció de centres de recerca i el sincrotró Alba.
 
El president ha afirmat que en la situació econòmica actual “el nostre repte és consolidar-nos” i per això Catalunya “està dissenyant la seva pròpia estratègia per impulsar la innovació i millorar el paper del coneixement com a motor de l’economia, seguint les direccions d’Europa”.
 
En aquest sentit, el cap del Govern ha criticat la “manca de compromís en l’actitud espanyola cap a la ciència i la innovació” i, parafrasejant el conseller Mas-Colell, ha dit que “més enllà de qualsevol posicionament polític, la situació de dificultats financeres, a més de la manca de competències, no és sostenible”. “D’aquí la Declaració de Sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya, aprovada pel Parlament el passat gener, i el procés del nostre Govern per decidir el nostre futur com a país”, ha explicat el president.
 
El president també ha assenyalat que no es pot copiar literalment el model israelià, perquè en casos com la innovació “és qüestió de temps i context”, però ha afegit que “perquè Catalunya pugui millorar les seves xifres hi ha dues possibles opcions: o tenir un Estat que ho permeti o tenir un Estat propi”.
 
 
Construir un Estat
 
Durant la seva intervenció, el president s’ha referit a la manifestació de la Diada de l’any passat i a la cadena humana de la d’enguany i ha afirmat que “Catalunya és ara en una cruïlla història. És molt emocionant per a una nació que ha existit durant molts segles construir un estat, tot i les moltes dificultats i obstacles que això comporta i que Israel coneix molt bé”.
 
El cap de l’Executiu ha comparat Catalunya i Israel en diferents moments de la seva intervenció, com quan ha assenyalat que “en molts aspectes, sobretot culturals, Catalunya s’erigeix com una mena d’anomalia a Espanya”, i ha afegit que “d’alguna manera, aquesta és també la causa de la nostra aproximació a Israel”.
 
En el col·loqui posterior a la seva conferència, preguntat pel procés polític que viu Catalunya, el president ha destacat que “no hi ha gaires paral·lelismes de moviments tan transversals i populars a Europa i al món” i que l’objectiu del Govern català és “intentar convèncer el Govern espanyol que ens permeti fer una consulta”. “La clau”, ha assegurat el president, “és ser capaços d’organitzar el referèndum per saber la nostra opinió sobre el futur de Catalunya”.
 
 
Conveni de col·laboració amb la Universitat de Tel Aviv
 
Abans de la conferència, el president de la Generalitat s’ha reunit amb la missió dels centres de recerca que acompanyen al cap de l’Executiu al seu viatge a Israel.
 
També s’ha fet efectiu un acord de col·laboració entre el ministeri d’Economia i Coneixement i la Universitat de Tel Aviv que suposa crear un programa d’ajuts a estudiants de doctorat catalans per cursar formació específica en emprenedoria a programes internacionals de la Tel Aviv University especialitzats en emprenedoria. El conveni també inclou un programa d’intercanvi de visites d’estudiants de doctorat i postdocs als centres de recerca catalans i als centres de la TAU; la celebració de seminaris temàtics focalitzats d’interès mutu, que tindran lloc alternativament a Catalunya i a Israel, i reunions de preparació de consorcis i projectes europeus per al programa Horitzó2020 (H2020) de la Comissió Europea entre grups catalans i israelians.

2  

Imatges

Foto de la conferència del president Mas a la Universitat de Tel Aviv

Foto de la conferència del president Mas a la Universitat de Tel Aviv 630

Foto de la conferència del president Mas a la Universitat de Tel-Aviv 2

Foto de la conferència del president Mas a la Universitat de Tel-Aviv 2 845