S'allarguen les Prealertes dels Plans PROCICAT (per vent), INUNCAT (per mala mar), ALLAUCAT (risc d'allaus)

Protecció Civil demana precaució ja que es manté la situació de fort vent a Pirineu i Prepirineu, el risc d'allaus a la zona del Ter-freser i la mala mar a la costa de Girona

query_builder   24 novembre 2013 11:21

event_note Nota de premsa

S'allarguen les Prealertes dels Plans PROCICAT (per vent), INUNCAT (per mala mar), ALLAUCAT (risc d'allaus)

Protecció Civil demana precaució ja que es manté la situació de fort vent a Pirineu i Prepirineu, el risc d'allaus a la zona del Ter-freser i la mala mar a la costa de Girona

  • Protecció Civil recomana prendre les mesures d’autoprotecció sobretot per a aquelles persones que es desplacin avui diumenge al Pirineu i Prepirineu. Protecció Civil manté en PREALERTA el pla PROCICAT per vents amb ratxes fortes i el Pla Allaucat pel risc d'allaus a la zona del Ter-Freser (Ripollès)
  • També es manté en PREALERTA el pla INUNCAT per estat de la mar a les comarques de l’Alt i Baix Empordà i la Selva on es preveuen onades superiors als 2,5 m
 
 
Risc per vent: PREALERTA del Pla PROCICAT
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT pels forts vents previstos pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i que seran especialment intensos a la meitat Nord de Catalunya. El vent bufarà de component nord i les ratxes màximes més fortes, que superaran els 90 km/h s’assoliran a les cotes més elevades. Les comarques més afectades són: Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, la Noguera, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Solsonès, Cerdanya, Berguedà, Ripollès, Garrotxa i Alt Empordà.
 
Cal extremar la precaució en aquestes zones i que la població que es desplaci a la muntanya tingui en compte els consells i adeqüi les seves activitats a l’evolució de les previsions meteorològiques ja que aquest fenomen de ventades coincideix amb gruixos importants de neus acumulats i la previsió de més nevades.
 
En les poblacions de les zones afectades, els veïns han de fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents.
 
Incidències viàries derivades dels fenòmens meteorològics (11.00 h)
 
A hores d'ara, i segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT) aquestes són les incidències viàries a  causa de la neu:
 
Hi ha 2 vies tallades per neu:
 
  • BV-4024, de Bagà a Coll de Pal
  • C-28, de Vaquèira fins a Mare de Déu des Ares (tallat l’accés al Port de la Bonaigua per risc d’allaus)
Hi ha 1 via en la que és necessari circular amb cadenes:
 
  • BV-4031, de Castellar de N’Hug fins a La Molina
 
Si heu de circular amb neu o gel a la calçada es recomana seguir aquests consells viaris de l'SCT:
• Conduir amb suavitat.
• No frenar bruscament.
• Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments.
• Augmentar la distància de seguretat entre vehicles.
• Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
• No avançar si no és necessari.
• Portar les cadenes per si són necessàries.
• Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant. I passa el mateix quan la neu és tova i acabada de caure.
• En arrencar el vehicle sobre neu potser que les rodes patinin i s'enfonsin, per evitar-ho posar-les amb línia recta i arrencar amb segona, deixar anar molt lentament l'embragatge, mantenint una acceleració sua i constant, i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment.
 
 
Risc per allaus: PREALERTA del Pla ALLAUCAT
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté en Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya ALLAUCAT pel risc d’allaus previst a l’extrem oriental del Ter-Freser (Ripollès), com a mínim, fins demà dilluns. Segons ha informat l'Institut Geològic de Catalunya (IGC)en aquesta zona hi ha gruixos de neu acumulats superiors als 110 cm en cotes per damunt dels 2.000 metres.
Avui diumenge s'ha reforçat el vent del nord i continuen formant-se grans acumulacions de neu sota colls i carenes orientades a sud. En els darrers dies s'han produït caigudes espontànies d'allaus que en algun cas han assolit grans dimensions. Per aquests motius, als que s’afegeix la previsió de vent fort a cotes altes del Pirineu tot el cap de setmana, ha suposat que la previsió de perill d'allaus per aquesta zona hagi assolit el nivell FORT (nivell 4 sobre 5 en l'escala europea).
 
Actualment el perill se centra en la caiguda accidental d'allaus de placa pel pas d'una persona. El terreny exposat a aquest perill és sobretot en orientacions sud, est i oest i en els vessants nord arrecerats del vent. Aquestes allaus seran molt probables en pendents superiors als 35º.
 
Pel que fa a la possibilitat d'allaus espontànies, avui diumenge està pujant la temperatura i en moments d'ullades de sol s'espera que pugui caure alguna allau de mida suficient per malmetre infraestructures.
 
Cal tenir en compte que els gruixos de neu en general a aquesta zona són superiors als habituals per l’època.
 
Precaució en les activitats a l’aire lliure
 
Protecció Civil recomana extremar les precaucions en totes les activitats a l’aire lliure i en especial les d’alta muntanya per evitar desencadenar una allau i alhora per evitar quedar afectats per les allaus que es preveu que puguin produir.
 
 
 
Risc per mala mar: PREALERTA INUNCAT
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté,també, la Prealerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió de mar de fons que afectarà avui, demà i fins dimarts, l’Alt i Baix Empordà i la Selva, amb onades que poden superar els 2,5 m. En el cas de la Selva, el risc és menor. Les onades més grans es poden produir a la zona del Cap de Creus i del Cap de Begur.
 
Cal  extremar la precaució en les activitats recreatives o professionals al mar, no accedir als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força i respectar els tancaments d’accessos a aquests punts. A més, s’aconsella allunyar-se d’espigons, esculleres i passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Recordeu que podeu ser arrossegat per l’onatge en aquests punts quan el fenomen és d’una intensitat com la prevista. Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte de la caiguda per indicar-ho als serveis de salvament. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions
 
 
Protecció Civil de la Generalitat vol recordar que davant la baixada important de les temperatures, augmenta el perill que es produeixin accidents a la llar com a conseqüència d'un funcionament deficient dels sistemes de calefacció o de poca ventilació, que poden causar ferits greus o, fins i tot, la mort. En aquest sentit és important que abans d’utilitzar-los reviseu l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegureu-vos que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada.
 
Es pot seguir l’evolució meteorològica al compte de Twitter @meteocat i els consells d’autoprotecció i incidències al compte de twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined