Protecció Civil de la Generalitat: es manté l'ALERTA del Pla INUNCAT fins que es normalitzi el cabal dels rius

query_builder   19 novembre 2013 08:48

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: es manté l'ALERTA del Pla INUNCAT fins que es normalitzi el cabal dels rius

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) informa que manté l’ALERTA del Pla INUNCAT (Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya) d’acord amb les previsions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i per les afectacions que es preveu que es derivin de l’episodi de pluges que s'ha produït, bàsicament per l’acumulació de grans quantitats aigua i els cabals elevats de diverses conques fluvials.
 
Avui l'episodi anirà clarament a la baixa però es segueix amb especial atenció els cabals dels rius Ter, Fluvià, Anoia i Besòs, per les aigües que han anat recollint aigües amunt. Mentre no es normalitzi aquesta situació es mantindrà l'alerta del Pla INUNCAT.
 
També caldrà estar atent a la força del vent en ambdós extrems del país.
 
INCIDÈNCIES:
 
Situació dels rius:
 
L'Agència Catalana de l'Aigua informa que els cabals dels rius dels que es fa seguiment especial: Fluvià, Besòs i Ter, van a la baixa tot i que es mantenen elevats. L'únic que manté uns nivells encara molt elevats és l'Anoia i se'n fa un seguiment especial. En cap cas hi ha desbordaments.
 
L’SMC informa de dades acumulació de les últimes 24 hores, no s’ha produït cap superació de llindar i les precipitacions van clarament a la baixa:
 
La Llacuna: 84,8 litres/m2
Puig Sesolles: 81 litres
Begues: 77 litres
 
 
Incidències subministrament elèctric:
 
Cap destacada, només uns pocs veïns a Sarrià de Ter no tenen subministrament.
 
Rutes transport Escolar
 
Els Consells Comarcals informen que no hi ha cap ruta de transport escolar anul·lada.
 
Afectacions viàries per meteorologia adversa segons el Servei Català de Trànsit:
 
  • Hores d’ara es fa pas alternatiu a la BV-2115 a Castellet i la Gornal, Alt Penedès, per esllavissades.
  • Estan tallades per inundació dues vies a l'Alt Empordà, la GIP-5129 a Vilafant i la GIV-6226 a Garrigàs.
  • És obligatori circular amb cadenes a causa de la neu al Berguedà, a la BV-4024 de Bagà al Coll de Pal i a la BV-4243 de Castellar del Riu a Rasos de Peguera. També a Naut Aran, a la C-142b de Vaquèira al Pla de Beret i a la C-28 de Vaquèira -Port de la Bonaigua- al Refugi d'Ares. Per altra banda, a la N-230 queda restringit el pas de camions articulats al Túnel de Vielha per neu/gel a la calçada.

 

El Telèfon d'Emergències 112 Catalunya ha atès 1.782 trucadesde ciutadans relacionades amb incidències derivades del temporal des de l'inici del temporal (dissabte). Es tracta d'una xifra de trucadees força rellevant per un episodi d'aquestes característiques, deguda, sobre tot, a la seva durada. La majoria de trucades han estat per baixos de vivendes i locals inundats, objectes (pedres, terra acumulada, branques i arbres) ocupant la via pública, afectacions en façanes de vivendes o accessos inhabilitats en camins o terrenys. Per exemple, hi ha hagut diverses trucades per un arbre caigut a Sant Pol de Mar, un arbre a punt de caure a Lloret de Mar i un rètol a punt de caure a L'Aldea. Cap de les últimes incidències ha estat rellevant.

 

Ahir es van atendre 561 trucades, per 572 ateses diumenge i 625 ateses dissabte. La passada nit només s'han rebut 24 trucades, amb una tendència a la baixa (la nit anterior van ser una setantena).

 

Les comarques des d'on s'han efectuat més trucades són Vallès Occidental (292), Barcelonès (265), Baix Llobregat (164) i Maresme (142).

 
Els Bombers de la Generalitat han rebut 35 avisos relacionats amb la pluja entre les 22.00h i les 08.00h d’avui. En gairebé tots els casos es tractava d’arbres caiguts o a punt de caure a la via, carreteres amb fang i pedres i cables que treien guspires. L’únic servei destacable s’ha fet a Palafrugell, on ha caigut un mur de 4 metres d’alçada i 15 de llargada al carrer Torretes. Les pedres han afectat 3 vehicles estacionats i un fanal. Cap persona no ha resultat ferida. L’avís ha arribat a les 04.11 hores de la matinada. Hi ha treballat 1 dotació dels Bombers, que ha retirat les pedres que encara no havien caigut i amenaçaven de fer-ho i junt a la policia local, han deixat la zona balisada.
 
Per Regions d’Emergències, aquesta és la distribució dels avisos de les darreres hores:
-Girona: 12
-Metropolitana Nord: 11
-Metropolitana Sud: 9
-Lleida: 2
-Centre: 1
 
El total d’avisos als Bombers, acumulat des de dissabte passat a les 19.00h, és de 672.

 

Diversos municipis tenen plans de Protecció Civil municipals activats

  • Sant Cugat del Vallès: Prealerta  pel risc de Pluja i Vent.
  • Sant Quirze del Vallès: Prealerta per seguiment de la situació de risc de pluges.
  • Vilanant: Alerta del Pla municipal per risc de pluja.
  • Castelldefels: Alerta del Pla municipal per risc de pluja.
  • Peralada: Alerta Pla Municipal per inundacions.
  • A més, CLABSA manté activat el pla d’emergències del Parc Fluvial del Besòs.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined