- El conseller Espadaler i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, han signat el conveni aquest matí a la seu de la Diputació de Tarragona
- És una aposta de la Diputació i Interior per dotar els alcaldes i tota l’estructura de les entitats locals tarragonines de les eines per una bona gestió de la protecció civil i les emergències
- És el segon conveni d’aquestes característiques que es signa i s’estendrà a les quatre Diputacions
- Avui mateix ja s’ha fet la primera jornada informativa a Tarragona, que és la tercera de Catalunya després de les dues que ja s’han fet a Lleida i a Pont de Suert
El conseller del departament d’Interior, Ramon Espadaler, i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, han signat aquest matí un conveni de col·laboració entre ambdues administracions en matèria de formació en Protecció Civil a les entitats locals. La signatura ha tingut lloc a la seu de la Diputació de Tarragona.
El conseller ha destacat que aquest conveni de formació “permetrà poder arribar als ajuntaments de la manera més natural possible, que és anat al territori per formar els càrrecs electes i els tècnics”. Espadaler també ha posat en valor que “l’autoritat local és molt rellevant en matèria de seguretat, i bàsica a l’hora de gestionar episodis d’emergències”.
A la signatura hi han assistit també el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin; els vicepresidents de la Diputació de Tarragona Albert Vallvé i Josep Cruset; la directora dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona, Rosanna Camps, la directora dels Serveis Territorials d’Interior a les Terres de l’Ebre, Eva M. Ruiz, els diputats de la Diputació de Tarragona Josep Masdeu i Immaculada Costa, i el subdirector general de Programes en Protecció Civil de la Generalitat, Jaume Guamis.
Aquest conveni s’emmarca en la Llei de protecció civil de Catalunya (Llei 4/1997) pel que fa al personal dels serveis públics inclosos en el plans de protecció civil que han de rebre formació específica en aquesta matèria. El conveni permetrà oferir formació específica a tot el personal vinculat a les tasques de protecció civil dels municipis i consells comarcals: càrrecs electes de govern i oposició, tècnics municipals, policies, membres de les brigades municipals, agutzils, etc...
Cal recordar que l’alcalde d’un municipi és la màxima autoritat de Protecció Civil en el seu municipi i destacar la importància de la col·laboració dels Consells Comarcals (a través dels Plans d’Assistència i Suport) així com la coordinació de l’àmbit local amb la Direcció General de Protecció Civil.
El contingut del programa formatiu i els docents els aportarà el Departament d’Interior. La formació, que és complementària de la que ofereix l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya en matèria de Protecció Civil (per exemple, als més de 600 voluntaris municipals de Protecció Civil a Catalunya i als tècnics municipals de Protecció Civil), inclou matèries com la planificació dels riscos, el paper dels municipis en els plans de protecció civil i l’operativa de Protecció Civil de la Generalitat (els recursos que la Generalitat posa a disposició dels municipis en cas d’emergència i com treure’n profit).
Aquest és el segon conveni dels quatre que el Departament vol signar amb cada una de les Diputacions per acostar la formació en protecció civil al territori. El primer es va signar el gener amb la Diputació de Lleida i ja s’han fet dues jornades de formació: Lleida (març) i Pont de Suert (dimarts d’aquesta setmana).
La Direcció General de Protecció Civil ha impulsat la revisió dels dos decrets que es deriven de la Llei 4/1997 de Protecció Civil de Catalunya: el Decret 210/1999, per a l'elaboració i l'homologació dels plans de protecció civil municipals, i el Decret 82/2010, que especifica el tipus d'activitats i centres obligats a adoptar mesures d'autoprotecció i es fixa el contingut d'aquestes.
La revisió del Decret del 210/1999 de planificació municipal permetrà als municipis posar-se al dia en els plans municipals de forma més àgil i operativa, creant un model de pla únic multirisc que unifica les diferents tipologies de plans de protecció civil municipal (Pla Bàsic d’Emergències Municipals, Plans d’Actuació Municipal i Plans Específics Municipals) per als diferents riscos que afectin un municipi.
La revisió del Decret 82/2010 simplifica en temps i costos la tramitació i registre dels plans d’autoprotecció (PAU) que han de presentar els organitzadors d’activitats (carnestoltes, curses populars, cavalcades de Reis, etc) i titulars d’instal·lacions com gimnasos, sales de concerts, llars d’infants sense rebaixar els criteris de seguretat dels mateixos.
En ambdós casos, la revisió proposada ha rebut el vist-i-plau de la Comissió de Protecció Civil, previ al pas a Govern. En la Comissió hi són representats no només la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Municipis de Catalunya, sinó també representants de diferents departaments de Govern. Igualment, s’ha fet difusió de la proposta, que recull les inquietuds dels municipis pel que fa a simplificar i fer més eficaç i eficient el procés d’elaboració dels plans d’emergències, les eines que preveuen l’anàlisi de risc i el que cal fer per fer front a les emergències.
Primera jornada informativa a Tarragona sobre qüestions de Protecció Civil
Coincidint amb la signatura s’ha realitzat avui mateix al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona la primera jornada informativa en matèria de protecció civil adreçada a alcaldes, regidors i tècnics dels municipis de Tarragona. A la sessió de treball, que ha tingut lloc al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, hi han assistit càrrecs dels ajuntaments de Pont d'Armentera, Passanant i Belltall, Solivella, Riudecols, Aiguamúrcia, Puigpelat, Cambrils, Salou, Calafell, Altafulla, Cabra del Camp, Constantí, Valls, Vimbodí i Poblet, Arbolí, Duesaigües, Creixell, El Catllar, Garcia, La Masó, Torredembarra, Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant, Riudecanyes, Perafort, Pla de Santa Maria, Sant Jaume dels Domenys, Selva del Camp, Maspujols, Vinebre, Barberà de la Conca, Roda de Berà, Montferri, El Molar, Alcover, Pobla de Mafumet i Tarragona.
La sessió d’avui ha estat enfocada a donar informació, no només sobre el marc normatiu, els procediments i els recursos disponibles, si no també, de forma molt pràctica, a identificar i valorar les necessitats de les entitats locals en una nova etapa de la Protecció Civil a Catalunya, en la que es simplificaran els procediments, reduint el temps necessari per realitzar i tramitar els plans d’autoprotecció i municipals.
La formació ha durat cinc hores i ha consistit en els aspectes següents:
- La Protecció Civil a Catalunya, a càrrec de Jaume Guamis, subdirector general de programes en Protecció Civil de la Generalitat.
- La planificació dels riscos, a càrrec de Marta Ortin, tècnica de Protecció Civil a Tarragona.
- El paper del municipi en els plans de protecció civil, a càrrec de Sandra Guerrero, tècnica de Protecció Civil a Tarragona.
- L’operativa de protecció civil: gestió integral d’emergències i grup logístic, a càrrec d’Eli Llombart, responsable de Protecció Civil a Tarragona.
S’ha incidit especialment en com es coordinen els recursos de la Generalitat i dels municipis i consells comarcals, incloent per exemple la xarxa RESCAT de comunicacions d’emergència o el telèfon 112 i el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT.
La jornada de formació l’han clausurat el conseller Espadaler i el president de la Diputació de Tarragona, sr. Poblet.