Un centenar de professionals d’infermeria dels equips d’atenció primària (EAP) de l’Àmbit de Barcelona Ciutat duran a terme, per primer cop, aquesta campanya de vacunació

 

Els EAP i els centres educatius es coordinen per fer arribar la informació vacunal als pares i mares
 

Per primera vegada, uns 100 professionals d’infermeria dels equips d’atenció primària de l’Àmbit de Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut vacunaran, durant aquest primer quadrimestre de 2014, 7.500 escolars de Barcelona de 2n d’ESO distribuïts en 116 centres educatius públics, privats i concertats.

 
Fins ara, era l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) qui s’encarregava d’administrar aquesta vacuna als instituts i centres educatius. A partir d’aquest any, són les infermeres i els infermers d’atenció primària de la ciutat els responsables de coordinar-se amb els centres escolars per rebre l’autorització dels pares i administrar la vacuna.
 
Registre immediat a l’Estació clínica d’atenció primària
 
Els equips de vacunació que recorren les escoles i els instituts, un cop han aplicat la vacuna contra el tètanus i la diftèria (Td), registren immediatament les dades a l’Estació clínica d’atenció primària (ECAP) mitjançant dispositius mòbils. Amb aquesta mesura, la història clínica dels alumnes queda perfectament actualitzada quant al registre d’aquesta vacuna.
 
Segons el calendari vacunal, la Td s’administra a joves d’entre 14 i 16 anys d’edat. Després d’aquesta dosi, les següents ja s’apliquen en l’edat adulta, una cap als 40 anys i l’altra aproximadament als 65 anys.
 
Les vacunes estimulen la resposta immunitària de l’organisme que fabrica anticossos que eviten que la persona vacunada desenvolupi la malaltia (protecció individual), cosa que alhora impedeix el contagi entre persones (immunitat de grup). Això fa que sigui altament recomanable que es compleixin els terminis del calendari vacunal.