- La col·laboració se centrarà en el programa “Ciència i Aula” que potencia l’experimentació a l’aula, el mètode científic i la capacitat de resoldre problemes
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i el president de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), Antoni Esteve, han signat avui un conveni de col·laboració mitjançant el qual ambdues institucions desenvoluparan accions conjuntes que potenciïn l’interès dels alumnes catalans per la ciència i la tecnologia, en especial en l’educació secundària obligatòria.
Aquesta col·laboració té com a objectiu generar dinàmiques escolars que contribueixin a donar resposta a l’aprenentatge de l’alumnat en els àmbits científic, tecnològic i matemàtic, i se centrarà entorn el programa de l’FCRi “Ciència i Aula”, en el marc del qual ja es van realitzar les primeres col·laboracions el 2013.
“Ciència i Aula” és un programa d’activitats de divulgació i formació científiques i tècniques adreçat a l’alumnat tant de primària, ESO i batxillerat, i també als docents, per tal de promoure el mètode científic a l’aula, l’experimentació i el pensament crític. S’estructura al voltant de quatre eixos: les sessions i tallers Ciència i Aula, el Dia de la Ciència a les escoles, els cursos d’estiu “Experiments a les classes de ciències” i Petits talents científics.
Les sessions i tallers ofereixen suport i actualització als docents de tal manera que es facilita la seva formació en activitats d’experimentació científica a l’educació primària, la secundària, i el batxillerat. El Dia de la ciència a les escoles –dins de la Setmana de la Ciència- suposa durant un dia que un centenar de professionals de la recerca ofereixin xerrades simultànies als alumnes de 3r, 4t d’ESO i Batxillerat dels centres. Des de 2004, més de 106.000 joves han pogut participar en alguna d’aquestes sessions amb científics, que els permet conèixer de primera mà la tasca científica que realitzen.
Els cursos d’estiu, que s’organitzen conjuntament amb diverses universitats catalanes, s’adrecen al professorat de l’àmbit científic, tecnològic i matemàtic de l’educació secundària obligatòria. El darrer dels eixos que formen part de “Ciència i Aula” és el programa Petits talents científics, per a mestres de primària, amb l’objectiu de proporcionar als centres els recursos i orientacions pedagògiques per tal que els docents desenvolupin la pràctica experimental.
Al marge d’aquest programa, el Departament i la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació també col·laboren en altres projectes com Recerca en acció, l’Espai ciència, el Parlament Científic Jove Català i la Formació científica, tecnològica i matemàtica (CTM) –formació permanent per al professorat que vol sistematitzar la presència de les ciències a les aules i incrementar les vocacions científiques-.
30 de maig de 2014