
· El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha presentat avui els objectius del nou programa que busca promoure les dinàmiques de clúster per a la millora de la competitivitat de les empreses.
· El programa neix de l’experiència de més de 20 anys a Catalunya en polítiques de clúster i busca racionalitzar les iniciatives existents actualment.
· Els clústers que hi accedeixin s’identificaran amb la nova marca CATALONIA CLUSTERS i tindran accés a serveis d’assessorament i millora estratègica.
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha presentat avui el nou programa Catalunya Clústers, que busca promoure les dinàmiques de clúster per a la millora de la competitivitat de les empreses. Puig ha explicat que és “un dels pilars de la política industrial de Catalunya de cara al futur. Els clústers són un eix important per avançar d’una manera proactiva i que permeten a les empreses col·laborar en un món global i generar valor afegit”.
A la presentació el conseller ha estat acompanyat del secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, i del director general d’Indústria, Antoni Ma. Grau. El programa, que serà desenvolupat per la Direcció General d’Indústria i ACCIÓ, neix de l’experiència de més de 20 anys a Catalunya en polítiques de clúster, enteses com un conjunt d’iniciatives enfocades a la cooperació empresarial per aconseguir canvis estratègics. L’objectiu de Catalunya Clústers és racionalitzar l’ecosistema actual i incrementar la visibilitat nacional i internacional dels clústers catalans. Puig ha afegit que el programa busca “ordenar, orientar i donar valor als clústers”.
El secretari d’Empresa i Ocupació, Pere Torres, ha estat l’encarregat d’explicar les característiques del nou programa, que permetrà, ha dit, “fer un salt qualitatiu per continuar sent pioners en polítiques de clústers”.
En aquest sentit, el Secretari ha explicat que, “per poder accedir al programa els clústers hauran de representar iniciatives que donin cobertura a tot el territori català, tenir un nombre mínim de 20 empreses associades amb una facturació agregada de 100 milions d’euros” i gaudir de personalitat jurídica pròpia amb una junta directiva integrada majoritàriament per empreses. També hauran de disposar d’un pla estratègic i d’un responsable del clúster, i haver obtingut la certificació Bronze Label que atorga l’organització Europen Scretariat for Cluster Analysis.
Els clústers que s’adhereixin al nou programa s’identificaran amb la marca CATALONIA CLUSTERS i podran fer ús de diversos serveis que donarà el govern de la Generalitat: orientació estratègica, formació per als gerents de cada clúster, assessorament en matèria de cooperació internacional i innovació i activitats de treball en xarxa. Per aquest 2014, la Generalitat té previst posar en marxa una línia d’ajuts dotada amb 1 milió d’euros per projectes singulars que elaborin els diferents clústers.
Actualment, el Departament d’Empresa i Ocupació treballa amb prop de 25 clústers, que sumen més de 1.200 empreses amb una facturació agregada de 50.000 milions d’euros. El conseller Puig ha destacat que la xifra “suposa una quarta part del PIB català”. Catalunya representa un ecosistema únic al món pel que fa a l’àmbit dels clústers, ja que també compta amb les organitzacions més rellevants ubicades al territori, com el TCI Network i el European Foundation for Cluster Excellence.
Per la seva banda, el director general d’Indústria, Antoni Ma. Grau, ha presentant alguns exemples de projectes desenvolupats per clústers catalans, com són la Plataforma FITEX a Hong Kong, que agrupa empreses del sector de la moda (Sita Murt, Escorpion i Punto Blanco, entre d’altres) per a la compra i venda conjunta a Àsia, i el projecte Motoesport, endegat recentment amb l’objectiu de posar en marxa un pla d’acció a 10 anys per situar Catalunya com a referència en l’esport del motor al màxim nivell. Hi participen tres clústers: el Clúster Català de l’Esport (Indescat), el Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya (CIAC) i el Clúster per l’Avenç de la Motocicleta (Clustermoto). Els projectes fets en clau de clúster, segons Grau, “afavoreixen la competitivitat de les empreses”.
3