El Departament d'Agricultura fa balanç del programa de suport al sector vitivinícola 2008-2013 i presenta el nou a la Taula Sectorial

query_builder   11 novembre 2013 08:47

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura fa balanç del programa de suport al sector vitivinícola 2008-2013 i presenta el nou a la Taula Sectorial

 
Durant l’esmentat període s’ha destinat més de 80 milions d’euros a aquest programa, destacant els ajuts als Plans de Reestructuració i reconversió de la vinya, amb més de 44 milions d’euros, 14 milions més dels assignats inicialment
 
 
El director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Jordi Bort, acompanyat del director d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries, Domènec Vila, i del director dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona, Marià Morera, va presidir, dijous, la reunió de la Taula Sectorial Agrària de la Vinya i el Vi, celebrada a la seu de PRODECA, a Barcelona, i que va comptar amb la presència de les organitzacions professionals agràries, Unió de Pagesos i JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), els Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen (DO) Pla de Bages, Conca de Barberà, Priorat i, Catalunya, ‘CR Cava’, l’Institut del Cava i l’Associació Vinícola Catalana.
 
En el decurs de la taula es va analitzar el balanç del programa de suport al sector vitivinícola 2008-2013, establert a l’Organització Comuna de Mercats i finançat al 100% per fons comunitari, i que té com a objectiu aconseguir l’equilibri entre l’oferta i la demanda de la producció vitícola i mantenir el nivell de rendes dels viticultors. A través d’aquest programa, s’ha destinat durant el període 2008-2013 més de 80 milions d’euros al sector vitivinícola català.
 
Així, cal destacar els 44.343.029,11 € destinats als Plans de Reestructuració i Reconversió de la vinya, mesura que té per finalitat impulsar l’augment de la competitivitat de les explotacions vitivinícoles i afavorir la seva modernització i l’adequació varietal a les tendències del mercat. L’assignació inicial d’imports per a aquesta mesura va ser de 30.100.090,31 €, però en el decurs de la taula es va explicar que, gràcies a l’actual model de gestió del Departament, s’ha permès incrementar la captació de més de 14 milions d’euros i avançar els pagaments.
 
Un altre de les mesures destacades és la de Promoció a Països tercers, a la qual s’hi ha destinat 26.597.645’54 €, amb l’objectiu de millorar la competitivitat del vi i les mesures d’informació i promoció a països tercers per a afavorir  l’exportació. Aquesta mesura ha estat molt interessant per a les indústries vitivinícoles, tot i que el sector va posar de manifest la dificultat de compliment dels requeriments d’aquest ajut, la qual cosa va portar Domènec Vila a posar a la seva disposició tota la informació necessària i sol·licitar-los la seva participació en la difusió a les empreses de com millorar la gestió d’aquests ajuts, per tal que puguin aprofitar-los en la seva totalitat.
 
Seguidament, es va presentar el nou programa de suport per al període 2014-2018, que suposa la continuïtat d’un suport destacat al sector vitivinícola amb mesures de promoció a països tercers, inversions a indústries i millora de les explotacions vitivinícoles. El Departament va destacar, especialment, la nova mesura d’inversions en el sector vitivinícola, per ser una línia nova finançada íntegrament pel FEAGA, adreçada a les PIMES i indústries de menys de 750 treballadors o de menys de 200 M€ de volum de negoci, a través de la qual les PIMES podran rebre una subvenció directa de fins el 40% de la inversió i un 20% la resta d’empreses. D’altra banda, el Departament va anunciar que s’està treballant en una nova Ordre de plans de reestructuració i reconversió de la vinya per a aquest nou període, i que properament obrirà un nou termini de sol·licituds d’ajuts per a la campanya 2013-2014.
 
El DAAM també ha informat sobre el model d’aplicació de la Política Agrària Comuna (PAC) 2014-2020 i els principals canvis que afectaran els ajuts directes per al nou període, destacant el fet que és condició imprescindible que els productors hagin tingut drets assignats el 2013 per a ser-ne beneficiaris.
 
D’altra banda, també es va abordar la proposta del nou sistema d’autoritzacions de plantacions de vinya, que substituirà l’actual sistema de drets, i que encara té molts aspectes a definir. En principi, contempla vàries vies per a generar autoritzacions: per l’arrencada d’una vinya, per la conversió dels drets actuals en autoritzacions, o per l’adjudicació de l’Estat membre fins a un 1% del total de vinyes plantades. Aquestes autoritzacions no es podrien transferir, caducarien als 3 anys i les noves plantacions s’haurien de realitzar en la pròpia explotació.
 
Finalment, es va presentar el balanç de la verema d’aquesta campanya 2013, que ha estat catalogada de bona qualitat i abundosa, en la que, a través de la Targeta Vitivinícola de Catalunya, s’ha entrat als cellers un total de 492.206.478 quilos de raïm, el que representa un 35% més respecte a la collita de l’any anterior.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.