Protecció Civil de la Generalitat: incidències per l'episodi de meteorologia adversa

query_builder   10 febrer 2014 08:59

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: incidències per l'episodi de meteorologia adversa

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) informa que es manté activa l'ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per les incidències que es poden derivar de l’episodi de forts vents previst pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per avui, a gran part del territori, coincidint amb un episodi de nevades al Pirineu i Prepirineu i de mala mar a tot el litoral. Per l'episodi de neu Protecció Civil de la Generalitat ha emès una prealerta del Pla NEUCAT i per l'episodi de mala mar una prealerta del Pla INUNCAT.
 
No hi ha hagut incidències remarcables ni cap trucada al telèfon d’emergències 112 relacionada amb l’episodi de vent combinat amb neu i mala mar.
 
ALERTA del pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per forts vents previstos avui a partir de les 07:00h del matí a les comarques de les Terres de l’Ebre i a partir de les 13:00h i fins la propera matinada a pràcticament tot el territori, amb caràcter extens i destacant el risc previst a les comarques del prelitoral de Tarragona i del sud de Barcelona.
 
Prealerta del Pla NEUCAT per la previsió de nevades:
S’han produït les incidències viàries següents, segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT):
 
Hi ha 4 trams afectats per neu, en què és obligatori circular amb cadenes.
 
2 a la demarcació de Lleida:
 
- C-28 al Port de la Bonaigua
- N-260 al Port del Cantó
 
1 a la demarcació de Barcelona:
- BV-4031 entre Castellar de N’Hug i la Molina
 
1 a la demarcació de Girona
- N-260 entre Ribes de Freser i Toses
 
Consulteu els consells de l’SCT per a una conducció segura davant de situacions meteorològiques adverses.
 
La previsió indica que les precipitacions poden arribar en forma de neu a Pirineu i Prepirineu i que es pot superar els 20 cm. de gruix de neu a cota 1.100m a comarques de l’Alt Pirineu i Aran, nord de la Noguera, el Solsonès, i el Berguedà. Inicialment la cota voltarà els 800 metres. Degut a la coincidència amb l'episodi de forts vents, es produirà el fenomen del torb al Pirineu.
 
Pel que fa a les ventades, es preveu que se superin els 90 km/h a les comarques afectades i els 125 km/h a l'Empordà i a Terres de l'Ebre. En el Pirineu i Prepirineu, el llindar de 90 km/h es preveu que se superi a cotes altes.
 
Les comarques que entre les 13.00 h i 19.00 h, moment de màxima intensitat de les ventades, patiran els cops de vent més forts, són: Montsià, Baix Ebre, Baix Camp, Priorat, Conca de Barberà, Alt Camp, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alt Urgell.
 
El vent bufarà en general amb molta intensitat arreu. Al Vallès Oriental, Maresme, Selva, Gironès i Pla de l'Estany no es preveu que se superin els 90 km/h però el vent també podrà ser fort.
 
A les zones on bufi amb intensitat cal tenir molta precaució en la conducció. També evitar situar-se al costat de murs, anuncis publicitaris exteriors i qualsevol element mobiliari inestable o que pugui patir danys amb alguna ratxa de vent. Igualment, cal retirar els elements que no estiguin ben fixats de terrasses i balcons per evitar que es precipitin.
 
Prealerta del Pla INUNCAT per la previsió de mala mar dilluns, a tot el litoral. La previsió indica que fins al migdia el vent bufi de component sud. A partir de llavors girarà a component nord o oest, produïnt mar de fons del sud. Es preveuen onades superiors a 2.5 metres (maregassa). Cal evitar acostar-se als llocs on les onades trenquin. La situació meteorològica adversa implica que un cop de mar es pot endur algú que estigui a prop d'on trenquen les onades, per tant cal abstenir-se d'actuacions imprudents. També cal adaptar les activitats professionals i recreatives marítimes a l'evolució de la situació, marcada pels forts vents esperats.
 
D'aquesta alerta i prealertes s'ha informat els municipis i es demana a la ciutadania que extremi les precaucions allà on el vent bufi amb més intensitat, adaptant la conducció a la situació meteorològica i evitant conductes de risc.  
 
Us podeu informar de les incidències viàries a través del twitter @transit de l'SCT i dels consells i incidències en general causades per la meteorologia adversa a través del twitter @emergenciescat de Protecció Civil de la Generalitat.