• La Jornada "L'organització en emergències amb múltiples víctimes" ha aplegat membres dels diferents cossos i organitzacions que actuen en la gestió de les emergències amb múltiples víctimes
La gestió d’una emergència en què es produeixen múltiples víctimes exigeix una planificació prèvia i una resposta ordenada davant del volum i la intensitat de tasques a què fa front cada organització que participa en l’emergència. L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) ha reunit avui més de 300 persones amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement dels protocols, la planificació, les eines i les experiències d’altres situacions de dimensions similars.
 
Núria Aymerich, directora de l’ISPC ha afirmat en l’obertura de la jornada que “les emergències amb múltiples víctimes requereixen una resposta encara més organitzada i coordinada entre les diferents parts i és en aquest àmbit en què la formació, com la que impartim a l’ISPC, pren importància”. També Josep M. Juncosa, cap de l’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya (EBPC), ha  destacat el paper de la formació: “per fer front a esdeveniments tan greus com els que avui recordarem és fonamental la formació constant, el debat, la redacció d’eines organitzatives, com els plans d’actuació i els simulacres, i amb la participació de tothom”.
 
En una primera taula s’han exposat els atemptats a Madrid de l’11-M, amb l’accent posat en la resposta als efectes i la recuperació de la normalitat. Luis Serrano, cap de premsa del Centre d’Emergències de la Comunitat de Madrid 112, ha presentat els diferents canals d’emissió i de recepció d’informació de què van disposar durant els fets i les dificultats que van haver d’afrontar per poder oferir una resposta adequada; entre altres ha destacat els diferents punts simultanis on es van produir els atemptats, les dificultats tècniques en les comunicacions, el volum d’informació, de trucades o els rumors poc veraços que van haver de gestionar. Serrano ha evidenciat també el canvi de paradigma que ha suposat l’aparició de les xarxes socials en la comunicació d’emergències, en la que actualment la ciutadania n’és un actor principal.
 
Francisco Javier Vidal, vocal assessor del Gabinet del Secretari d’Estat de Seguretat, ha explicat el procediment d'actuació en atemptats, ha exposat com es coordina el dispositiu sobre el terreny, les mesures de protecció per a la seguretat ciutadana, i ha destacat la importància de "treballar i preparar el protocol i saber exactament què s'ha de fer per si les comunicacions fallen".
 
La següent taula rodona ha girat al voltant de la situació actual en el camp de la intervenció i la coordinació de grans emergències; el subdirector general de Coordinació i Gestió d’Emergències de la Direcció General de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha afirmat que les grans emergències causen danys molt greus a la població i "com a conseqüència requereixen una resposta ràpida i ordenada". Delgado ha afegit que “necessitem recursos específics que no són els del dia a dia i per aquest motiu ens hem dotat d'estructures per reforçar la coordinació en grans emergències, com ara el CECAT, que treballa com a sala multiagència amb els diferents cossos implicats" i on disposen de les mateixes eines que a la seva sala. Delgado ha exposat les línies en què s'ha treballat els darrers anys, com ara l'atenció telefònica als ciutadans i l’assistència emocional als afectats i familiars, entre d’altres.
 
A continuació, Joan Pedreny, cap de la Divisió de Protecció Civil i Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona ha destacat “la complexitat de les infraestructures de Barcelona i la importància de la transversalitat en la gestió de l'emergència”.
 
José Luis López Morales, cap de l’Àrea d’Instructors i de Continguts en Riscos, Emergències i Protecció Civil de l’EBPC ha destacat la "importància de la formació per a la prevenció i per fer arribar la planificació als professionals d'emergències i la manera com pot ajudar a homogeneïtzar els coneixements en la intervenció”. La necessitat de planificació també ha estat exposada per Josep Antoni Saumell, inspector de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, que permet reaccionar davant emergència, reduir impacte i neutralitzar efectes; Saumell també ha afegit que cal assegurar la comunicació coordinada entre els actuants
 
La Jornada d’avui s’emmarca dins del programa d’activitats que organitza l’ISPC per contribuir a transferència de coneixement en seguretat i emergències i que cada any reuneix experts de diferents àmbits per compartir experiències. A la sessió han assistit bombers, personal de Protecció Civil i de l’àmbit sanitari, policies, entre d’altres.
 
Per a més informació podeu contactar amb l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya: 93 554 13 05 / 93 567 50 57 / 695 56 14 58 o al correu electrònic comunicacio.ispc@gencat.cat.

1  

Fitxers adjunts

Foto1

Foto1
JPG | 5341