El programa, anomenat Telèmac, és el guanyador del Premi BDigital 2014, en la categoria Nous models de negoci, que es lliuren avui en el marc del BDigital Global Congress a Barcelona
Aquesta experiència, que aplica les TIC a la salut, funciona a tres districtes de la ciutat i vol conèixer si el telemonitoratge permet disminuir les descompensacions dels malalts i millorar la utilització dels serveis sanitaris
Mitjançant diversos dispositius connectats a una tauleta tàctil els pacients es controlen des de casa el pes, la tensió arterial, la saturació d’oxigen a la sang, el ritme cardíac i el sucre
El 99% dels usuaris del programa Telèmac, fruit de la col·laboració entre l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut i la Fundació TIC Salut, estan satisfets (89%) o molt satisfets (10%) amb aquest servei de telemonitoratge de pacients crònics mitjançant dispositius mòbils. A més, la majoria d’aquests pacients també consideren que el programa els ha permès ser més autònoms per controlar millor la seva malaltia (78%) i, alhora, que el programa ha fet possible un seguiment més òptim de les seves constants pels professionals sanitaris del seu centre de salut (78%).
Aquests són els resultats principals de l’enquesta de satisfacció que l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat acaba de realitzar entre els pacients crònics usuaris del Telèmac, després de sis mesos de la seva posada en funcionament. Dels 170 enquestats, la pràctica totalitat (98%) confirmen el funcionament adequat dels dispositius tecnològics i la facilitat del seu ús (82%), tot i ser pacients que majoritàriament tenen entre 60 i 90 anys d’edat (93%), i estan poc (62%) o gens habituats (21%) a utilitzar les tecnologies de la informació.
Premi BDigital 2014 al millor nou model de negoci
L’experiència del Telèmac s’ha presentat avui, 29 de maig de 2014, al BDigital Global Congress a l’Auditori del CaixaForum de Barcelona, on ha rebut el Premi BDigital 2014 en la categoria Nous models de negoci. Ha estat la gerent de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN), Pilar Solans, l’encarregada de recollir el guardó en representació dels professionals sanitaris.
D’altra banda, el responsable de l’atenció primària de l’ICS als districtes on s’ofereix aquest servei, Àlex Escosa, ha explicat la posada en funcionament del programa Telèmac a Barcelona i el seu abast.
Al febrer, el Telèmac ja es va presentar internacionalment al Mobile World Congress de Barcelona.
Telemonitoratge a domicili
En el Projecte Telèmac participen, des de l’octubre de 2013, prop de 400 pacients crònics complexos o amb malaltia crònica avançada que pateixen, com a mínim, insuficiència cardíaca o malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). Mitjançant diversos dispositius connectats a una tauleta tàctil, els pacients es controlen des de casa el pes, la tensió arterial, la saturació d’oxigen a la sang, el ritme cardíac i el sucre, segons la malaltia que pateixen. La informació recollida passa directament a la història clínica informatitzada dels malalts.
El seguiment dels pacients es du a terme de manera coordinada a tres districtes de Barcelona (Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu) per una cinquantena de professionals de cinc equips d’atenció primària: Horta 7D i 7F, Turó de la Peira, Guineueta i Sant Andreu, de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut. També col·laboren en el programa el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI).
A més de millorar la qualitat de vida dels pacients, l’estudi vol determinar si la utilització de dispositius de telemonitoratge permet disminuir el nombre de visites a urgències per descompensacions i els ingressos evitables a l’hospital.