·        Aquesta exposició, que mostra l’estructura del consum a Catalunya i dóna a conèixer als visitants quins són els seus drets i deures com a persones consumidores, es podrà visitar a la seu del Consell Comarcal del Solsonès fins al 25 de maig.
 
·        La mostra itinerant “Consum, punt de trobada” s’ha pogut visitar a diferents municipis de Catalunya com ara Barcelona, Lleida, Sitges, Calella o Reus.
 
El director de l’Agència Catalana del Consum, Alfons Conesa, ha inaugurat l’exposició “Consum, punt de trobada” a Solsona amb la presència del conseller de la Presidència, Francesc Homs; el president del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Solà; l’alcalde de Solsona, David Rodríguez; el director de la Fira de Sant Isidre, Esteve Algué, i el delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau.
 
Amb aquesta exposició itinerant, que ha estat instal·lada a més de vint poblacions d’arreu de Catalunya, l’Agència Catalana del Consum vol donar a conèixer als visitants quins són els seus drets i deures com a persones consumidores explicant quina és l’estructura del consum a Catalunya, un model que actua en favor de la protecció de les persones i que, amb la introducció del Codi de Consum de Catalunya, ha reforçat els seus objectius.
 
“Consum, punt de trobada” té un format original i diferent que busca potenciar la vessant més crítica, reflexiva, responsable i sostenible en el consum, amb l’objectiu d’educar al consumidor i aconseguir la seva autosuficiència en les relacions de consum. 
 
La mostra es pot visitar a la sala Francesca de Llobera del Consell Comarcal del Solsonès (C. Dominics, 12) fins al 25 de maig, de dilluns a diumenge, 10 a 14h i de 17 a 20h.


L’exposició “Consum, punt de trobada”
 
El concepte expositiu es divideix en cinc apartats:

CODI DE CONSUM

Marc jurídic model
 
El punt de partida de l’exposició és la presentació del Codi de Consum de Catalunya, un marc jurídic que per primera vegada a Europa recull tota la legislació dispersa en matèria de consum. El visitant, a través d’una activitat interactiva on es simulen situacions de consum reals, pot comprovar com el protegeix la nova legislació.
 
DRETS I DEURES

Persones i empreses
 
En aquesta zona es presenta l’espai d’empreses, part fonamental en les relacions de consum, i es convida al visitant a realitzar, a través d’un programa interactiu, un petit test d’autoavaluació per conèixer el grau de coneixement dels seus drets i deures.
 
SEGURETAT DE PRODUCTES

La seguretat és cosa de tots
 
En aquest espai es promou la complicitat de les persones consumidores en els temes de seguretat i, a més, es representen les relacions que s’estableixen entre les autoritats de consum dels diferents països a través de les xarxes internacionals i la participació de Catalunya en aquesta estructura.
 
El visitant pot reflexionar sobre aquests temes a través d’un programa interactiu que mostra una selecció d’objectes i els punts claus dels mateixos on s’ha de parar especial atenció pel què fa a la seguretat. A més a més, es presenta una petita mostra de productes retirats amb l’explicació del risc que comportava per a la seguretat de les persones.
 
INFORMACIÓ I FORMACIÓ

El consum s’aprèn
 
En aquest espai es mostren les activitats de l’Agència Catalana del Consum i es fa una visita guiada per dos programes d’informació a les persones consumidores que fan referència a la lectura de les factures dels principals subministraments: aigua, llum i gas i al programa sobre la gestió del pressupost familiar. Precisament, tant formació com informació són dos puntals de la política de consum desenvolupada per l’ACC i així es fa palès en tota l’activitat de l’Escola Catalana del Consum i la comunicació que dur a terme l’agència a través de múltiples canals de comunicació.
 
CONSUM REFLEXIU

El consum reflexiu ens beneficia a tots
 
Tanca l’exposició un vídeo de la tasca que fa la xarxa NEPIM, on es recullen algunes  de les iniciatives més representatives dutes a terme per gran part de les regions que formen part de la xarxa.
 
En aquest espai el visitant podrà aprofundir en conceptes tant importants com: consum crític, consum responsable, comerç just, autosuficiència de les persones consumidores, consum sostenible o estalvi energètic, que s’han anat desenvolupant al llarg de tota l’exposició.

1  

Fitxers adjunts

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el director de l'Agència Catalana del Consum, Alfons Consum, visiten l'exposició

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el director de l'Agència Catalana del Consum, Alfons Consum, visiten l'exposició
JPG | 831