President Mas:

President Mas: "Israel és per a Catalunya un país estratègic i volem seguir enfortint la nostra col·laboració"

query_builder   11 novembre 2013 17:17

event_note Nota de premsa

President Mas: "Israel és per a Catalunya un país estratègic i volem seguir enfortint la nostra col·laboració"

  • En el tercer dia del viatge oficial al Pròxim Orient, el cap de l’Executiu s’ha reunit amb el ministre de Finances i número dos del Govern israelià, Yair Lapid
  • El president ha destacat que “no hi ha cap resistència ni reticència per part nostra a poder dialogar i fer coses amb els palestins”
  • Demà, Artur Mas es reunirà amb el president d’Israel, Shimon Peres, i visitarà el Museu de l’Holocaust
Foto de la reunió del president amb el ministre de Finances, Yair Lapid
El president Mas i el ministre Yair Lapid
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reiterat aquest matí, que “Israel és per Catalunya un país estratègic en molts sentits” i que la voluntat del Govern és que amb aquest viatge “s’enforteixi la nostra col·laboració i la bona relació que mantenim amb el país”, des que es van restablir les relacions diplomàtiques, el 1986. “Israel és un país amb el qual Catalunya s’ha de poder relacionar en les millors condicions possibles”, ha reblat, i “nosaltres, que fa anys que hi col·laborem, no volem abandonar aquesta relació, sinó emfatitzar-la”.
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha subratllat que el Govern de Catalunya de Jordi Pujol i el que ell actualment lidera “sempre hem intentat demostrar que estàvem al costat d’Israel en els moments complicats i en els difícils”, un fet, ha assegurat, que el país aprecia especialment.
 
En paral·lel a aquesta bona sintonia que sempre hi ha hagut amb el país del Pròxim Orient, Artur Mas ha assegurat que “tenim els braços i la porta oberta a col·laborar amb els palestins” i que “no hi ha cap resistència ni reticència per part nostra a poder dialogar i fer coses amb ells”, de la mateixa manera que la relació amb Israel “és important i no tancarem la porta a col·laborar amb ells”. Com a mostra d’aquesta voluntat el president ha recordat que fa un any i mig es va reunir amb el president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas -un dels dos caps d’Estat que ha rebut al Palau de la Generalitat-, a qui va oferir un sopar oficial.
 
El president Mas ha fet aquestes declaracions a la sortida de la reunió que ha mantingut amb el ministre de Finances, Yair Lapid, número dos del Govern israelià i també responsable últim de la política científica i d’innovació. Lapid va accedir al càrrec el passat mes de març, després que a les eleccions del gener d’enguany el seu partit, Yesh Atid, es convertís en el segon més gran de la Knesset, el Parlament israelià.
 
Durant la reunió, que ha tingut lloc a la seu del ministeri, el president ha explicat que han tractat l’evolució econòmica de Catalunya i Europa en general, amb un èmfasi especial en l’atur juvenil i les estratègies i iniciatives que s’estan generant per crear ocupació. També han parlat, des del punt de vista empresarial, de les visites que la delegació catalana ha fet i dels projectes d’inversió d’Israel a Catalunya, presents i futurs, com és el cas de l’empresa Cisco –que aquest matí ha visitat el president-, que està estudiant ampliar les seves inversions a Catalunya.
 
A la tarda, el president Mas s’ha desplaçat a les instal·lacions de l’empresa Dead Sea Works, matriu de la catalana Iberpotash, al Mar Mort, que el president ha recordat que “està fent inversions de centenars de milions d’euros al centre de Catalunya”. El cap del Govern ha subratllat la importància d’empreses com aquesta al nostre país per lluitar contra el problema de l’atur i ha assegurat que el que ha de fer el Govern és “promoure l’activitat econòmica perquè hi hagi llocs de treball”.  
 
La jornada de demà, dimarts, començarà amb una entrevista entre el president Mas i el president d’Israel, Shimon Peres, que tindrà lloc a les 10 del matí al Palau presidencial. Tot seguit, el cap de l’Executiu visitarà el Museu de l’Holocaust i farà una ofrena floral a la Sala del Record.  A la tarda, el cap del Govern visitarà Jerusalem Venture Partner, una empresa de capital risc especialitzada en inversions en projectes innovadors d’empreses incipients d’Israel.
 

2  

Imatges

El president Mas s'ha reunit amb Yair Lapid, ministre de Finances israelià

El president Mas s'ha reunit amb Yair Lapid, ministre de Finances israelià 994

Fotografia de la visita del president a l'empresa Dead Sea Works, matriu de la catalana Iberpotash

Fotografia de la visita del president a l'empresa Dead Sea Works, matriu de la catalana Iberpotash 735